Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Makón már felkészültek a belvízre is

Makó - A tavalyelőtti árvíz és a tavalyi aszály után mindenre felkészültek a vízügyesek. Most csak az olvadás ütemétől függ, lesz-e munkájuk. Folyóink vízgyűjtőin az ilyenkor szokásos hómennyiség hullott le; csak hirtelen meleg ne jöjjön langyos esővel, mint 2006-ban.
Bár a hó olvadni kezdett, és ilyenkor mindenkinek a belvíz jut az eszébe, a hozzáértők szerint most még megjósolhatatlan, hogy lesz-e súlyos belvíz- vagy árvízhelyzet. Az egyelőre tartósnak ígérkező hótakaró olvadásának sebessége okozhat belvízhelyzetet például Makón és térségében, ám a társulat tavaly felkészült a földeken esetleg felhalmozódó víz elvezetésére.

– A tavalyi, aszályos esztendőben lehetőségünk volt rá, hogy felkészítsük a térség belvízelvezető csatornáit nagyobb terhelésre is. Minden gyűjtőnk fogadóképes, a szivattyúk állapota is megfelelő – foglalta össze Tamasi József. A Tisza-Maros Szögi Vízgazdálkodási Társulat főmérnökétől még megtudtuk: pályázati forrásokból, százmilliós nagyságrendű támogatás mellett tudták fejleszteni 2007-ben az elvezető rendszert.

A vízügyeseknek nem okoz gondot az olvadó hó elvezetése.
Fotó: Segesvári Csaba

A Tisza vízgyűjtőjére a mostani télen eddig két köbkilométernyi hó esett, ami valamivel kevesebb, mint a korábbi évek átlaga. Ám mindez a tavaszi esetleges áradások szempontjából semmit sem jelent, hiszen a 2006-os árvizet megelőzően január elején a jelenleginél nem volt több csapadék megyénk folyóinak vízgyűjtő területén. Dobi László, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint a csapadékmennyiség mellett több tényező is befolyásolja a folyóink tavaszi áradásait.

– A jelenlegi hómennyiség jellemzően március elejéig 7-9 köbkilométeresre növekszik, ekkor az olvadás üteme dönti el, hogy komoly áradással kell-e számolnunk. 2006-ban a bajt az okozta, hogy hirtelen jött a meleg, ha ehhez langyos eső is társul, akár szoros helyzet is kialakulhat, ám ez most még tudományosan nem jelezhető előre – mondta az igazgató. Hozzátette: a sokéves átlag statisztikai adatait figyelembe véve valószínűsíthető, hogy idén nem lesz olyan nyugodt a Maros és a Tisza vízszintje, mint tavaly volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár a makói térség utolsó filmszínháza

Pitvaros - Bár a végső szót hivatalosan még nem mondták ki, várhatóan heteken belül bezár a makói… Tovább olvasom