Délmagyar logó

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

Makovecz Imre: Minket, magyarokat nem lehet eltaposni

Makó - Makón a Hagymaház, a gimnáziumi sportcsarnok, a Kálvin-iskola és a buszállomás, a fürdő után az újvárosi bölcsőde a hatodik Makovecz-épület. Makovecz Imre építésszel arról beszélgettünk, milyen sors vár a cégére, és hogyan tudja érvényesíteni érdekeit az építészszakma a mostani viszonyok között.

– Egy éve megírtuk: tönk szélére jutott tervezőcége, a Makona Kft., mert 70 millióval tartoznak a megrendelők, de az áfát így is be kell fizetnie az elvégzett munkák után. Hogyan rendeződik ez a helyzet?
– Még nincs vége. El kellett küldenem a fiatalokat. Megállapodtunk, hogy alapítanak egy önálló kft.-t, a viszonyunk ezen túl ugyanolyan maradt, mint eddig. Nem tudtam fizetést adni, mert az APEH rátette a kezét a cégre, és mindent visz. Agyrém, de egyáltalán nem egyedi a mi esetünk. Gondoljon bele: maga elvégzi a munkáját, kér teljesítésigazolást a megrendelőtől, megkapja, benyújtja a számlát, és ezzel egy időben már fizetnie is kell a magyar államnak. Aztán önnek nem fizetik ki a munkáját. A harmadik ilyen eset után általában vége a nótának, mert a magyar vállalkozásoknak nincs annyi tartaléka, hogy ezt az ügymenetet bírnák. Ehhez a világon egyedülálló gazemberséghez a jelenlegi kormány se nyúlt hozzá. Csökkentette az adót valamennyire, és jól tette azt is, hogy megadóztatta a bankokat a multikkal együtt, de az gyalázat, hogy a közép- és kisvállalkozások a mai napig a tönk szélén kénytelenek kínlódni. Létezem, létezik a Makona Kft., úgy, hogy a kasszában egy kurva fillér nincs.

A Kossuth-díjas építész hat makói épületet tervezett. Fotó: Karnok Csaba
A Kossuth-díjas építész hat makói épületet tervezett.
Fotó: Karnok Csaba

– Az építőművészek szövetsége, és személy szerint ön is kezdeményezte, szülessen nagykamarai törvény. Úgy látszik, ez csak a szakma szívügye – miért fontos ez a laikusoknak?
– Húsz éve szeretnénk elérni, hogy a szakmai kamarák létrejöjjenek, és ne egyesületi jog szintjén működjenek, hanem köztestületként. Normális helyeken ennek az a szerepe, hogy ha valaki egy versenyben a kamarai díjszámításnál egy forinttal is kevesebbet kér, vagyis „aláígér" a kamarai elvek szerint dolgozó versenytársnak, az abban a pillanatban elveszti önállóságát, és csak alkalmazottként dolgozhat tovább. Ez így működik Németországtól Anglián keresztül mindenfelé, csak nálunk nem.

– Húsz éve próbálkoznak hiába? Ennek fényében ön szerint hogyan minősíthető a szakma érdekérvényesítő képessége?
– Nem hiszem, hogy ez a mi hibánk. Ez már nem is hiba, hanem eredmény, mert ezt a mesterséges kuplerájt fönntartani csak célirányosan lehet. Az a cél, hogy a kis- és középvállalkozások ne tudjanak megerősödni a multik mellett. Ezt a versenyhivatal garantálja, mert mindig ez a hivatal akadályozta a nagykamarai elvek érvényesülését szolgáló jogszabály megalkotását. Nemcsak az építészetről van itt szó: a taxisokról is beszélhetünk. Úgy fest, a cél az, hogy Közép-Európa süllyedjen el, miközben azok a nemzetek virágzanak tovább, amelyek régen is abból éltek, hogy hajóra szállva gyarmatosították Amerikát, Afrikát, Ázsiát, elhozva az aranyat. Ugyanakkor az a véleményem, hogy minket, magyarokat nem lehet eltaposni. Időről időre megtanulunk csalni, hazudni, mindent, ami a kulturált túléléshez kell, és természetesen élni fogunk.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. Egyolvasó 2011. március 05. 22:04
  „Imre bácsi szép a sapkája, szép hagyma alakú”
 • 42. lajosbácsi 2011. március 02. 22:35
  „pár napja LAVINAKÉNT zúgott le a hó a hagymaház kávézó teraszára.. és nem túlzok! hirtelen robaj, mindenki csak kereste, hogy honnan és mi érkezik, mert a tetőről (ami olyan fantasztikusan meg volt álmodva) a hóra senki sem számított...

  megkérdezhetném, hogy ha a cikkben a "kurva" és a "kupleráj" szavak benne maradhatnak, akkor a hozzászólásokban mi, ennél cifrább szavakat moderálnak ki?”
 • 41. citrom01 2011. március 02. 18:04
  „Ami azt illeti a buszpályaudvar is olyan jól sikerült ,mint kint egy sípálya melegedő. Csak itt nyáron nagyon durván néz ki a jégcsaphoz hasonló bádogozás stb . Lehet jön a sarkköri éghajlat?.”
 • 40. mazsolaszolo 2011. március 01. 07:44
  „Az épületei nekem nem tetszenek. A <moderálva> stlusa sem, mert véleményem szerintsokat elmond egy emberről - kivált, ha ismert emebrről van szó -, hogy hogyan beszél. Én nem tartom az emberi nagyság védjegyének a ezeket a "stlíusemelmeket".

  Amit én tegnap szerényen beböktem, arra senki sem reagált, pedig ott a lényeg: már a cikk címe paranoiára utal. Ki a halál akarna minket eltaposni?! A tankok elmentek, a ruszkik haza; itt senki más sem tapos el minket, csak mi, saját magunkat - de azt, mint a DM nap mint nap bemutatja, nagyon is bőszen tesszük. Egyébként, ha már itt tartunk, szerintem Makovecz a paranoid. IS.”
 • 39. sbert 2011. február 28. 22:51
  „csak a a címre reagálva:
  Imre Bátyám: pont Te mondod?????
  nem hiányzik a fejedről valami????”
 • 38. Ganxta 2011. február 28. 20:25
  „29. Lakos 2011.02.28. 15:30

  Én is leírtam már. És sajnos láttam is. Nekem sem hitték el. <moderálva>”
 • 37. dodoni 2011. február 28. 20:24
  „35. scott1

  Félreértés történt. Vagy én másoltam be rossz helyre, vagy törölték az oldalról azt, amire reagáltam. Valahol olvastam Gy.F. Orbán Viktornak írt mai üzenetét, amiben az első idézet szerepelt.”
 • 36. deszkás 2011. február 28. 20:08
  „Jó reggelt Makovecz úr! Már el vagyunk.Köszönhetjük a sok idióta dilettánsoknak.”
 • 35. scott1 2011. február 28. 19:51
  „banew! Inkább Makó-vicc
  dodoni!
  Azért nem tettek semmit 2008-ban mert megmondták, hogy Magyarországot nem fogja érinteni a válság, mert ők a jövőbe láttak... ezért lettünk térségünk vezető országai helyett térségünk utolsói... ezért alapítottak offshore cégeket a pénzügyminiszterrel az élen az adózás elkerülése végett... ezért szüntették meg az állami támogatású lakáshiteleket és javasolták a svájci frank alapút helyette... ezért duplázták meg az államadósságot... ezért nőtt kétszeresére a munkanélküliség... de igazad van tudták, hogy mi jön 2010-től ezért is menekítettek ki az országból 3000 milliárd forintot... ezek "tehát a jövő érdekében történtek. Ez az, ami a két politikai erőt megkülönbözteti." De ezekre már nem emlékszel mert olyan régen voltak ugye?”
 • 34. banew 2011. február 28. 19:23
  „A városunk neve meg lassan Makó-vec lesz”
 • 33. dodoni 2011. február 28. 19:02
  „"Ígér a népnek nyakló nélkül, feltüzeli a vágyakat ..."

  "Több pénzt az embereknek! Több pénzt az önkormányzatoknak!" Ki is mondta?

  "Visszaadtuk a nyugdíjasoknak azt az 52 milliárd forintot, amit a Fidesz evett tőlük." És ezt?

  Előtte:

  "1998. január 1-jétől ingyenesen utazhatnak a 65 év fölöttiek a MÁV összes vonalán. Az év öt hónapjában - februárban, márciusban, áprilisban, októberben és novemberben - a Malév járatain is ingyen, korlátozás nélkül lesz lehetséges az utazás e korosztály számára. Az év többi hónapjában ezt az utassűrűség határozza meg. Folynak a tárgyalások a BKV-val, és kilátásban van hasonló megállapodás a Volán Rt.-vel is. Mindezt Horn Gyula miniszterelnök jelentette be hétfő este lapzártakor az MTV 1 vezető újságíróinak adott interjújában."

  Ha repülőn nem is, de szárazföldön már addig is ingyen utazhattak a 70 éven felüliek. A korhatár csökkentése közel félmillió embert (szavazót) érintett.

  Két napon belül kiderült, hogy mégsem lesz olyan egyszerű a nyugdíjasok ingyenes utazásának bevezetése. A Malévet nem számítva ugyanis 5-7 milliárd forint kell az ígéret teljesítéséhez, és mindezt a szolgáltatóknak kell kigazdálkodniuk, mert a költségvetés tervezetében erre nincs pénz."

  Szóval melyik az aljasabb társaság? Melyik az, amelyik szívfájdalom nélkül dobja oda a jövőt? Mert lehet pampogni, hogy a lakásépítési program sokba került, de minek az érdekében hozott lépés volt? A fiatalok lakáshoz jussanak, minél hamarabb családot bírjanak alapítani. Tehát a jövő érdekében történt. Ez az, ami a két politikai erőt megkülönbözteti. Az egyik csak a múltnak muzsikál, annak érdekében áldozza fel a magyarság jövőjét.”
 • 32. macs 2011. február 28. 18:00
  „Makoveczel csak egy baj van, nem képes megújulni. Hosszú évek óta csak ismétli önmagát.”
 • 31. dodoni 2011. február 28. 17:07
  „29. Ez így, egy pőre rágalomnál nem több.”
 • 30. Ludrew 2011. február 28. 15:41
  „Dilettanizmus tetőfoka, gratulálok, kimoderálod azt hogy vazze, de cikket nem javítanád ki...”
 • 29. Lakos 2011. február 28. 15:30
  „"Aki valaha is látta, hallotta Makoveczet beszélni, tudja, hogy nyersen fogalmaz. Ez az ő védjegye..."

  Makovecz védjegye a gyűlölködés, és a kapzsiság.
  Az épületei használhatatlan tobzódások, az ötleteket fiatal építészektől lopja. A szakma már rég kiközösítette, csak a politika fizeti bőszen a gátlástalanságot.”
 • 28. Egyolvasó 2011. február 28. 15:28
  „Ez <moderálva>, aki a Kossuth-díjat is a párt hovatartozásának köszönheti.”
 • 27. Ludrew 2011. február 28. 15:13
  „<moderálva>, hát hányszor kell nektek megírni, hogy a Kálvin iskola Hold utcai új épületének terveit Csernyus Lőrinc és Fülöp Tibor készítette a Triskell irodából, NEM Makovecz? Szuper épület, funkcionalitásában még talán veri is a többi organikus közintézményt, ennek ellenére NEM Makovecz és NEM az ő cége tervezte. De úgy látszik, csak azért is kapitális marhaságokat írtok... De ha Bakos András nem hisz nekem (szemmel láthatólag ez a helyzet, vagy csak szimplán <moderálva> az olvasókat& a tényeket), hát itt a link <moderálva>: http://www.triskellkft.hu/galeria.php?xmlfile=a2”
 • 26. embör 2011. február 28. 12:30
  „"Letészem a lantot. Nyugodjék.
  Tőlem ne várjon senki dalt.
  Nem az vagyok, ki voltam egykor,
  Belőlem a jobb rész kihalt.
  A tűz nem melegít, nem él"”
 • 25. orbántorgyánpolgárikormány 2011. február 28. 12:06
  „Milyen jó lesz a szép új világban: tervgazdálkodás és hatósági árak.
  Volt már ilyen próbálkozás, utána történt az ún. gengszterváltás.”
 • 24. 3évesférfi 2011. február 28. 11:47
  „Ha a cikkben átírják, amit mond, akkor meghamisítják. Ha úgy hagyják, akkor meg lejáratják ugyanazok szerint.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis ruhákkal teli kamiont fogtak

Egy török kamionos akadt fenn Nagylakon. Hamis ruhát próbált vinni Németországba, nem is akármennyit. Tovább olvasom