Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Népszerű a Maros-parti strand

Makó - Nem csupán az ingyenesség vonzza a látogatókat a Maros-parti strandra Makón: az itt pihenők szerint a szabad természet vonzó környezet, jó, hogy vannak árnyat adó fák, és nincs zsúfoltság.
Hétvégén akár több százan, hét közben néhány tucatnyian látogatnak ki Makón a Maros-parti strandra. Szerda délelőtt jó idő volt – bő tucatnyi embert láttunk hűsölni a parton, az árnyas fák alatt vagy a homokon. Néhányan a vízbe is belemerészkedtek. Török Józsefné hároméves Petra lányával, Engedi Zsoltné pedig a hétéves Ricsivel és az egyéves Enikővel látogatott a folyóhoz, együtt terítették le plédjeiket. A két anyuka elmondta: mindenekelőtt azért választották a strandot, mert a gyerekekkel a hét minden napján nem tudnának belépőt váltani a fürdőbe, márpedig ők egy hónapja mindennap itt vannak. Az elemózsiát és az üdítőt hozzák magukkal, így erre sincs gondjuk – délelőtt vagy délután jönnek ki két-három órára. Ami különösen tetszik nekik, az az, hogy itt mindig van árnyék.

Az árnyat adó fák tövében jólesik a pihenés. Fotó: Segesvári Csaba
Az árnyat adó fák tövében jólesik a pihenés. Fotó: Segesvári Csaba

Nem csak makói vendégeket találtunk a Maros-parton. Barta János és felesége Hódmezővásárhelyről jött, mégpedig azért, mert lapunkban olvasott a Maros-parti strandról. Ők a legszívesebben természetes vizeknél üdülnek, például a Tisza-tónál vagy a Körös-torokban. A hegesztőként dolgozó férfi és a fizikoterápiás asszisztensként dolgozó nő egyaránt azt mondta a makói strandról, hogy nagyon szép, tiszta, rendezett, virágos, sokkal szebb, mint például a mártélyi. Ők is étellel-itallal felszerelkezve érkeztek, büfé ugyanis csak kint, az üdülőövezetben van. Örültek neki, hogy kényelmesen elfértek, nem volt tömeg, és nyugágyat is kaptak. Bár tegnap jártak itt először, úgy gondolják, biztosan visszajönnek még.

Új játékokból a Maros-parti strandra is juT. Pőcze Lászlóné, a városi fürdő igazgatója – ehhez tartozik a Maros-parti strand is – elmondta, hogy a régi játszóeszközök tönkrementek, ám a város pályázott újak beszerzésére, és nemcsak a strand területére, de az üdülőövezetbe is jut majd belőlük.

Olvasóink írták

 • 3. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008. július 16. 15:58
  „T. Olvasók!
  **********

  Már fiatal koromban is volt az 1960-as és 70-es években városi fürdő és a Maros-parti strand.

  ******

  Ápoltabb volt az egész Maros part, mint ma.
  Hétvégeken kint volt naponta 1-2´000 vendég, nagy volt az élet.
  Az öltözők is rendben voltak, a tusoló és a WC is.
  Szóval a szocializmus akkori idejében nagyszerű volt a Maros part.

  A nagy események közé tartozott, amikor a ,,menők", Stenszky Csaba - akkor még a Testnevelési Főiskolára járt - és az ügyvéd Micóék lábteniszeztek. 1-1 meccset 150-200-an és végignéztünk, sokszor 3 szettes küzdelmek voltak. A győztes pár - 2 játszott 2 ellen - korsó sört nyert. A ,,vesztesekkel" együtt itták meg. Szóval az extrém izzó légkörű lábtenisz meccsek ma is megvannak az emlékezetemben. Szerencsére mindkettő él még itt Makón a többiek nevére nem emlékszem.

  Nagyon jó volt a büfé ellátás is. Lehetett enni és inni.

  A Maros parti környezet a folyóval, fákkal, homokkal és a természettel, annyival jobb a belvárosi fürdőnél, mint a BMW a Trabihoz képest.

  ********
  A Maros parti strand a háború előtt is nagy vonzóerővel rendelkezett. Édesapámtól és nagyapámtól tudom, hogy milyen szép vízi élet folyt ott. Sőt, jó néhány megbarnult akkori fényképem is van azokból a szebb időkből.

  Tehát egy régi makói hagyományról beszélünk itt.

  ******

  Ezt a mintegy 100 éves hagyományt rúgta fel a Makói Önkormányzat.

  A Maros parti strandot azért hagyták magára anyagilag, mert a fürdőbe préselik be az embereket. A mai fürdő területén úgy vannak az emberek, mint a heringek a folyóban. Ezáltal szándékosan megpróbálták a strand vendégeket átcsalni a fürdőbe. Azok pedig nem mentek. Ezért kellenek a külföldiek, az sem baj nekik, ha a makóiak kiszorulnak.

  Csak hasonlítsák össze a fürdő szabad fekvő területét a strandéval!

  ********

  A Maros parti strand teljesen el van hanyagolva.
  Éppen ma beszéltem egy kétgyerekes kismamával, aki közölte, hogy a strand életveszélyes.
  A gyerekei azonnal a hintához szaladnak.
  A hintából pedig kiállnak a szögek! Így állunk tehát! Ez a ,,karbantartás", ,,strand karbantartás" amit a maói önkormányzat baloldala megszavazott. Szégyen!

  Ez az ősrégi makói hagyományoknak a színtiszta elárulása, ami a Maros parti strandon történik.

  ****

  Nem csoda, nem makói vezeti a várost.
  A hagyományokat nem tiszteli.

  ****

  Az újságcikkben is helyesen áll, hogy családosok nem tudják fizetni a makói fürdőt. Így igaz. Az Önkormányzat megszavazta a ,,Megvalósíthatósági tanulmányt" a 3.5 milliárd forintos kezdő, kiindulású fürdőről. Ebben a tanulmányban áll, hogy a mai fürdő vendégek 15%-a családos. Makó Önkormányzata már ma is családellenes fürdőpolitikát folytat és kíván folytatni a jövőben is.

  ****

  Mi lett volna jobb?
  Példa lehetne, pl. Csongrád, ahol a Tisza part nagyszerűen ki van építve. Vagy Mártély.

  A belvárosi fürdőre is már megvoltak régen a fürdőfejlesztési tervek.
  A makói építészmérnökök már 1990-95 között leadták azokat, amelyek fokozatos fejlesztést ajánlottak. Abban az időben került a város élére Dr. Buzás Péter polgármester is.

  Csak éppen azokat az éveket és főleg az utána jövőket elaludta legalább 2000-ig. Éppen ez alatt az idő alatt fejlesztettek a többiek intenzíven. Pöcze Lászlóné fürdővezető 2008. április 14.-i beszámolójából véve - amit az Önkormányzat elfogadott - az intenzívebb fürdőfejlesztés 2002-től indult, az élménymedence átadásával.

  Szóval Buzásék elaludták a fürdőfejlesztést 1994 és 2002 között. Tehát 8 évet, amit a konkurensek kihasználtak  Üdvözlettel”
 • 2. cibukás 2008. július 14. 18:46
  „Nem tudom,hogy melyik marosparti strandon jártak az újságirók,de a makói strand nagyon elhanyagolt és kopár.A fű sem volt lenyirva,talán még parlag füvet is láthattam volna.A vizbe vezető lépcső balesetveszélyes.A büfé üzemeltetésére,a gusztustalanul nagy bérletidij miatt nem találnak vállalkozót.Az egész ,úgy nézki mintha szándékossan nem törödnének vele.Aztán majd "valaki"pici pénzért megveszi,ezt az értékes részt és a jobbik esetben fizetős strandot csinál.Vagy a rosszabb verzio:magán nyaralót.Szerintem már kinézte valaki magának.”
 • 1. pöcegödör 2008. július 13. 04:09
  „pöcéné egy seggarc”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói eljárással tisztítanák a vizet

Makó - Uniós támogatással és holland szakemberek közreműködésével továbbfejlesztik azt a Makón… Tovább olvasom