Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Nyolcszáz lakás fűtése kerülhet veszélybe

Makó - Nyolcszáz lakás maradhat távfűtés nélkül Makón, ha a Dégáz a távhőszolgáltató adóssága miatt nem szállít több földgázt a cégnek. A város ígéri: az érintett családok nem fognak fázni.
Félő, hogy hamarosan nem lesz fűtés és meleg víz azokban a makói lakásokban, amelyeket a Makó-Therm Kft. lát el távhővel, mert a cég jelentős összeggel tartozik a gázszolgáltatónak. Ez a lényege annak a fizetett hirdetésnek, amely az Égáz-Dégáz Zrt. megbízásából a városi televízió képújságán fut, és naponta jó néhányszor látható. Makón nyolcszáz belvárosi lakásban van távfűtés, többségük panel. A szolgáltatást biztosító cég – amely az osztrák PS Kft. tulajdona, és koncesszióban működteti a távfűtést – pedig földgázt használ a rendszerben keringő víz melegítésére.

A Makó-Therm Kft.-nél lapunk érdeklődésére elismerték, hogy csakugyan van hátralékuk a gázszolgáltató felé. Információink szerint ennek összege – bár a városban azt beszélik – nem haladja meg a százmillió forintot, de jelentős tartozásról van szó. Ez hosszú idő alatt halmozódott fel, és nagyjából harmadrészben magyarázható a fogyasztók kintlévőségeivel, kétharmad részben pedig gazdasági okokkal. Ugyanakkor az aktuális számlákat fizeti a társaság, és bár ezt a tartozást nem tudja rendezni, új hátraléka már nem keletkezik. A cég mindenesetre szeretne továbbra is fűtést és meleg vizet biztosítani az érintett lakások lakóinak.

A lakók feje fölött egyezkednek. Fotó: Segesvári Csaba
A lakók feje fölött egyezkednek.
Fotó: Segesvári Csaba

A gázszolgáltató fizetett hirdetésére egyébként az önkormányzat is közleménnyel reagált, méghozzá saját, ingyenesen terjesztett hetilapjában. Ebben az olvasható, hogy bár az Égáz-Dégáz a több hónapos egyeztetés végén úgy látja, nincs lehetőség az adóssághelyzet rendezésére, a városnak van olyan javaslata, ami megoldást jelenthetne. Eszerint az önkormányzat saját cégén, a Kommunális Nonprofit Szolgáltató Kft.-n keresztül biztosítaná tovább a szolgáltatást – csakhogy ezt a gázszolgáltató nem hajlandó elfogadni. Hogy miért, azt megkérdeztük tőlük, Nith Julianna, a társaság kommunikációs főmunkatársa azonban kérdésünkre csak annyit válaszolt: egyelőre nem tudnak annál többet mondani, mint ami a tévés hirdetésben olvasható.

A városházán lapunkat úgy tájékoztatták: mindent megtesznek azért, hogy a távfűtött lakások ne maradjanak hidegek. Ennek érdekében, ha kell, a szolgáltatást felügyelő hatóságok bevonásával követelik a lakosság által igényelt földgáz biztosítását. – Makón egyetlen család fűtése sem kerülhet veszélybe, minden jogorvoslati lehetőséggel élni fogunk, hogy fenntartsuk a lakossági távfűtés zavartalan működését – nyilatkozta lapunknak a polgármester, Buzás Péter.

Olvasóink írták

 • 15. rudi 2009. november 01. 19:35
  „a jó fűtés egyike a központi fűtés....százszor olcsóbb mint a távfűtés....nem hiszem, tudom és tapasztalom, de rajtam kívül biztos akad még néhány ember aki ezt meg tudja erősíteni!”
 • 14. rudi 2009. november 01. 19:23
  „Én sem fogok veled leállni vitázni, de nem azért mert te olyan okos vagy, mint, amilyennek tartod magad. Tudjuk miről szólt a cikk, és nem szorul magyarázatra, igen véleményem kissé túlmutat a cikken. De itt, ezen a fórumon,- nem ezen cikkhez kapcsolódóan- ez elég gyakori.”
 • 13. triebswetter 2009. november 01. 19:19
  „Az én okosságomat még eddig soha senki nem vitatta.”
 • 12. rudi 2009. november 01. 19:03
  „11. Te nagyon" okos" vagy!”
 • 11. triebswetter 2009. október 30. 07:16
  „"Tisztelt" rudi!
  Úgy érzem, hogy Te nem a témához szóltál hozzá, hanem azokat ócsárolod, akik a főtéri lakásokat választották. Sok idős, nyugdíjas hagyja el a magánházat, mert már nem bírja ellátni az azzal járó munkákat, és ki is tudja fizetni a fűtésdíjat, és ki is fizette. Ez a cikk nem arról szól, hogy X, vagy Y nem fizetett, mert nem volt a fűtésre pénze, hanem arról, hogy az egyik szolgáltató, a másiknak nem rendezte a számlát.
  Sajnállak, hogy ebből a cikkből a makói egyes emberek sznobizmusát szűrted le.
  Ne hidd, hogy a gázfűtés olcsóbb, ugyanis a családunkban a reggel-este (mert csak akkor vannak otthon)bekapcsolt gázzal 3x annyit fizetnek, mint én a távfűtéssel.
  Továbbra is felhívom a figyelmed, hogy az a fórum a fenti cikkről szól.”
 • 10. rudi 2009. október 29. 20:21
  „Ismét a kivétel erősíti a szabályt! Tisztelet a kivételnek!”
 • 9. rudi 2009. október 29. 20:19
  „Makón ez a kivagyok mivagyok rongyrázás sokak betegsége, azok csinálják ezt, akik mögött nincs semmi-legtöbbször-. Pl ott van az új építésű az Úri utcán, többen hitelből vették meg, az igen csak borsos áru 15-20 milliós távfűtéses!!! lakásokat, amiből az anyagot is igen kispórolták itt-ott 2,4 belmagasság, párásodó, csorgó ablakok, szimpla radiátor. Mindez nem számít, mert elmondhatjuk, hogy mi a főtéren az újépítésűben lakunk, 18 milláért(hitelből sok esetben, de ez kívűlről nem látszik) és akkor most menők vagyunk, a szomszédaink is menők- szerintünk. Na ezeket hívják sznob korlátolt embereknek szerintem. Fele áron kapott volna tégla gázfűtésest, amit szépen fel lehet újítani. 10-11 millióból bőven meg lett volna felújítva extrán. De hát az nem menő. bocs.”
 • 8. rudi 2009. október 29. 20:13
  „de panel csak a főtéren van.... kivéve egy tömböt - Fűrész utca És sajnos tapasztaltam nagyon sokszor ezt a buta, meggondolatlan hozzáállást. Megveszi a panelt, mert pénze csak arra van illetve a 3 utcával lejjebb levő téglára, de a panelt veszi, mert korlátolt, a tégla kinn van címszóval, nem baj hogy a távfűtést nem tudja fizetni, de ő a főtéren lakik. Na meg nehogymár , ott kinn annyit kér a lakásért, mint itt a főtéren(nem baj, hogy az tégla gázfűtéses) Nem egy ilyen tahót láttam már- sajnos.”
 • 7. lajosbácsi 2009. október 29. 20:08
  „hja, főleg ha a tulaj elfelejti bejelenteni az új albérlőt, és az előző lakó általányát akarják a nyakába varrni annak ellenére, hogy az állítólagos termosztat be sem volt kapcsolva. röhejes bagázs ez a távhő”
 • 6. magyarok 2009. október 29. 19:56
  „rudi a főterén nem csak panel van :)”
 • 5. rudi 2009. október 29. 19:22
  „Vegyél panelt, olcsó, gazdaságos, szuper, nehogy arrébb menjél a főtértől egy két utcát téglalakásba, elmondhatja a makói sok tahó, hogy a főtéren lakok.A távfűtéstől engem az Isten megmentsen, a Jó Ég pénze sem elég arra, hogy kifizessem. A téglalakásom fűtése egész évben annyi, mint a panelé egy hónapban. Nagy öröm. Nesze nektek. Tisztelet a kivételnek!”
 • 4. Ungarn 2009. október 29. 18:17
  „Gondolom ha kiadok valamilyen szolgáltatást a kezemből attól még időnként megvizsgálom az üzemeltető cég gazdálkodását nemde? Nem...”
 • 3. Mc_Mi 2009. október 29. 17:59
  „Akartam mondani: "A polgármesterrel az élen, az igent nyomogató testülettel kellene megfizettetni a hátralékot."”
 • 2. Mc_Mi 2009. október 29. 17:57
  „Gratulálunk Buzás polgártárs! Az ország legdrágább távfűtése idáig jutott. Nem képesek a beszedett díjból kifizetni a gázt. Akkor mennyire kell emelni a díjat ahhoz, hogy a gázt is ki tudják belőle fizetni?
  Ide vezetett az okos privatizációs gondolkodás! Mi kell még történjen ahhoz, hogy az idegen imádata, kedves polgármester, végre kijózanodáshoz vezessen?
  Nála, nálunk az idegen a szupermen. Idegen fürdővezető, idegen tervező, idegen kivitelezők, idegen pályázatírók, idegen tanácsadók. A makói meg mind szellemi fogyatékos. Az nem képes a saját városában még távfűtést sem üzemeltetni. Azt ki kellett adni idegeneknek.
  Ilyen szuper csapattal csak ennyire futotta? Komolyan, ilyen eredményeket egy csapat Pápayssal is el tudtunk volna érni.
  Most majd jön a megoldás. Mélyen a zsebébe nyúl az önkormányzat és fizetünk. MI adózók, mi makóiak. A csodálatos gombnyomogató testülettel az élén kellene megfizettetni a hátralékot.”
 • 1. triebswetter 2009. október 29. 12:42
  „Ez az eredménye annak, hogy eladták az egész országot.
  Miért nem a város a tulajdonosa a távhőnek, miért kellett osztrák cégnek eladni, és ha már az osztrák PS a tulajdonos, miért nem ő fizeti meg a tartozást, vagy még az előző francia tulajdonos is sáros ebben?
  Jogi úton ez behajtható lenne.
  Másik kérdés az, hogy miért kellett eddig várni a DÉGÁZ-nak, hogy ilyen mértékű legyen a tartozás?!
  Ebben a fene nagy demokráciában miért nem volt eddig erről a lakosság informálva?
  Remélem nem az fog történni, hogy az osztrák, vagy francia lenyúlta a hasznot, a város pedig majd kifizeti a gázműveknek az adósságot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

400 idős netezik Makón

Makó - Egyre több idős fedezi fel magának az internetet – a számukra meghirdetett… Tovább olvasom