Délmagyar logó

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 28°C Még több cikk.

Óföldeák szobrot állít Barlainak

Az óföldeáki önkormányzat emlékhelyet készül állítani az egy esztendeje elhunyt korábbi polgármester, Barlai József tiszteletére. A községháza udvarán egy nyitott könyvet formázó kőszobor hirdeti majd emlékét.
Október 29-én, vasárnap délután három emlékhelyet avatnak Óföldeákon az egy évvel ezelőtt súlyos betegségben elhunyt polgármester, Barlai József tiszteletére. A községháza udvarán készülő emlékhelyen egy nyitott könyvet formázó kőszobor fogja hirdetni az emlékét – a műalkotás elkészítésére a község önkormányzata az Erdélyből áttelepült maroslelei kőfaragó mestert, Gerai Lászlót kérte fel. Mint Hajnal Gábor, Óföldeák most újraválasztott polgármestere – Barlai József utódja – lapunknak elmondta: az emlékművet adakozásból állítják, egy kivétellel a képviselő-testület tagjai adták össze az ehhez szükséges összeget. – Mostantól a falunapokon nemcsak a temetőben tudunk megemlékezni mécsessel, virággal Jóskáról, hanem itt is – mondta a falu első embere, hozzátéve: elődje olyan sokat tett a községért, hogy ezt mindenképpen megérdemli.

Barlai József 1985-től közös tanácsi kirendeltségvezetőként, majd községi elöljáróként irányította a falut, az 1990-es első demokratikus helyhatósági választások óta pedig – megszakítás nélkül – polgármesterként. Hajnal Gábor elődjére úgy emlékezik: az önállóságára büszke falu Barlai József munkája nyomán vált virágzó településsé. Olyan fejlesztések fémjelzik tevékenységét, mint például a vezetékes földgáz lángjának fellobbanása, a telefonhálózat kiépülése, az addig sáros utcák leaszfaltozása.

Szívügyének tartotta a falu gazdag kulturális örökségének ápolását, így a Návay család hagyatékának megőrzését, az erődtemplom régészeti feltárását is. A faluban emberi magatartása miatt is nagy megbecsülésnek örvendő vezető 2004. februárjában mondott le tisztségéről, megromlott egészsége miatt. Ezt követően kapta meg – elsőként – az emlékplakettel járó Óföldeákért kitüntető címet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makón nem használják az uniós ingyentelefont

Nagyon kevesen használják a makói könyvtárban azt a tavaly felszerelt telefont, amelyről ingyenesen… Tovább olvasom