Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Télen sem maradnak el a romániai vendégek a makói fürdőben

Makó - Éves szinten legalább hatvan százalékkal nőtt a vendégforgalom és a bevétel a makói fürdőben tavaly óta. A növekedés zöme a Romániából érkező turistáknak köszönhető, akik a rossz idő beálltával sem lettek hűtlenek a most felfedezett új üdülőhelyhez: a belépőjegyet váltó vendégek fele a hétvégéken most is a határon túlról érkezik.
Több millióval gyarapították a makói fürdő bevételét azok a vendégek, akik a határon túlról, mindenekelőtt a közeli romániai területekről érkeztek fürödni idén. Mint megírtuk, a szépen felújított, kibővített fürdő a nyáron gyorsan népszerűvé vált a szomszédos Arad és Temes megyében, ahonnan Románia uniós csatlakozásának köszönhetően már könnyen, gyorsan juthattak át a pihenni, szórakozni vágyók. Hétvégente megesett, hogy a parkolóban kétszer annyi romániai rendszámú autó állt, mint magyar. Mindenekelőtt nekik volt köszönhető, hogy miközben tavaly az már jó napnak számított a makói fürdőben, amikor ezerkétszázan váltottak belépőt, most a legjobb napokra ennek a létszámnak majdnem a duplája volt jellemző.

Érkeznek a vendégek a makói fürdőbe. Fotó: Karnok Csaba

Bár az évnek még nincs vége, az első összehasonlító elemzések immár elkészültek a forgalom alakulásáról. E szerint idén januártól októberig 261 ezer fős volt és a tavalyi évhez képest összességében mintegy ötven-hatvan százalékkal nőtt a makói fürdő vendégforgalma – a nyári hónapokban, a hétvégéken még ennél is nagyobb arányban. Az igazgató, Pőcze Lászlóné szerint ezeken a napokon a belépőjegyet váltók olykor bő kétharmada is külföldi volt, akik többmilliós nagyságrendben járultak hozzá a bevétel növekedéséhez. Aminek a makói termál- és gyógyfürdő vezetője különösen örül: a romániai vendégek most, a hideg idő beköszöntével sem lettek hűtlenek új kedvencükhöz. A forgalom természetesen már töredéke csak a nyárinak, hét végén a bérlettel nem rendelkező, jegyet váltó vendégek – az átlag harminc fő körül van – fele továbbra is Romániából érkezik.

Hat medence üzemel

Makón jelenleg két kicsi és egy nagy fedett medence várja a vendégeket, valamint három kinti – ez utóbbiak közül kettő termálvizes. Télidőben, úgy tűnik, elsősorban az új fedett medencék érdeklik a romániai vendégeket. Hét közben kevesebben vannak, ezért aztán a csak ilyenkor igénybe vehető gyógyszolgáltatásokat, például a masszázst, a tangentoros kezelést vagy az iszappakolást még igazából fel sem fedezték. A makóiak körében viszont rendkívül kedveltek ezek, hiszen a kezelési díjaknak azt a hányadát, amit a társadalombiztosítás nem finanszíroz, az önkormányzat fedezi.

Olvasóink írták

 • 17. triatlonos 2007. november 19. 16:20
  „Ebben az uszodában naponta 1500 ember úszhatna egy órát az egészségéért. Most úszik 20-30. Az emberek inkább az orvosnál töltik az időt. Az egy kicsit zavart, amikor a nagy terv kitalálója azt mondta, hogy úszó medence nem kell, mert az zavarja a vendégeket. Sárváron bizonyára igy van, de nekünk még erre várni kell.”
 • 16. kovács sándor 2007. november 19. 12:12
  „Ezt elis kell hinni a bevételről..A makóiak meg elszoktak a fürdőből...Lesz másképpen is véleményem szerint”
 • 15. Zoli 2007. november 19. 08:03
  „Szerbusztok!

  Igen, vasárnap végre 4 román autó állt a fürdő előtt.”
 • 14. sith-u 2007. november 18. 13:32
  „Majd a jövő hétvégén meglátjátok, ha visszatér a nyár...”
 • 13. triatlonos 2007. november 17. 16:25
  „Minden medencére jut egy vendég, és egy úszómester. Én biztosra veszem, hogy a hétvégeken a forgalom számlálás beindult.”
 • 12. Zoli 2007. november 17. 15:57
  „Tidsztelt Olvasók!

  Ma szombaton láttam a fürdő előtt egy román autót.

  "fele továbbra is Romániából érkezik."
  Ezek szerint ma, ha az autóban 4-en voltak, akkor 8-an voltak a fürdőben a fürdőben összesen.”
 • 11. sith-u 2007. november 17. 11:27
  „Imi pedig szabadidőben a románokat invitálja hétvégi fürdőzésre a Lidl és a Tesco parkolóban...?”
 • 10. Szabó Imre 2007. november 16. 08:48
  „Zoli,

  segítek egy picit, jó? A hétvége két napból áll: szombat és vasárnap. A csütörtök például nem hétvége...

  triatlonos,

  bírom a humorodat:)!”
 • 9. triatlonos 2007. november 15. 19:12
  „Ebből baj lesz, mert ahogy Zolit ismerem, képes napi 24 órában forgalom ill. romám rendszámú autó számolására a fürdő parkolójában. Imre pedig a cikk miatt folyamatosan viheti a forró teát és a forralt bort. De az is lehet, hogy Zoli megbizza Németh Pál nyugalmazott gépszmérnököt a számlálással, az pedig félelmetes, mert Ő pedig képes folyamatosan a vizsgálati eredményeket közölni a világhálón. De lehet, hogy ezzel kelti fel a román vendégek érdekődését.”
 • 8. Zoli 2007. november 15. 18:31
  „A román rohamhoz!

  Ma is elmentem a fürdő parkolójában.
  Egyetlen egy román autó sem volt ott.

  Nem volt szerencsém.

  Várok türelmesen.
  A türelem román fürdősöket teremt.”
 • 7. Szabó Imre 2007. november 15. 17:32
  „Kedves triatlonos,

  természetesen részemről sincs harag, és örülök, hogy ezt a kedves anekdotát is - én csak hallottam P. B. E.- től - felidézted.

  Olvass minket továbbra is, és várjuk a bejegyzéseidet!”
 • 6. triatlonos 2007. november 15. 13:59
  „Kedves Imre!
  Remélem nics harag. Valóban figyelmetlen voltam, és rossz következtetést vontam le a kép alapján, mivel már látom, hogy hátsó ovónéni balján levő ovodás- aki az ovónéni válláig ér - csupán jól fejlett. Mindezt pedig az úszásnak, és a makói fürdőnek köszönheti.
  A P.B. E. sztoriban is lehet, hogy igazad van - ami a lap cimét illeti - de a történet biztosan valós, mert ott voltam, és M. L. már indult is a buszhoz.
  Mégegyszer elnézést a figyelmetlenségemért!”
 • 5. Szabó Imre 2007. november 15. 10:01
  „Kedves triatlonos,

  aki még nálad is jobban figyel, az azt is észreveszi, hogy a képen nem általános iskolások vannak, hanem óvodások, akik ráadásul a Belvárosi Óvodából érkeznek:). Bodzsi sztorija egyébként nem a Lila Délvilág, hanem még a Csongrád Megyei Hírlap idejében esett meg...”
 • 4. sith-u 2007. november 15. 09:40
  „Éljen, jönnek a románok! Lassan már az összes boltban és a füriben sem merünk magyarul beszélni, mert kinéznek onnan minket. Irány a Dunántúl testvérek!?”
 • 3. triatlonos 2007. november 14. 19:58
  „A képen jól látszik, hogy román gyerekek iskolatáskával jönnek. Aki jobban figyel, az az egyesitett Oktatási Központ, Kertvárosi feliratot is láthatja. Uborkaszezon van, tehát kell egy ilyen tartalmas cikk. Erről az az eset jut eszembe, amikor még a lila Délvilág szerkesztőségében nem akart összejönni az egy makói oldal, és a tehetséges P. B. Erzsébet kinézett az ablakon, és meglátta a beállványozott Városházát, ahol 1/azaz egy/ ember dolgozott, és máris irta: Jó ütemben halad a Makói Városháza felújitása!”
 • 2. Szabó Imre 2007. november 14. 12:52
  „Ha a dátumból jól látom, kedden jártál ott. Ugye, az nem hétvége?”
 • 1. Zoli 2007. november 13. 19:38
  „Nevetséges cikk.

  Ma ott gyalogoltam el. Egy (1) román autó állt a parkolóban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói védőoltás diszkóbaleset ellen

Makó - Országszerte csökken a diszkók látogatottsága, egyre több fiatal marad otthon – mégis növekszik a kábítószerfüggő tinik száma, ezért is gyakoriak a diszkóbalesetek – hangzott el hétfőn Makón. Tovább olvasom