Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Tökmagolaj Marosleléről

Maroslele - A végéhez közeledik a gazdainformációs központként is szolgáló tökmagolaj-mintaüzem építése Maroslelén.
Már beszámoltunk róla: a falu egy határokon átnyúló uniós pályázat révén valósíthatja meg a beruházást – az anyagot Mórahalom, Kistelek és a romániai Zsombolya, illetve Csongrád és Temes megye önkormányzatával közösen nyújtotta be. Maroslele 62 milliót nyert, amihez az önkormányzat 5 százalékos önerőt tett hozzá. A kis gyárban napi 240–300 kiló tökmagot fognak feldolgozni, és a kezdetekben várhatóan 5–6, később tucatnyi ember kap itt munkát.

Szinte az utolsó simításokat végzik a mintaüzem épületegyüttesén. Fotó: Szabó Imre
Az utolsó simításokat végzik a mintaüzem épületegyüttesén. Fotó: Szabó Imre

A helyszínen járva tapasztaltuk, hogy a 300 négyzetméteres épületen még dolgoznak, de csaknem készen van – csempéznek, festenek. Az iroda bútorait, a feldolgozó berendezéseit folyamatosan szerzik be. A polgármester, Martonosi György elmondta: az átadás májusban várható. Az üzem helybeli gazdáktól vásárolja majd az alapanyagot, és mindenekelőtt helyi fogyasztásra termel majd, de a határon átnyúló uniós együttműködésnek köszönhetően várhatóan Romániában is forgalomba kerül a maroslelei étolaj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ne égess - rajzpályázat

A budapesti Tűzoltó Múzeum 5. alkalommal hirdette meg a „Ne égess" című rajzpályázatát. A pályázatra több mint 500 pályamű érkezett be az ország minden részéről, így Makóról is. Tovább olvasom