Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Ritkaságok a Mars téren

Szeged - A Délmagyarországban minden szombaton helyi ős- és kistermelőket mutatunk be. A sorozattal az a célunk, hogy összehozzuk a helyi termelőket és portékáikat az olvasókkal. Ezúttal egyedi termékeket találtunk a szegedi Mars téren: bordáskelt, gömbcukkinit és kecskesajtot.
– Egyedül én árulok a szegedi Mars téri piacon bordáskelt. A fiamék Angliában dolgoztak, ott nagyon szeretik, még szendvicsekbe is beleteszik, ezért kezdtük el mi is termeszteni a salátafélét – mondta el a kínai kel közvetlen rokonának számító zöldség történetét a mórahalmi Bálint Jánosné.

– Emellett idén a fűszernövényekbe is belevágtunk, amelyekkel a kisgyerekek mellett a menyem foglalkozik. Valamit mindig újítani kell.

Bálint Jánosné újításai: bordáskel és fűszernövény. Fotó: Frank Yvette
Bálint Jánosné újításai: bordáskel és fűszernövény. Fotó: Frank Yvette

Ki, hol, mit készít és árusít?

A jövőben szeretnénk majd egyre bővülő listát közölni a kis- és őstermelők nevével, az általuk kínált termények, termékek pontos megnevezésével. A Délmagyarország piactér mellékletében a nyilvánosságot ingyenesen biztosítjuk a termelőknek. Aki ezeken az oldalakon, kiemelt felületen részletesebb információkat szeretne adni magáról, hirdetésével kapcsolatban is segítünk. Alkalmanként a témakörhöz kapcsolódó praktikus tanácsokkal, tippekkel is szolgáljuk az olvasókat. A jelentkezéseket, az olvasók ajánlásait a szerkesztoseg@delmagyar.hu e-mail címre várjuk.

Bálint Jánosné segítő családtagnak számít, a férje váltotta ki az igazolványt. A 90-es évek eleje óta őstermelők. Az agrárkamara segítségével, tanyai termék kártyával árusíthatnak, amelynek az a feltétele, hogy minden hónapban két csütörtökön is kint kell állni a piacon.

– Senki másnál nem látnak gömbcukkinit a Mars téren, csak nálam – mutatott rá a dísztöknek kinéző zöldségre a termesztője, Fülöp Zoltán.

– Ősztől tavaszig az egyik fő profilom a csicsóka, erről ismer az összes vevő. Idén próbáltam ki először a gömbcukkinit, amelynek teljesen más az íze, mint a „rendesnek". Félbe kell vágni, meg kell tölteni hússal vagy zöldségekkel, és betenni a sütőbe – árulta el az egyszerű receptet a szatymazi őstermelő.

Megtudtuk, ő az, aki be meri vállalni, hogy kiírja a termékek mellé: vegyszermentes. – Ez óriási felelősséggel jár, de én tényleg nem használok vegyszereket, biogazdaságot viszek. Húsz éve őstermelő vagyok, meg tudom mutatni a kezemet is. Volt egyébként egy vevőm, aki ezt kérte, mert nem hitte el: kérdezte, mikor gazdálkodok, amikor a hétfőt leszámítva mindennap, még vasárnap is itt árusítok.

Fülöp Zoltán azt mutatja, mi a különbség a hagyományos és a gömbcukkini között. Fotó: Frank Yvette
Fülöp Zoltán azt mutatja, mi a különbség a hagyományos és a gömbcukkini között.
Fotó: Frank Yvette

Egyedülálló tejtermék, kecskesajt kapható a mórahalmi Gyurákovics Andrásnál. – 2007 óta élünk Mórahalmon, Bajáról költöztünk a városhoz közeli tanyára: vendéglátással szerettünk volna foglalkozni, meg is nyitottuk a Banditanyát. Vettünk hozzá két kecskét is, a kecsketejből pedig megpróbáltunk sajtot csinálni – így indult a vállalkozás 5 évvel ezelőtt. A feleségem tanárnő, az én eredeti szakmám faipari technikus.

Ma már 60-nál is több kecskéjük van, 27-et fejnek. Háznál, a Mars téren, valamint a Bödön piacon is árusítanak. A Mórahalomra érkező turisták minden héten egyszer, kedden nézhetik meg a tanyát és kóstolhatják meg a különleges ízesítésű kecskesajtot.

Gyurákovics András háznál is árulja a kecskesajtot. Fotó: Frank Yvette
Gyurákovics András háznál is árulja a kecskesajtot.
Fotó: Frank Yvette


Tanyai és kistermelői kártya

Az egyértelmű tájékoztatás érdekében hamarosan kicserélik a jelenlegi tanyai kártyákat: megkülönböztetik, ki a tanyai termelő és ki a kistermelő – tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete, valamint a Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Kft. kezdeményezésével létrejött civilszervezettől. A FÉFE, a Fogyasztói Élelmiszerpiacok Fejlesztéséért Egyesület – akárcsak a Délmagyarország piactere – azon dolgozik, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a termelők és a fogyasztók között. Az élelmiszerek minőségét, az állandó kontrollt garantálja, hogy a kétféle kártya tulajdonosai nyilvántartási számot kapnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Finomságok és pompás rózsák Makón

Pénteken a makói piacon jártunk, többek között friss zöldségfélék, házi készítésű étkek és pompás rózsák keltették fel a figyelmünket. Tovább olvasom