Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

A sportolók karácsonya

Szeged - A Délmagyarország és a Délvilág sportrovata december 17-én rendezi meg a Bistorant étteremben a 43. sportolói díjátadó gáláját, amelyen Szeged és Csongrád megye kimagasló eredményeket produkáló sportolói, edzői, ifjúsági versenyzői, parasportolói, csapatai vehetik át amegérdemelt díjaikat.
De hogyan is kezdődött 43 évvel ezelőtt ez a felejthetetlen díjátadó ünnepség Szegeden? Azért kiemelendő ez, mert a MÚOSZ Sportújságíró szakosztálya évenként országos szinten írta ki az év sportolója szavazást női, férfi egyéni sportolóra, csapatokra és edzőkre. Ekkor jött az ötlet, hogy karácsonyi ajándékként a Délmagyarország sportrovata is szavaztassa meg a város, a megye sportszerető újságolvasóit, hogy kit, kiket tartanak az év legjobbjainak. Mi bővítettük a kört is, hiszen szavazólapokra kerültek a női és férfi ifjúsági sportolók, sőt mit több, a sportra legtöbbet áldozó szponzorok is.

Bagaméry László az ifjú Lékó Péternek adja át a díjat. Fotó: Karnok Csaba, Reggeli Délvilág
Bagaméry László az ifjú Lékó Péternek adja át a díjat. Fotó: Karnok Csaba, Reggeli Délvilág


Megmozdult a város

Lázban égett a város minden év decemberének közepén. Több ezren adták le a voksaikat az általuk legjobbnak ítélt sportolókra, edzőkre. A jó 40 évvel ezelőtti győztesek még most is előttem vannak: a szupertekés Tompáné Berta Anna, a kosaras Zöllei István, a kenus Hingl László, a Volán SC kézilabdacsapatának játékmestere, Kővári Árpád, vagy Magyar György, Veres János, Kutasi László futballista.

Negyven évvel ezelőtt azt is megérhettük, hogy a szegedi labdarúgók hétről hétre lázban tartották a szurkolókat, eredményeikkel pedig kivívták, hogy az év sportolói szavazáskor az élmezőnyben végezzenek. 1972-ben 54 férfisportolóra érkezett szavazat a sportrovathoz, a győztes pedig Bánfalvi Sándor lett, Berkes István és Antal Péter előtt. No és ezek után már nem volt meglepetés, hogy Bundzsák Dezső lett az év edzője, és Rábay László az ezüstérmes. 1978-ban két szegedi sportoló, Tompáné Berta Anna és már mint edző Kővári Árpád és a Szeol AK női tekecsapata duplázott. Mellettük a férficsapatok versenyét a Volán SC kézisei, az egyénit Lesti István nyerte Balázs Mihály súlyemelő előtt.

Kiválóságok

Micsoda névsor jut az ember eszébe évtizedek múlva is! Tisztelt sportszerető szegediek, önök emlékeznek még a győztesek között szereplő nevekre: Villám Ildikó kajakos, Szabó Miklós cselgáncsozó, Balázsfi Zoltán súlyemelő, Szabó Erzsébet atléta, Alexa Zsuzsa úszó, Oláh Imre súlyemelő, Szabó László kézilabdázó, Kócsó Antal salakmotoros, Kertes János motorcsónak-versenyző, az ifik között Lékó Péter sakkozó, Szabó II. Gábor kajakos, dr. Reményik László, Kaszás Gábor, Pungor Miklós, Debreczeny Pál, Ács Géza, Pozsgay Zsolt. Kása Ferenc, Szabó László, dr. Trényi Imre, Pataki Tamás edző...

Ezúttal én is szavazok, mégpedig a Délmagyarország sportrovatára, hiszen ma is él az az ötlet, amelyet az elődök kitaláltak, hogy ne csak az ország legjobbjait válasszák meg az újságírók az év sportolójának, hanem szűk pátriánkban, Csongrád megyében is ünnepeljük meg karácsony előtt szupercsapatainkat, sportolóinkat, edzőinket.
A díjazottak körét is bővítettük, ugyanis 1998 óta az év legjobb sportszponzora is elismerésben részesült, például Veres János, Barna Lajos, Simkó Ferenc és a Mac Lime Studió. 1991-ben, ki ne ismerné, Keszi Zoltán lett az év szurkolója, utánpótlásedzője Váradi Márton, az év gyúrója pedig Pióker Sándor és Joó Pál.

Nagy győzelmek

A sok felejthetetlen megyei, szegedi sportsiker szinte az egekbe emeli az embert. Micsoda siker volt Páger Zoltán és Kajner Gyula kajakos világbajnoki győzelme, vagy a Szegedi Egységes SK motorcsónakosainak sorozatos csapatbajnoki győzelme és öt egyéni országos bajnoki címe.

Kertes Krisztián 18 évesen az 500-as és 700-as géposztályban a felnőttek között nyerte országos bajnoki címét. Hát persze hogy a sport karácsonyát ünnepeljük most is, jövő héten hétfőn a Bistorant étteremben, a 43. díjátadó gálán.

Hogy kik lettek az év megyei, szegedi sportolói, csapatai, edzői, az is kiderül az eseményen, és ez a karácsonyi ajándék számukra örökre felejthetetlen marad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kispályák tornák Kistelektől Szentesig

A hétvégén ismét több Csongrád megyei településen pattog a futball-labda – Kisteleken, Szegeden, Makón és Szentesen is rendeznek kispályás labdarúgótornát. Tovább olvasom