Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Bartalos Zoltán elballag: Pályafutása egyik legnagyobb győzelmét a Szegedi Volánnal aratta

Bartalos Zoltán (64) a nyolcvanas években védte a Szegedi Volán férfi kézilabdacsapatának kapuját. A válogatott hálóőr évtizedek óta Németországban él, de sokszor látogat a Csongrád megyei székhelyre, ahol a felesége született, így ezer szállal kötődik a városhoz.
– Szabadságon?
– A héten jöttünk haza Magyarországra, továbbra is Kassel közelében élünk, de a hétvégén ballagásom lesz.

– Elvégzett valami iskolát?
– Nem, dehogyis! Polgárdiban, ahol születettem, éppen ötven éve végeztem az általános iskolában. A suli vezetése meghívta a mi osztályunkat, így a jelenlegi nyolcadikosokkal együtt ballagunk. Remek ötlet, nagyon örültem ennek. Testvéreméknél, Béláéknál alszunk majd.

– Jó tesók voltak?
– Ez érdekes kérdés! Most már nagyon szoros a kapcsolatunk. Mamánk elvesztése után lett még szorosabb, nagyon kötődünk egymáshoz.

– Ha otthon játszottak, akkor ki lőtt kapura, hiszen mindketten kapusok voltak?
– Én nagyon későn kezdtem el védeni. Sokáig futballoztam. Fehérvárra jártam suliba, és az egyik meccsen nem volt kapus, így a tesitanárom arra kért, ha már úgyis a pálya környékén vagyok, álljak be. Ez olyan jól sikerült, hogy onnantól elindult a pályafutásom, szerencsére felfelé.

– Hogy került Szegedre?
– Csapatot kerestem, hívott az Elektromos is, de én a nagyvárost, a nyüzsgést nem szerettem. Kapóra jött a Volán hívása, és hét évet töltöttem el itt.

– Gondol még az újszegedi sportcsarnokban lejátszott meccsekre?
– Sokat. Nagy csatákat éltünk meg, remek győzelmeket arattunk.

– A legemlékezetesebb?
– Az 1982-es MNK-győzelem. A Veszprémet vertük. A másik oldalon Béla bátyám védett. Ez sokat eszembe jut.
Ezer szállal kötődik Szegedhez. A Veszprém elleni 1982-es győzelemmel nosztalgiázik legtöbbször Bartalos Zoltán. FOTÓ: Süli Róbert
Ezer szállal kötődik Szegedhez. A Veszprém elleni 1982-es győzelemmel nosztalgiázik legtöbbször Bartalos Zoltán. FOTÓ: Süli Róbert
– Szegedről Veszprémbe igazolt. Miért?
– Azért jó nagy nyomás alá helyeztek. Hajnal Csaba csak akkor engedte el az Építőktől Bélát Kuvaitba, ha engem odavisz. Engedtem a családi csábításnak, ezért váltottam.

– Könnyű volt elfogadtatnia magát?
– A csapatba gyorsan beilleszkedtem, egy riválistól érkező játékosnak mindig a szurkolókkal nehéz megszerettetnie magát. Ez nehezebben ment, de sikerült.

– Hogy telnek a napjai?
– Egy kórházban dolgozom, testnevelő vagyok. Már az egyik lányom is ezt a szakmát űzi. Beteg embereknek szervezünk mozgásos órákat. Tornázunk, valamikor sétálunk, így elfoglalom magam.

– Semmi kézilabda?
– Négy gyerekem közül három lányom kézilabdázik, illetve kézilabdázott. Az ő meccseikre járok. A közelmúltban megszületett az unokám, így nagypapa lettem, kicsit átalakult az életem, de nagyon élvezem. Jól érezzük magunkat Németországban, de jó érzés mindig hazajönni.

– Maradtak barátai Szegeden?
– Szerencsére igen! Dobozi Ivánékhoz jövünk vendégségbe, a párom szüleinek belvárosi lakása is megvan, így nem szakadtunk el innen. A szívem szegedi, pályafutásom egyik legszebb időszakát töltöttem el.

– Szurkol a MOL-PICK Szegednek?
– Szerettem volna Kölnbe, a Bajnokok Ligája négyes döntőjére utazni. Voltam már ott többször, a Szegedet idén odavártam. Persze hogy szurkolok, figyelem az eredményeket. A magyar klubkézilabda idén remekelt, mindkét vonalon szép eredményeket ért el. A PICK-nek csak egy kicsi hiányzott, hogy ott legyen a legjobbak között. Majd jövőre.

– Mit szólt a Vardar végső sikeréhez?
– Meglepődtem. A leggyengébb csapatnak gondoltam őket a BL Final Fourban, és mégis ők lettek a legjobbak.

– Izgul?
– Miért is?

– Ballagása lesz Polgárdiban!
– Ez jó! Inkább büszke vagyok, hogy gondolnak ránk, ez jó érzés már a mi korunkban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez lesz a vízilabda ünnepe: Vásárhelyre jönnek a Kemény-legények

Ez lesz a vízilabda ünnepe: Vásárhelyre jönnek a Kemény-legények
A zsinórban három olimpiai bajnoki címet szerző magyar férfi vízilabda-válogatott legendáiból álló Millennium Masters június 29-én Hódmezővásárhelyen kápráztatja el a közönséget. Tovább olvasom