Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Egy jó könyv kizökkenti: Kárász Anna az év női sportolója

Lapunk, a Délmagyarország immár 49. alkalommal jutalmazta a tavalyi év legjobb sportolóit, a decemberi gálán összesen húsz üvegtrófeát adhattunk át a Hungi Vigadóban a CE Glass jóvoltából. Sorozatunkban mindennap bemutatunk egy díjazottat, ezúttal az NKM Szeged négyszeres világbajnok kajakosa, Kárász Anna következik.
– Szereti a telet?
– Imádom. Egy ideje tényleg nagyon szeretem. Főleg a havas részét. Jó lenne, ha ilyenkor sokkal több hó esne, és megmaradna.

– És a téli sportokat?
– Nem igazán foglalkozom velük, nem is csinálom. Amíg versenyszerűen kajakozom, a sérülésveszély miatt nem próbálkozom, és igazából időm sincs rá. Ha valami történne velem, nagyon szidnám magam, miért is voltam felelőtlen. Néha, régebben korcsolyáztam, de nem nagyon járok oda se. Amikor mehetnék, inkább pihenek.

– Van, hogy besokall a téli felkészülés alatti monoton munkában?
– Pont aktuális a kérdés, hiszen éppen ilyen napokat élek. Nagyon fáradt vagyok, kemények az edzések, így most vágyom három nap pihenőre, de erre nincs lehetőség. Át kell valahogy vészelni ezt az időszakot.

– Mivel oldja a fáradtság érzését?
– Egy filmre beülős este most jólesne, bár itt, Tatán nincs a közelünkben mozi. A könyv azért kizökkent a monotonitásból. Sokat fekszem, próbálok minél többet aludni, hogy bírjam az edzéseket. A hétvégi pihenés alatt igyekszem kimozdulni, bármennyire is leterhelt vagyok. Erre jó lehet például a színház, ahova éppen készülök.

– Melyik filmet látta legutóbb akár moziban, akár otthon?
– Jó régen voltam moziban, hirtelen nem is emlékszem a filmre. Sok kedvenc színészem van, a legutóbb otthon megnézett Csillag születik című filmért pedig nagyon odavagyok. Megindító, romantikus, érzelmes, jók a zenék, Bradley Coopert amúgy is kedvelem, és ebben a szerepben megcsillan az énektudása is.
A díjjal. Kárász Anna gyűjteménye értékes darabjaként beszélt elismerésünkről. Fotó: Kuklis István
A díjjal. Kárász Anna gyűjteménye értékes darabjaként beszélt elismerésünkről.
Fotó: Kuklis István
– Visszatér időközönként a kedvenc könyvéhez, regényéhez?
– Nem jellemző rám, maximum egy filmet nézek meg többször. Mindig valami újat, mást keresek a könyvekben. Karácsonyi ajándékként életmódtanácsokat is tartalmazó regényt kaptam, de a misztikus vagy a romantikus történetek is érdekelnek. No és persze a sportos témák: ezeket meglehet, újra előveszem. Usain Bolt könyve pozitívan hatott rám, Kásás Tamás könyve is sokat adott.

– Amikor az életében tanácsra szorul, hova fordul a döntés segítése érdekében?
– A családhoz: anyuhoz, apuhoz és a testvérekhez. Az utóbbi időben a komolyabb témákban egyre többször már inkább a bátyámat, Matyit keresem meg. Van olyan dolog persze, amit a húgommal vitatok meg.

– Megszámolta már, mennyi elismerést kapott eddigi sportpályafutása alatt?
– Nem. De az biztos, hogy a legutóbbi, a Délmagyarország trófeája nagyon értékes darabja a gyűjteményemnek.

– Tökéletes volt 2018?
– Közel tökéletes, bár ezt a szót nem igazán szeretem, hiszen szerintem olyan nincs, vagy ritka. Eddig talán egyszer éreztem, hogy valami tökéletes. De az biztos, hogy nagyon jó esztendő volt. Egy kis elégedettség van bennem, amikor visszanézve a világbajnokságot arra gondolok, milyen évem volt előtte, és milyen volt 2018.

– Gyakran visszanézi magát?
– A versenyeket mindig, a nyilatkozatokat nem mindig.

– Mi az az egy szó, ami 2019 kapcsán most eszébe jut?
– Boldogság. Ez vonatkozik a magánéletre, a sportra, az egészségre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megváltozhat a Szedeák idénye: Marko Boltics tudta, adósak a kitartó szegedi szurkolóknak

Megváltozhat a Szedeák idénye: Marko Boltics tudta, adósak a kitartó szegedi szurkolóknak
Fontos meccset nyert meg szerdán a Naturtex-SZTE-Szedeák a Kaposvár ellen, a győzelemnek… Tovább olvasom