Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Egyetemi evezős vb: bronzérmes a könnyűsúlyú férfi négyes!

Egy magyar érem született a 11. egyetemi evezős világbajnokságon, a Maty-éren: a könnyűsúlyú férfi négyes, a hajóban a szegedi Dumitrás Istvánnal harmadik lett. Online tudósítás a döntőtől.
12.13: Cseppet sem meglepő módon a britek (Feeney, Pelly, Nash, Gill, Hudspith, Rossiter, Tarrant, Durant, kormányos: Gander) nyerték a nyolcasok versenyét, megelőzve az észteket és az íreket. Ezzel véget ért a vébé, a versenyzők este a No. 1 Pubban bankettel köszönnek el Szegedtől.

12.01: Lukas Babas révén szlovák aranyérmet láthattunk könnyűsúlyú férfi egypárban, őt a brit Ben Rowe, valamint a lengyel Artur Mikolajczewski követte a befutónál. A hamarosan rajtoló nyolcasok küzdelmével ér véget a világbajnokság.

11.49: kínai arany is született a Maty-éren. Férfi kétpárban Jin Long és Yi He ért célba először, második a német duó (Sieber, Reiner), harmadik az olasz páros (Borghesi, Vicari) lett. A magyar duó nagy hajrával jött fel a negyedik helyért folyó versenybe, az utolsó hazai egység, Szekér László és Széll Domonkos helyezéséről célfotó dönt majd.

11.37: a férfi egypár eredményhirdetése zajlik. Az olasz Ustolin az aranyérme mellé egy díszíjat is kap a szervezőktől.

11.33: egy hajón belül jött be a férfi négyesek legjobb három hajója. A lengyelek nyertek (Kedzierski, Radosz, Wielgosz, Kubiak), második a német (Beckmann, Saric, Bandel, Otto), harmadik a román hajó (Deaconescu, Stoica, Grecu, Pop).

Egyetemi evezős vb a Maty-éren. Fotó: Frank Yvette (galéria)

11.23: ezek az olaszok percei, újabb aranyat nyertek, ezúttal férfi egypárban Federico Ustolin. Második a német Karsten Brodowski, harmadik a kanadai Michael Braithwaite.

11.09: olasz arany könnyűsúlyú férfi kétpárban: Babboni és Boccuni nyert, második a német (Övermann, Schützeberg), harmadik az új-zélandi (O'Connor, Svoboda) duó. A magyar páros, Csepregi Gábor és Rácz Róbert Bence ötödik lett.

10.56: újabb negyedik hely: a Juhász Adrián, Simon Béla duó férfi kettesben a német (Rückbrodt, Makowski), a francia (Sartet, Robinet), és a román (Manea, Luchian) duó mögött ért célba hatalmas hajrá után. - Ha ennyire jól mentek a végén, ennyi maradt bennük, kicsit eltaktikázták a hajrát - hallatszódik Bohács Zsolt országgyűlési képviselőtől, aki kenus világbajnokként szakmailag is figyeli a futamokat.

10.41: megvan az első magyar érem! A magyar 
könnyűsúlyú férfi négyes a harmadik helyen ért célba, Bartha Zoltán, Forrai Dávid, Veréb Dávid, Dumitrás István összeállításban. Utóbbi versenyző szegedi, egy éve még az EDF Démász-Szeged színeiben versenyzett, ám viharos körülmények között eligazolt. Első lett az olasz négyes (Pinca, Nicoletti, Balboni, Martin), második a francia kvartett (Sorigue, Duret, Fougerouse, Dehove).

10.37: Szeged vezetői is megjelentek az eseményen: Botka László polgármester és Szentgyörgyi Pál alpolgármester is a helyszínen tekinti meg a finálékat. Sőt, itt van Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke és Bohács Zsolt országgyűlési képviselő is. 

Egyetemi evezős vb a Maty-éren. Fotó: Frank Yvette (galéria)

10.31: kicsi hiányzott a dobogóhoz: korábban Szegeden készülő Szabó Katalin negyedik lett női egypárban, nyert a cseh Jitka Antosová, második lett a lengyel Agata Gramatyka, harmadik az olasz Laura Schiavona.

10.17: lengyel arany női könnyűsúlyú kétpárban. A Kemnitz, Derecz egység fél hajó előnnyel végzett az élen, megelőzve a brit Greenhalgh, Dennis és a kanadai Mara, Halko duót. A kis szünet után most négy futamban is szoríthatunk magyar egységnek.

10.03: az eddigi leigizgalmasabb befutót hozta a női négyesek versengése. A brit hajó (Kennedy, Relph, Taylor, Lee) nyert, második a román (Trifoi, Luchian, Ilie, Zlavog), harmadik az olasz (Sacco, Niovelli, Pizzamus, Palma) négyes lett. Magyar ebben a döntőben nem indult.

09.57:
ismerős dallamok: az érmek átadása után a ballagásokról mindenkinek ismerős Gaudeamus igitur hangzik fel a Maty-éren.

09.51: befutott a második döntő is, méghozzá litván sikerrel zárult. A női kétpár győztese az Albertaviciute, Saltyte duó lett, megelőzve az észt Vaiksaar, Garankina és az ausztrál Eddington, Paterson párost. A magyar duó, Tóth Evelin és Sáska Beáta az ötödik helyen végzett, megelőzve az olasz egységet.

09.40: véget ért az első finálé: könnyűsúlyú női egypárban a svájci Eliane Waser nyert a brit Lottie Burgess és a francia Coralie Ribeil előtt, a magyar Hajdú Zsuzsanna a hatodik helyen zárt. A második döntőben már elindultak a női kétpár versenyzői.

Egyetemi evezős vb a Maty-éren. Fotó: Frank Yvette (galéria)

09.28: kicsit erős a szél a Maty-éren, majd leviszi a szövetségi zászlót annak rúdjáról. De legalább így nincs akkora meleg.

09.19: hét döntőben érdekeltek a magyarok a mai döntőkben. Jó (vagy inkább rossz) hír, hogy a sok magyar szurkoló között ismét felfedeztünk egy vuvuzelát. Nem volt nehéz, csak a fülünket kellett követni. 9.30-tól Hajdú Zsuzsanna kezdi a magyar szereplést.


A mai program


9.30-tól: A döntők (9.30: könnyűsúlyú női egypár; 9.43: női kétpár; 9.56: női négyes; 10.09: női könnyűsúlyú kétpár; 10.22: női egypár; 10.35: könnyűsúlyú férfi négyes; 10.48: férfi kettes; 11.01: könnyűsúlyú férfi kétpár; 11.14: férfi egypár; 11.27: férfi négyes; 11.40: férfi kétpár; 11.53: könnyűsúlyú férfi egypár; 12.06: férfi nyolcas).

Egyetemi evezős vb a Maty-éren. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Szombat délután

A szombat délutáni B-döntőben kettes pályán evező szegedi-magyar csapatért (Fehér Szabolcs, Tari János, Pozsár Bence, Radics Bence) szoríthattunk a négyesek, ahol a kanadaiak erősen kezdtek, de fiaink ha csak centikkel is, de át tudták venni a vezetést az első 500 méteren, harmadik helyen a britek eveztek. Féltávnál fej-fej mellett haladt a magyar és a kanadai csapat, pillanatonként változott a vezető pozíció. A britek sem adták fel a versenyt, a második 1000 méteren folyamatosan jöttek fel az első két csapatra. Az utolsó negyedre még mindig magyar vezetéssel érkezett a mezőny, és a finisben méterről méterre tudták növelni előnyüket a fiúk, végül egy kemény hajrával maguk mögött tudták tartani a briteket, akik másodikként fejezték be a B döntőt a kanadai négyes előtt. Ezzel összesítésben 7. helyen zárták a magyar fiúk a versenyt.

Szombat délelőtt

A férfi négyes reményfutamában a magyar csapat (Fehér Szabolcs, Tari János, Pozsár Bence, Radics Bence) jól kezdett, de 500 méternél csak az ötödik helyen haladtak át. A második ezer métert holland vezetéssel kezdték meg, őket a kanadai, az olasz, és a brit csapat követte. Kanada azonban visszaesett a táv második felén, a britek 1500 méternél már előttük haladtak. Az első két továbbjutó helyen Hollandia és Olaszország végzett egy hajón belül, utánuk Nagy-Britannia, Kanada és Magyarország volt a befutó sorrend. A magyar fiúk derekasan helytálltak, de nem sikerült az A döntőbe jutás.

Az első futamban Hajdú Zsuzsanna könnyűsúlyú egyesben jutott döntőbe. A Tóth Evelin, Sáska Beáta női kétpárevezős egységünk is biztosította helyét vasárnapi döntőben, miután 2. helyen végzett középfutamában. A könnyűsúlyú kormányos nélküli négyesünk Bartha Zoltán, Forrai Dávid, Veréb Dávid, Dumitrás István összeállításban, a könnyűsúlyú kétpárevezős egységünk Csepregi Gábor, Rácz Róbert Bence összeállításban futamgyőztesként, míg Szabó Katalin futam harmadikként biztosította helyét. A Szekér László, Széll Domonkos kétpárevezős egységünk lett a magyar csapat hetedik döntőse, a páros meggyőző fölénnyel nyerte meg a középdöntő futamát.

Olvasóink írták

 • 4. flipper... 2010. augusztus 17. 13:37
  „Már nem azért de ezeken a képenek a ks 4es van igen! de ha visszalépsz akkor meglátod hogy a normál súlyú négyes képe van kinn, csak megemlítem...”
 • 3. premonition 2010. augusztus 16. 12:47
  „Könnyűsúlyú négyes van a képen nem normál súlyú! Nem szegediek kivétel a vezérevezős Dumitrás István aki tavaly óta már bajai színekben versenyez.
  Képen: Dumitrás István - Veréb Dávid - Forrai Dávid - Bartha Zoltán”
 • 2. szomorúfűzfa 2010. augusztus 16. 10:05
  „Talán a sportolók neveit is oda lehetett volna írni a fotók alá. Megérdemelnék.”
 • 1. flipper... 2010. augusztus 15. 15:16
  „csak azt tudnám hogy miért is a normál súlyú négyes van a képen???? akik ha jol tudom tiszta szegediek?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszó Eb: Barta bronzérmes a műugrók 3 méteres számában

Barta Nóra bronzérmet nyert a műugrók 3 méteres számában a budapesti Európa-bajnokság szombati… Tovább olvasom