Labdarúgópálya-mustra Szegeden

A napokban felkerestük azokat a szegedi futballpályákat, amelyeken felnőtt bajnoki meccseket játszanak. Egyelőre csak a megyei I. osztályban szereplő UTC kezdte meg a felkészülést, a többi együttes a szabadságát tölti. Kíváncsiak voltunk, hogy a heti kánikulában milyen állapotban vannak a pályák, milyen körülmények fogadják a szurkolókat, milyen a sportlétesítmények környezete – értékeltük is 1-től 5-ig. Kilenc helyszínen (Felső Tisza-parti stadion, SZVSE-pálya, Szőreg, UTC-pálya, Tápé, Kiskundorozsma, Gyálarét, Kisstadion és az alsóvárosi Szabadság téri pályán) jártunk.

Kiskundorozsma

Az Égig érő fű című filmben a parkőr Poldi bácsi mindig azt mondta, amikor hazaért: „Az a szép zöld gyep!” Nos, Kiskundorozsmán Poldi bácsi ezt megtalálná.

Még az edzőpályát is locsolják a megyei I. osztályban szereplő klubnál, Hódi Tamás létesítményvezető és csapata a város legszebb pályáját tartja karban. Dolgoznak is vele rendesen.

Kiskundorozsma. Fotó: DM/DV
Kiskundorozsma.
Fotó: DM/DV

Tökéletes a talaj, erős, dús a fű, egyenletes a játéktér, a szurkolók a lelátón – már csak egy fedett tető hiányzik – ideális körülmények között nézhetik a meccset. Az öltöző és kiszolgálólétesítmény tökéletes, van klubszoba, játékoskijáró, erős, fémből készült labdafogó háló, világítás.

Erre mondják, hogy ez még Ausztriában is megállná a helyét. Nem vitás: a város legjobb sportlétesítménye a dorozsmai.

A pálya talaja
: 5

A lelátó: 4,5

Tápé

„Hajrá, kedves Tápa!” – egykor egy törzsszurkoló így biztatta a helyi kedvenceket. A maga nemében remek kis sportközpont a tápéi. A drukkerek méltó körülmények között ülhetnek, állhatnak, van hangosítás, közel lehetnek a játéktérhez.

Tápé. Fotó: DM/DV
Tápé.
Fotó: DM/DV

A talaj viszont sohasem tartozott a legjobbak közé. A Tisza közelsége miatt eléggé agyagos, így melegben hihetetlenül megkeményedik, néha olyan, mintha beton lenne. Pénz kérdése, hogy jobb legyen, mivel ez komoly költséget jelentene a megyei I. osztályban vitézkedő klubnak, így nyilvánvaló, hogy ezen spórol, örül, ha a játékvezetői díjakat, a versenyeztetést finanszírozni tudja.

Az öltözőkomplexum elég régen épült, de a negyedik vonalban ez tökéletesnek mondható.

A pálya talaja:
2,5

A lelátó: 4,5

Alsóváros

A legendás pálya. A legrégebbi Szegeden. A megyehármas IKV-Alsóváros otthona. A mai világban csoda, hogy megmaradt ez az üde liget a város közepén. Nem Wembley a talaja, de az alsóvárosi Minarik Ede, Tóth „Pipu” István mindent megtesz, hogy fiai méltó körülmények között kergethessék a labdát.

Alsóváros. Fotó: DM/DV
Alsóváros.
Fotó: DM/DV

Ha létezik családi futballpálya, akkor az alsóvárosi az. Van játszótér, így anya a gyermekkel játszani tud, ha éppen meccs van. És a Marika presszó révén van jégkrém és üdítő is, és talán „sert” is mér a csapos… Főleg ilyen kánikulában. A pályát árnyékos helyen állhatják körbe a szurkolók, néhány helyen pad is található.

A pálya talaja
: 2,5

A pálya környezete: 4,5

Felső Tisza-parti stadion

Ha Bozóky Imre, a Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapatának elnöke kimegy a város stadionjába, akkor nem sok változást tapasztalhat aktív játékos-pályafutása óta. Pedig a Tisza-parti futballvezér a 70-es évek közepén játszott a Szeol AK-ban.

A nyártól újból NB II-es meccseknek otthont adó – a Tisza Volán, az FK 1899 Szeged és a Déli Apró is itt játszik – stadion gyepszőnyege viszont egészen jó állapotban van. Ottjártunkor locsolták, a fű, és nem a virágok terítették be a talajt, ami ha nem is emlékeztetett a Nou Camp játékterére, mindenképpen biztató állapotban van. És ha továbbra is ilyen ütemben foglalkoznak vele, akkor a bajnoki rajtra kitűnő lehet. Igaz, rendszeres hengerelés ráférne, kisebb hullámok több részen is érezhetők voltak.

Szeol. Fotó: DM/DV
Szeol.
Fotó: DM/DV

A lelátó? Ha Európában rendeznének egy olyan versenyt, amelyen arra lehet nevezni, hogy melyik a legrondább stadion, akkor a szegedi az élbolyban végezne. Néhány helyen már a gaz is kinőtt, a szurkolók méltatlan körülmények között drukkolhatnak. A lelátó alatti öltözőkomplexum pedig nem ma épült, még jó, hogy nem omlott össze.

A pálya talaja
: 4,5

A lelátó:
1,5

UTC-pálya

Gyönyörű, hangulatos környezetben található Újszeged szélén – a megyei I. osztályú UTC és a Legenda-kupánban induló Pázsit játszik itt. Locsolták a pályát, amit a téli hóolvadás alaposan megviselt. Mivel elég mélyen fekszik, rendszeresen megáll rajta a víz. Erre mondják, minden pénz kérdése, nyilvánvaló, hogy a város egyik legpatinásabb egyesülete – a pályája egykor az újszegedi sportcsarnok területén volt – ha dúskálna anyagiakban, akkor jobb állapotba hozná a játékterét. Mivel egyelőre Gidai Sándor elnök ajtaján nem kopogtatott be az orosz futballmecénás Roman Abramovics, így azzal főznek, ami van.

UTC. Fotó: DM/DV
UTC.
Fotó: DM/DV

Az öltöző és a klubhelyiség szebb, mint volt, de egy teljes felújítás erre is ráférne. A szurkolók a nyárfák árnyékában fapadokon ülve drukkolhatnak, közel 200 fő ülve tudja nézni a meccset. Egy padcsere itt is elkélne.

A pálya talaja: 2,5

A lelátó: 3,5

Gyálarét

A megyei I. osztályban szereplő SZVSE-Gyálarét otthona. A semmiből nőtt ki a sportlétesítmény, a futball megszállottja, Szabó József hathatós segítségének is köszönhető, hogy a negyedik ligához mérten megfelelő körülmények között futballozhatnak.

A pálya talaja elfogadható, igaz, a nyáron eddig jóformán csak az eső locsolta, így most elég kemény, és inkább a virágtenger borította be a játékteret, mint a fű.

Gyálarét. Fotó: DM/DV
Gyálarét.
Fotó: DM/DV

Az öltöző is új, teljesen normális. A környezeten viszont látszik, hogy régen foglalkoztak vele, nincs ülőhely, a drukkerek leginkább az egyik kapu mögötti részen állnak, ahol árnyék van.

A pálya talaja: 3

A pálya környezete: 3

SZVSE-pálya

Szeged szívében található a szintén patinás sportlétesítmény, amely sok nagy csatát megélt. A Szeol AK emlékezetes idényében (1983/1984) rendszeresen telt ház volt a vasutas arénában. Ez most elképzelhetetlen lenne.

A Petőfitelep-Baktó megyei III. osztályú csapata játssza rendszeres itt a bajnokijait. A pályát éppen locsolták,  a játéktér azonban katasztrofális állapotban van.

A labda több helyen derékszögben pattant el, a kapu előtti rész pedig a kapusok rémálma: olyan kemény, hogy könnyen válltörést lehet szerezni, és kialakult egy-egy medence is az ötösön belül. A klub már évek óta pénztelenséggel küzd, így nem tudja megfelelően ápolni.

SZVSE-pálya. Fotó: DM/DV
SZVSE-pálya.
Fotó: DM/DV

A lelátó? Még mindig Szeged leghangulatosabb stadionja. Közel van a pályához, nagy része fedett, ha egy nagytakarítást tartanának, illetve lefestenék a padokat, akkor elfogadható állapotba kerülne. A nagy lelátóval szemközti állórész sincs annyira „legatyásodva”, így talán még mindig ezt a pályát lehetne a legolcsóbban felújítani.

Az öltözőépület egy fokkal jobb, mint a Felső Tisza-parti: később épült, a kiszolgálóhelyiségek azonban csak toldozgatva voltak, ráférne már egy felújítás.

A pálya talaja: 1,5

A lelátó: 3,5

Szőreg

A 90-es években egy-egy Szőregi Rákóczi–Újszentiván meccsen 800 néző is a pálya körül szurkolt. Pedig akkor nem is volt olyan lelátó körülötte, mint napjainkban. A drukkerek Szőregről is elfogytak, pedig most igazán ideális körülmények között szurkolhatnak. Még ha ütött-kopott székek is, de a kisdomb tetején ezek is találhatók, így akár ülve is ordíthatják a helyi szimpatizánsok, hogy: „Rákóczi!”

Szőreg. Fotó: DM/DV
Szőreg.
Fotó: DM/DV

A szőregi pálya sohasem a talajáról volt híres. Kemény, ha pedig felázik, akkor nagyon mély. A kapu előtti területet az idén nyáron füvesítik, egy kis kerítéssel van elzárva. Az viszont látszik, hogy leginkább az eső locsolja rendszeresen a játékteret, így félő, hogy a mostani rekkenő hőségben tovább romlik a megyekettes csapat otthona. Az öltöző régi, de még mindig jónak mondható.

A pálya talaja: 2,5

A lelátó: 4

Újszegedi Kisstadion

Az Universitas Szeged megyei II. osztályú labdarúgócsapata játssza itt a meccseit. Egykor a SZAK-pálya állt itt – a játéktér a mostani teniszpályákon volt. Szépen gondozott a játéktér, évekkel ezelőtt jóval rosszabb állapotban volt. Öntözik, hengerelik, egy-két hepehupa található csak rajta, és a kapu előtti tér is kemény, de egy megyekettes meccshez tökéletes.

Újszegedi Kisstadion. Fotó: DM/DV
Újszegedi Kisstadion.
Fotó: DM/DV

Az öltözőket a közelmúltban újították fel, talán egy kicsit messze van a pályától, ez a legnagyobb gond vele. A Kisstadionban volt lelátó, ezt lebontották, így a szurkolók a pályát tudják körbeállni, nem tudnak leülni, maximum a fűbe.

A pálya talaja: 3,5

A pálya környezete: 3