Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Janics Natasa új barátja

Kajak-kenu: Janics Natasa alig érkezett haza a magyar válogatott háromhetes sevillai edzőtáborából, napokon belül ismét útra kel. A háromszoros olimpiai bajnok kajakos április 12-éig Olaszországban, Josefa Idemmel készül a tavaszi erőpróbákra.
Három hetet töltött el a magyar kajak-kenu-sport elitje Andalúzia fővárosában, abban viszont egyelőre csak reménykedni lehet, hogy az elvégzett munka erre az évre is megalapozta a megszokott és a közvélemény által elvárt sikereket. „Érdekes volt, minden tekintetben" – válaszolta sejtelmesen Janics Natasa az edzőtáborban szerzett élményeket firtató kérdésre, majd – mivel tudta, hogy ennyivel nem úszhatja meg – rögtön magyarázattal is szolgált:

– Az első héten nagyon sokan voltunk a viszonylag szűkös vízfelületre. Rajtunk kívül edzettek ott spanyolok, angolok, írek, evezősök, kajakosok egyaránt, és az egyeztetési problémák miatt időnként útban voltunk egymásnak. Előfordult, hogy reggel fél nyolckor már vízen voltunk, gondoltuk, megelőzzük a többieket, de nem tudtunk olyan korán menni, hogy valaki már ne dolgozott volna. Szép lassan persze megszoktuk a körülményeket, és ugyanezt mondhatom az új hajómmal kapcsolatban is. Jóformán az olimpia óta nem kajakoztam, és ez a fél év nem múlt el nyomtalanul. Nagyon magasan ültem a kajakban, borzasztó kényelmetlen volt, aztán ahogyan teltek a napok, úgy lettünk „egyre jobb barátok", és a végén már minden flottul ment.

A háromszoros olimpiai bajnok Sevilla után Olaszországban készül az idei év versenyeire. Fotó: Karnok Csaba
A háromszoros olimpiai bajnok Sevilla után Olaszországban készül az idei év versenyeire.
Fotó: Karnok Csaba

A sevillai napok során Janics Natasa és olimpiai bajnok társa, Kovács Katalin is csak egyes hajóban tréningezett. Az idei válogatási szisztéma szerint a világbajnokságon és az Eb-n egy versenyző egy napon csak egy olimpiai távon indulhat, vagyis 500 méteren választaniuk kell az egyes és a páros között. A döntés természetesen még nem született meg, ám nem kizárt, hogy amennyiben a szóló mellett teszik is le a voksukat, 200 vagy 1000 méteren azért „összeülnek". A Démász-Szeged VE háromszoros olimpiai bajnoka a következő hetekben minden idők egyik legeredményesebb kajakosával, a Pekingben 44 évesen ezüstérmet szerzett Josefa Idemmel készül Olaszországban, Velence közelében.

– 2007 őszén tíz napot már dolgoztunk együtt odakint, és mindketten nagyon hasznosnak ítéltük meg a közös munkát, sokat tanultunk egymástól – folytatta Janics Natasa. – Az edzéseket a mesterem, Kovács László programja alapján építem fel, de Josefával is megbeszéljük majd a teendőket. Szilárd, a vőlegényem sajnos nem jöhet velem, bár azt ígérte, meglátogat, az édesanyám és a két kutyusom viszont végig ott lesz velem, hogy minél könnyebben viseljem a honvágyat.

A kitüntetés mindenkié

Petrovics Kálmán, a Démász-Szeged VE igazgatója március 15-e alkalmából a „Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata" kitüntetést vehette át Sólyom László köztársasági elnöktől. A sportvezető a klub közös sikerének véli az elismerést.

– Megtisztelő a kitüntetés, de nem csak az én munkám eredménye, hanem mindazoké, akik az elmúlt tíz-tizenkét évben a szegedi vízi sport sikereiért dolgoztak. Egyedül nem sokra mentem volna, a kollégáknak, a versenyzőknek külön megköszöntem az erőfeszítéseiket. Örömmel tölt el, hogy a sevillai edzőtáborban mindenki maradéktalanul elvégezte az előre eltervezett munkát, Sík Marciék például három hét alatt ötszáz kilométert kajakoztak. Nem ülhetünk a babérokon, mert az idei versenyeken újra bizonyítanunk kell.

Olvasóink írták

  • 1. rozator 2009. március 25. 06:54
    „Natasa! Mikor nyit a Bárka?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Második vonal

Tovább olvasom