Délmagyar logó

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Kárász Anna: valami különlegeset tett

Vitatkozik a kajakkirálynő elnevezéssel, a parádés hétvégi teljesítménye ellenére sem nevezi tökéletesnek a szolnoki második válogató eseményeit, bár amit szeretett volna, azt elérte, és várja a világbajnokságig hátralévő felkészülést. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged kétszeres vb-első kajakosa, Kárász Anna (23) a milánói eseményen az olimpiai kvalifikációért küzdhet majd.
– Tökéletes hétvége volt?

– Nem. Ezt sosem mondom. De amit szerettem volna, ami a prioritást élvezte, azt sikerült megvalósítanom. Ez pedig az 500 és a 200 méteres egyes, amelyben egyaránt első lettem. Akkor mondanám, hogy tökéletes a hétvége, ha nem hibázok, de ilyen azért nincs. Az első válogatón az 500 méteres egyesre ezt el tudtam mondani. Mindig találok magamban hibát, ami szerintem nem baj, ám ez a szám kiemelkedő és már-már hibátlan volt.

– Vitatkozik vagy egyetért a következő megállapítással: Kárász Anna a hétvége kajakkirálynője.

– Vitatkozom vele, és nem gondolom, hogy ezt kellene mondani rólam. Ez „csak" egy válogató volt. Legutóbb Kovács Katalint nevezték el így, én pedig nagyon messze vagyok tőle, és sokat kell még letennem az asztalra, hogy megközelítsem.

– Ilyenkor kíváncsi az ember: vajon mi történik a parton egymás között? Beszélnek a futamról előtte és utána a közvetlen ellenfelek?

– Nem igazán vagy ritkán. Nem jellemző. Előtte a masszőrnél szoktunk találkozni, de akkor is inkább általános dolgok kerülnek szóba. Én nem vagyok beszélgetős, inkább a feladatra koncentrálok. A vízre szállás előtti utolsó húsz perc pedig mindenkinek a saját kis világa.

Kárász Anna töltődik. Pihenés a parton. Fotó: Karnok Csaba
Kárász Anna töltődik. Pihenés a parton. Fotó: Karnok Csaba

– Szűk öt hét van hátra a világbajnokságig, ebbe mi fér bele?

– Minimális alapozás mindenképpen, és lesznek hosszabb edzéseim is, hogy az állóképességem javuljon. Soknak tűnik, de adott esetben rövid is lehet. Attól is függ, kikkel tudok együtt edzeni, mennyire tudok kikapcsolódni. Most úgy érzem, hosszú lesz, hiszen sok kemény edzés vár rám.

– Mi a legtökéletesebb kikapcsolódás Kárász Anna számára?

– Többnyire a barátaimmal eltöltött idő, illetve a nyugalom a parton. Néha jó az egyedüllét, viszont mostanában kevésbé vagyok magányos típus. Szeretnék eljutni jógázni, mert amikor kipróbáltam, nagyon tetszett. Mozi és olvasás – még ezek töltenek fel.

– A hirtelen jött népszerűséggel mit tud kezdeni?

– A versenyen a kislányok elleptek, és aláírást kértek, ez jó érzés volt, de ilyenre már akadt máskor is példa. Ami új, az a rólam megjelenő rengeteg írás a különböző fórumokon. Nem sok időt töltöttem el vele, mert még a saját futamaimat sem néztem vissza. Olyan hűha!-érzésnek nevezném: csinálom a dolgomat, ugyanaz vagyok, aki eddig, ám ha körülnézek, azt látom az embereken, hogy valami különlegeset tettem. Persze, ez nekem is óriási dolog, és feltölt. Várom a felkészülést, a világbajnokságot, és azt, hogy ott kihozzam magamból a legjobbat. Mondjuk megint nyerjek.

Nincs szétlövés

Tegnap a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnökségi ülésén kiderült, hiába lett volna érdekelt a mai, szolnoki szétlövésen az EDF DÉMÁSZ-Szeged versenyzője, Kárász Anna, végül mégsem kell K1 200 méteren pluszfutamot teljesítenie. Az ismert, hogy Kárász K1 500 méteren mindkét válogatót, az elsőt Szegeden, a másodikat Szolnokon megnyerte, így övé a szám Milánóban, a vb-n, ahogy az is szinte biztos volt, és végül valóság lett, hogy mint a legjobb egyes versenyző, az 500 méteren érdekelt négyesben is ott a helye.
– Elfogadtam a döntést, hiszen az első vb-m lesz egyesben, ez pedig éppen elég. A négyesünk bombaerős, amely könnyen hozhatja a négy olimpiai kvótát – nyilatkozta Kárász.
A Szabó Gabriella, Kozák Danuta egység magabiztosan nyerte a K2 500 méteres számot (itt Kárász és Vad Ninetta hajója győzött Szegeden), ezért ebben a számban megkapták a vb-indulást, ahogy a helyeket is a négyesben. Itt már csak egy beülő kiadó: Fazekas-Zur Krisztina vagy Vad lesz a negyedik kajakos. Ám ott a kérdés: a Kárász által Szolnokon megnyert K1 200 méteres számmal mi lesz?
– Aki a négyesben szerepel, az már nem szerezhet 200 méteren is kvótát, ezért a szövetség jelöli ki az indulót. Az MKKSZ célja, hogy a női mezőnyben idén a hatból öt olimpiai hely meglegyen, ezért bízunk abban, hogy a négyes mellett a K1 200 méteren induló versenyző is kvótát nyer, a maradék egyet pedig megszerezzük jövőre, a duisburgi pótkvalifikációs Eb-n – nyilatkozta Petrovics Kálmán elnökségi tag, az EDF DÉMÁSZ-Szeged klubigazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyefoci: az első fordulót kisorsolták minden osztályban

Hétfőn a Szeged étteremben nyilvánosan sorsolták ki a megyei bajnokságok első játéknapjának, illetve a szegedma.hu magyar kupa első megyei fordulójának párosítását. Tovább olvasom