Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Labdarúgópálya-mustra Szegeden

A napokban felkerestük azokat a szegedi futballpályákat, amelyeken felnőtt bajnoki meccseket játszanak. Egyelőre csak a megyei I. osztályban szereplő UTC kezdte meg a felkészülést, a többi együttes a szabadságát tölti. Kíváncsiak voltunk, hogy a heti kánikulában milyen állapotban vannak a pályák, milyen körülmények fogadják a szurkolókat, milyen a sportlétesítmények környezete – értékeltük is 1-től 5-ig. Kilenc helyszínen (Felső Tisza-parti stadion, SZVSE-pálya, Szőreg, UTC-pálya, Tápé, Kiskundorozsma, Gyálarét, Kisstadion és az alsóvárosi Szabadság téri pályán) jártunk.
Kiskundorozsma

Az Égig érő fű című filmben a parkőr Poldi bácsi mindig azt mondta, amikor hazaért: „Az a szép zöld gyep!" Nos, Kiskundorozsmán Poldi bácsi ezt megtalálná.

Még az edzőpályát is locsolják a megyei I. osztályban szereplő klubnál, Hódi Tamás létesítményvezető és csapata a város legszebb pályáját tartja karban. Dolgoznak is vele rendesen.

Kiskundorozsma. Fotó: DM/DV
Kiskundorozsma.
Fotó: DM/DV

Tökéletes a talaj, erős, dús a fű, egyenletes a játéktér, a szurkolók a lelátón – már csak egy fedett tető hiányzik – ideális körülmények között nézhetik a meccset. Az öltöző és kiszolgálólétesítmény tökéletes, van klubszoba, játékoskijáró, erős, fémből készült labdafogó háló, világítás.

Erre mondják, hogy ez még Ausztriában is megállná a helyét. Nem vitás: a város legjobb sportlétesítménye a dorozsmai.

A pálya talaja
: 5

A lelátó: 4,5


Tápé

„Hajrá, kedves Tápa!" – egykor egy törzsszurkoló így biztatta a helyi kedvenceket. A maga nemében remek kis sportközpont a tápéi. A drukkerek méltó körülmények között ülhetnek, állhatnak, van hangosítás, közel lehetnek a játéktérhez.

Tápé. Fotó: DM/DV
Tápé.
Fotó: DM/DV

A talaj viszont sohasem tartozott a legjobbak közé. A Tisza közelsége miatt eléggé agyagos, így melegben hihetetlenül megkeményedik, néha olyan, mintha beton lenne. Pénz kérdése, hogy jobb legyen, mivel ez komoly költséget jelentene a megyei I. osztályban vitézkedő klubnak, így nyilvánvaló, hogy ezen spórol, örül, ha a játékvezetői díjakat, a versenyeztetést finanszírozni tudja.

Az öltözőkomplexum elég régen épült, de a negyedik vonalban ez tökéletesnek mondható.

A pálya talaja:
2,5

A lelátó: 4,5


Alsóváros

A legendás pálya. A legrégebbi Szegeden. A megyehármas IKV-Alsóváros otthona. A mai világban csoda, hogy megmaradt ez az üde liget a város közepén. Nem Wembley a talaja, de az alsóvárosi Minarik Ede, Tóth „Pipu" István mindent megtesz, hogy fiai méltó körülmények között kergethessék a labdát.

Alsóváros. Fotó: DM/DV
Alsóváros.
Fotó: DM/DV

Ha létezik családi futballpálya, akkor az alsóvárosi az. Van játszótér, így anya a gyermekkel játszani tud, ha éppen meccs van. És a Marika presszó révén van jégkrém és üdítő is, és talán „sert" is mér a csapos... Főleg ilyen kánikulában. A pályát árnyékos helyen állhatják körbe a szurkolók, néhány helyen pad is található.

A pálya talaja
: 2,5

A pálya környezete: 4,5


Felső Tisza-parti stadion

Ha Bozóky Imre, a Szeged 2011 NB II-es labdarúgócsapatának elnöke kimegy a város stadionjába, akkor nem sok változást tapasztalhat aktív játékos-pályafutása óta. Pedig a Tisza-parti futballvezér a 70-es évek közepén játszott a Szeol AK-ban.

A nyártól újból NB II-es meccseknek otthont adó – a Tisza Volán, az FK 1899 Szeged és a Déli Apró is itt játszik – stadion gyepszőnyege viszont egészen jó állapotban van. Ottjártunkor locsolták, a fű, és nem a virágok terítették be a talajt, ami ha nem is emlékeztetett a Nou Camp játékterére, mindenképpen biztató állapotban van. És ha továbbra is ilyen ütemben foglalkoznak vele, akkor a bajnoki rajtra kitűnő lehet. Igaz, rendszeres hengerelés ráférne, kisebb hullámok több részen is érezhetők voltak.

Szeol. Fotó: DM/DV
Szeol.
Fotó: DM/DV

A lelátó? Ha Európában rendeznének egy olyan versenyt, amelyen arra lehet nevezni, hogy melyik a legrondább stadion, akkor a szegedi az élbolyban végezne. Néhány helyen már a gaz is kinőtt, a szurkolók méltatlan körülmények között drukkolhatnak. A lelátó alatti öltözőkomplexum pedig nem ma épült, még jó, hogy nem omlott össze.

A pálya talaja
: 4,5

A lelátó:
1,5


UTC-pálya

Gyönyörű, hangulatos környezetben található Újszeged szélén – a megyei I. osztályú UTC és a Legenda-kupánban induló Pázsit játszik itt. Locsolták a pályát, amit a téli hóolvadás alaposan megviselt. Mivel elég mélyen fekszik, rendszeresen megáll rajta a víz. Erre mondják, minden pénz kérdése, nyilvánvaló, hogy a város egyik legpatinásabb egyesülete – a pályája egykor az újszegedi sportcsarnok területén volt – ha dúskálna anyagiakban, akkor jobb állapotba hozná a játékterét. Mivel egyelőre Gidai Sándor elnök ajtaján nem kopogtatott be az orosz futballmecénás Roman Abramovics, így azzal főznek, ami van.

UTC. Fotó: DM/DV
UTC.
Fotó: DM/DV

Az öltöző és a klubhelyiség szebb, mint volt, de egy teljes felújítás erre is ráférne. A szurkolók a nyárfák árnyékában fapadokon ülve drukkolhatnak, közel 200 fő ülve tudja nézni a meccset. Egy padcsere itt is elkélne.

A pálya talaja: 2,5

A lelátó: 3,5


Gyálarét

A megyei I. osztályban szereplő SZVSE-Gyálarét otthona. A semmiből nőtt ki a sportlétesítmény, a futball megszállottja, Szabó József hathatós segítségének is köszönhető, hogy a negyedik ligához mérten megfelelő körülmények között futballozhatnak.

A pálya talaja elfogadható, igaz, a nyáron eddig jóformán csak az eső locsolta, így most elég kemény, és inkább a virágtenger borította be a játékteret, mint a fű.

Gyálarét. Fotó: DM/DV
Gyálarét.
Fotó: DM/DV

Az öltöző is új, teljesen normális. A környezeten viszont látszik, hogy régen foglalkoztak vele, nincs ülőhely, a drukkerek leginkább az egyik kapu mögötti részen állnak, ahol árnyék van.

A pálya talaja: 3

A pálya környezete: 3


SZVSE-pálya

Szeged szívében található a szintén patinás sportlétesítmény, amely sok nagy csatát megélt. A Szeol AK emlékezetes idényében (1983/1984) rendszeresen telt ház volt a vasutas arénában. Ez most elképzelhetetlen lenne.

A Petőfitelep-Baktó megyei III. osztályú csapata játssza rendszeres itt a bajnokijait. A pályát éppen locsolták,  a játéktér azonban katasztrofális állapotban van.

A labda több helyen derékszögben pattant el, a kapu előtti rész pedig a kapusok rémálma: olyan kemény, hogy könnyen válltörést lehet szerezni, és kialakult egy-egy medence is az ötösön belül. A klub már évek óta pénztelenséggel küzd, így nem tudja megfelelően ápolni.

SZVSE-pálya. Fotó: DM/DV
SZVSE-pálya.
Fotó: DM/DV

A lelátó? Még mindig Szeged leghangulatosabb stadionja. Közel van a pályához, nagy része fedett, ha egy nagytakarítást tartanának, illetve lefestenék a padokat, akkor elfogadható állapotba kerülne. A nagy lelátóval szemközti állórész sincs annyira „legatyásodva", így talán még mindig ezt a pályát lehetne a legolcsóbban felújítani.

Az öltözőépület egy fokkal jobb, mint a Felső Tisza-parti: később épült, a kiszolgálóhelyiségek azonban csak toldozgatva voltak, ráférne már egy felújítás.

A pálya talaja: 1,5

A lelátó: 3,5


Szőreg

A 90-es években egy-egy Szőregi Rákóczi–Újszentiván meccsen 800 néző is a pálya körül szurkolt. Pedig akkor nem is volt olyan lelátó körülötte, mint napjainkban. A drukkerek Szőregről is elfogytak, pedig most igazán ideális körülmények között szurkolhatnak. Még ha ütött-kopott székek is, de a kisdomb tetején ezek is találhatók, így akár ülve is ordíthatják a helyi szimpatizánsok, hogy: „Rákóczi!"

Szőreg. Fotó: DM/DV
Szőreg.
Fotó: DM/DV

A szőregi pálya sohasem a talajáról volt híres. Kemény, ha pedig felázik, akkor nagyon mély. A kapu előtti területet az idén nyáron füvesítik, egy kis kerítéssel van elzárva. Az viszont látszik, hogy leginkább az eső locsolja rendszeresen a játékteret, így félő, hogy a mostani rekkenő hőségben tovább romlik a megyekettes csapat otthona. Az öltöző régi, de még mindig jónak mondható.

A pálya talaja: 2,5

A lelátó: 4


Újszegedi Kisstadion

Az Universitas Szeged megyei II. osztályú labdarúgócsapata játssza itt a meccseit. Egykor a SZAK-pálya állt itt – a játéktér a mostani teniszpályákon volt. Szépen gondozott a játéktér, évekkel ezelőtt jóval rosszabb állapotban volt. Öntözik, hengerelik, egy-két hepehupa található csak rajta, és a kapu előtti tér is kemény, de egy megyekettes meccshez tökéletes.

Újszegedi Kisstadion. Fotó: DM/DV
Újszegedi Kisstadion.
Fotó: DM/DV

Az öltözőket a közelmúltban újították fel, talán egy kicsit messze van a pályától, ez a legnagyobb gond vele. A Kisstadionban volt lelátó, ezt lebontották, így a szurkolók a pályát tudják körbeállni, nem tudnak leülni, maximum a fűbe.

A pálya talaja: 3,5

A pálya környezete: 3

Olvasóink írták

 • 8. Future 2011. július 13. 15:07
  „Minden osztályzat viszonyítás kérdése...Aki érti a cikket érti, akinek a sz*r is keserű annak az élete is ilyen. És ezzel nem a cikk íróját akarom védeni, mert írt azért már jókora badarságokat ezen hasábokon, de ez a cikk egy érdekesség, ennyi. A lényeg benne van, hogy a városban egyedüliként a megyeszékhelyek között (szinte, mielőtt jön az okostojás commando :) ) egy épkézláb stadion nincs.”
 • 7. libero 2011. július 13. 07:50
  „Mert te nem tudsz focizni!”
 • 6. Sasu17 2011. július 12. 12:25
  „A Gyálaréti pályán mindent lehet csinálni,csak focizni nem!”
 • 5. laca74 2011. július 11. 16:25
  „Szivesen olvasnánk a cikk irójának a válaszát itt,mert ezért a cikkért tényleg kár volt ha már valamiröl irni kell akkor legyen inkább a sport és az idöjárás összefüggései és mondjuk legyen riport egy meteorológussal hogy képben legyünk. Azt sokkal komolyabban lehet venni mint ezt a valamit...”
 • 4. W666W 2011. július 11. 04:15
  „Süli Róbert - Délmagyarország napilap

  Tisztelt cikkiró ÚR .. ha egyáltalán Tényleg ÖN írta ezeket a sorokat..Biztos vagyok benne, hogy Ön már elég sok külföldi mérközést látott és tisztába van a lelátó fogalmával..csatlakozva az elöttem szólókhoz csak annyit tennék hozzá, hogy ha ezeket a leírt sorokat TÉNYLEG , KOMOLYAN gondolta akkor igen gyorsan és nagyon nagyon tessék elszégyelnie MAGÁT , és visszaadni az ujságírói papirjait már feltéve ha van / ezen cikk olvasása után erőteljesen kétlem a dolgot/ ..

  Mindenesetre viccnek morbid volt az írása az egészen biztos...”
 • 3. micocity 2011. július 10. 10:25
  „2. zehn

  Teljes mértékben igazad van.Ezek a futballpályának csúfolt förmedvények a vicc kategóriába tartoznak!”
 • 2. zehn 2011. július 09. 19:18
  „Talán meg kellene nézni a kedves cikk írójának a World stadiums linket,hogy fogalma legyen, miképp is néz ki egy focipálya. A fotókon látható legelőkhöz bizony semmi közük. No, ha a tápéi "lelátó" majdnem maximális osztályzatot kapott -tessék csak megnézni- akkor azt bizonyára azzal érdemelte ki,hogy ott egy család akár bográcsos birkapörköltet is tud főzni,miközben az aranylábú fiúk ki- ki szaladgálnak egy kis kóstolóért. A Szabadság-téri pályán egykor magam is fociztam. A játéktér közepén volt egy kitaposott fűvel nem borított út,hogy az arra lakóknak ne keljen megkerülni a teret, amikor nem volt meccs. Azért Európában ezeket a fényképeket ne nagyon mutogassuk,kivéve,ha valamely vicclapban akarunk nevetőgörcsöt indukálni”
 • 1. Ebgondolat 2011. július 09. 11:21
  „Na, akkor ezek szerint Dorozsmán kellene játszani az NBII-es meccseket, hiszen a Délmagyar felmérése szerint ott a legjobbak az állapotok! De mivel gyakorlatilag az összes többi pálya illetve annak környezete messze jobb (osztályzatot kapott), így ezek a pályák is szóba jöhetnek.. Sőt, kimondottan ajánlom a felmérés alapján a tápéi Colosseum Stadiont annak közelsége és a pazar lelátó miatt (4,5). Bár a talaj csak 2,5 pontot kapott, azt néhány szorgalmas ember gyorsan helyrehozza! Lesznek ott még NBI-es, esetleg Europa League meccsek is hamarosan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra változik a férfi vízilabda OB I kiírása

A Magyar Vízilabda-szövetség döntésének értelmében jövőre ismét változik a férfi vízilabda OB I… Tovább olvasom