Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Vajda lyukat fúr, Vécsi bográcsozik

Kajak-kenu - Egy hét múlva Szolnokon már élesben versenyeznek hazánk kajakosai és kenusai, ekkor rendezik az első tájékoztató rangsoroló versenyt. A Démász Szeged Vízisport Egyesület sportolói is gőzerővel készülnek a szolnoki bemutatkozásra. Tegnap délelőtt Vécsi Viktor csapatánál, a kenusoknál jártunk.
– Fúrunk a hajódba két lyukat, hogy könnyebben kimenjen belőle a víz!" – válaszolt Vajda Attila kérdésére („Mit csináltok Zsolt?") az egykori világbajnok kenus, Bohács Zsolt, aki Farkas Árpád (a kenus társadalom csak „Guminak" szólítja) társaságában saját hajóját szerelte a parton.

Napi két tréninggel készül a Vécsi-csapat, a Démász Szeged Vízisport Egyesület sportolói élesítenek, jövő héten megkezdődik a versenyszezon.

Az összeszorított fog

– Ez egy felmérő lesz – kezdte a beszélgetést az olimpiai bajnok, Vajda Attila –, sok jelentősége nincs, de lazsálni nem szabad. Persze, hogy voltak holtpontok a felkészülésben, gyerekkorom óta előfordul ilyen, de csináltam, edzettem, összeszorítottam a fogam.

A Démász Szeged olimpiai bajnok klasszisa, Vajda Attila elindítja a hajóját a tréningen. Fotók: Frank Yvette
A Démász Szeged olimpiai bajnok klasszisa, Vajda Attila elindítja a hajóját a tréningen.
Fotók: Frank Yvette

Közben nagy munkába kezdett a kenuscsapat. Fürdök Gábor, majd Vajda Attila is a hajóját kezdte szerelni. Nem véletlenül, hiszen az új szabály szerint a rajtszámnak a hajó hátulján kell lennie, és nem elöl. Igaz, hogy a tévéközvetítésben a hajó elejét mutatják, de ez a nemzetközi szövetség döntése, ami ellen nincs apelláta. Így került elő az edzés kezdete előtt a csavarhúzó és a kis kalapács, ami a csavarhúzó nyele volt.

Kapás van!

– Hoppá, fiúk! Halat fogtam! – szólalt meg a korai időpont ellenére a parton félmeztelenül pecázó Horváth Gábor. A mi, azaz a szegedi Horváth Gabink, a kenus nem összetévesztendő a kajakos Horváth Gáborral. A kiscsapat kíváncsian várta, hogy mi akadt a horogra. Egy perc „kőkemény" fárasztás után egy másfél kilós ponty landolt a szákban.

– Szeretnék bekerülni a válogatottba – vette át a szót a Nagy Hohó Horgász, Horváth Gábor –, úgy érzem, párosban Fürdök Gabival van esélyünk ott lenni a legjobbak között.

Horváth, a pecabajnok.
Horváth, a pecabajnok.

– Huszonnegyedik téli felkészülésemet csináltam végig – folytatta a beszélgetést a Vécsi-csapat legrutinosabb kenusa (35 éves), Fürdök Gábor –, szerencsére még ennyi idősen is motivált vagyok, szeretnék Gabival jó párt alkotni, kijutni az Eb-re, majd a vébére.

Nem Mekk mester!

Közben Vajda Attila végzett a szereléssel, öt perc alatt remek munkát végzett a hazánkban 2008-ban a legjobbnak választott sportoló: hátulra került a rajtszámtartó.

Vajda az olimpiai bajnok kenut szereli.
Vajda az olimpiai bajnok kenut szereli.

– Csak mi lesz a lyukkal? Ott majd befolyik a víz. Fütyi! Van ragasztód?

Fürdök Gabinak ne lenne? Huszonnégy év felkészülése után persze, hogy ott lapult a táskában a lyukragasztó. Vajda hajójához visszatérve még mindig rajta van az a pekingi matrica, amire ha ránéz, akkor edzés közben is eszébe jut az ötkarikás diadal. Nem elképzelhetetlen, hogy ez 2009-ben is rendesen motiválja.

A tréner és a csapatépítés

– 2005 óta minden évben egy jól bevált edzésterv alapján készülünk. Sok értelme nem lenne minden napra újat kidolgozni. Persze, hogy néha változtatok a programon. Lehet rossz idő, lehet, hogy a versenyzőm nincs jó lelkiállapotban, ez mind-mind meghatározza a tréningek kimenetelét. Jelenleg nyolc fiú alkotja a teamet, ügyesek, aranyosak, jól dolgoznak. A három „öreg" mellett a többiek bízom benne, hogy eséllyel pályáznak az U23-as válogatottba. Velük még ott számolok. Azért, hogy minél jobb legyen a csapategység, ma délután nálam bográcsozunk egy kicsit, beszélgetünk, kikapcsolódunk. Kell egy kis pihenés, hosszú volt a felkészülés. Attila előtt le a kalappal. Nála nem láttam azt, hogy az olimpia után „leeresztek" stílusban tréningezett volna. Ő nem ilyen típus, remek sportoló.

Nézd Viktor! Ennyit nőttem! - szól Fürdök Vécsi edzőhöz.
Nézd Viktor! Ennyit nőttem! - szól Fürdök Vécsi edzőhöz.

Közben megérkezik lassan mindenki. Az egyik fiatal kerékpárral jön a Maty-érre, és egy kenus lapáttal a kezében lassít a hajótárolónál.

– Nem mondták még neked, hogy a lapátot a vízen kell használni! – jegyezte meg tréfásan a parton az edzéshez készülődő, háromszoros olimpia bajnok Janics Natasa. A táraság jót mosolygott a megjegyzésen, ez is bizonyítja, hogy jó passzban van a Vécsi-csapat.

Apropó Janics Natasa. Hétfőn Natit látogatjuk meg a Maty-éren, és kiderül, mit vár a szegedi klasszis az idei évtől. A hangulatát tapasztalva: idén sem maradnak el a sikerek.

Tájékozató Szolnokon

2009 első versenyét május 15-étől 17-éig Szolnokon rendezik. A Sun-kupa felnőtt és ifjúsági tájékoztató versenyen minden kajakos és kenus egyesben áll rajthoz, az eredmények alapján állítanak fel rangsort. A viadal eredményei alapján állítják majd össze a páros és négyes hajókat, tehát kiderül, hogy ki indulhat a szegedi világkupán (június 5-étől 7-éig). A tét tehát hatalmas, hiszen minden magyar sportoló álma, hogy hazai közönség előtt szerepeljen. A Démász Szeged Vízisport Egyesület természetesen teljes csapattal képviselteti a klubot. Az Európa-bajnokságra – június 25., Németország, Brandenburg (válogató: Szeged, június 19.) – és a világbajnokságra – Kanada, Dartmouth, augusztus 13.  (válogató: július 10., Szeged) a válogatókat a Maty-éren.

Olvasóink írták

  • 1. Ben81 2009. május 09. 21:34
    „Értelmes cikk (látom Süli úr kifogyott az ötletekből), ha igazából semmiről nem szól, csak megint írjuk a Vécsiékről ..továbbra is azt tudom mondani!!!
    Ti is szépen haladtok a celebség felé, de ha már pózoltok reméljük, hogy jó sport teljesítményt is fogtok felmutatni!!!! Ugye Vajda, Horváth, Vécsi és társai...szeged celebjei:):)

    Mellesleg, az egész cikknek az utolsó "Tájékoztató" bekezdése ér valamit..lassan azt is megfogom élni, hogy kedves Süli úr egy teljes cikket fog írni a bugyikról meg a cipőkről, hiszen ahhoz nagyobb tehetség kell, mint ehhez:) Mi van veletek, szedjétek össze magatokat!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makó FC: Életben tartani a bronzreményt

Labdarúgás - A labdarúgó NB II Keleti csoportjában vasáranp 17.30-kor a Makó FC a Bőcs gárdáját… Tovább olvasom