Szeged és környéke

2017.08.09. 08:30

Olcsóbban adják a dinnyét egészben, mint darabolva

Drágábban adja a darabolt dinnyét egy sándorfalvi zöldséges, mint az egészet - panaszkodott olvasónk. Olcsóbb az egész dinnye, mint a darabolt - mondta erre a kereskedő. Egy biztos: az árkülönbség 10 forint, amit már nem sokáig lehet kihasználni.

Munkatársunktól

– Drágább a szeletdinnye kilója, mint az egészé – panaszkodott egy sándorfalvi zöldséges árképzési rendszerére néhány napja Csörög rovatunkban egy olvasónk. Mint mondta, nem érti, hogyan lehet munkadíjat felszámolni arra, hogy elvágnak egy gyümölcsöt. Bár kenyérszeletelési díjról már hallottunk, dinnye esetében ilyennel még nem találkoztunk, ezért utánajártunk.


– Ha a vágott dinnyét drágábban adnánk, valóban jogos lenne a felháborodás, de ez nem így van. Az egész dinnyét adjuk olcsóbban – magyarázta Paragi Sándor üzlettulajdonos. Mint mesélte, a nyári gyümölcs kilója eddig is 90 forint volt, így az jelent kedvezményt, hogy aki egy egészet hazavisz, annak újabban csak 80 forintért számolják ki az árat. – Ráadásul ez akkor is igaz, ha félbevágjuk, de aztán mindkét darabot elviszi a vevő – tette hozzá.

 

A zöldségesbolt vezetője elmondta, rengeteg vágott dinnyét eladnak, így egy alkalmazott szinte csak azzal foglalkozik, hogy mossa és darabolja.


– Sokan úgy vannak vele, hogy szeretik látni, milyen belülről a gyümölcs, és persze aki nem tud megenni egy egészet, az is a daraboltat keresi. De nem emiatt kerül így többe a dinnye. Egyszerűen csak kereskedői fogásról van szó: ha lejjebb visszük az árat, a konkurencia ellenére is többet tudunk eladni. Így pedig megéri ez az ár is.


– Nem is vettem észre, hogy egészben olcsóbb – mondta Mihai Gyöngyi, aki ottjártunkkor éppen egy negyed dinnyét vásárolt. Hozzátette: ha tudta volna, akkor sem kér egészet. – Egy hétig enném egymagam – mosolygott.

A dinnyeakció egyébként nem tart már sokáig. – Ez a nagy meleg valószínűleg kinyírta a még földeken lévő dinnyéket, úgyhogy a szezon vélhetően idén hamarabb lecseng majd – mondta Paragi Sándor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!