Szeged és környéke

2011.05.12. 21:22

A város hírét viszi a dorozsmai bor

Szeged - Újvári Mihályt csak tavaly ismerte meg a város – a megye és az ország –, amikor díszvendégként vett részt a szegedi borfesztiválon. Természetesen idén is ott van kiállítóként, és ezúttal is övé Szeged város bora, egy 2009 Cuvée, desszertnek pedig a Szegedi Boszorkányt ajánlja.

Kovács András

A 72 éves [namelink name="Újvári Mihály"] Szeged közigazgatási területén belül az egyetlen, aki hivatásszerűen borászattal foglalkozik. Bő három évtizeddel ezelőtt kezdett szőlőt termeszteni, héthektáros, Sziksósfürdőhöz közeli, a Bordányi úton található birtokán gazdálkodik. Cserszegi fűszeres, rajnai rizling, Zala gyöngye, ezerfürtű, kékfrankos és zweigelt terem a homokon.

Nem tanult szakmája a borászat, de fiának akár egy sokkal nagyobb pincészet vezetésére is van végzettsége. Ezzel együtt Újvári Mihály a Csongrád megyei Szent Vince mellett az Európai Borlovagrendnek is tagja. A szegedi borfesztivál szervezői tavaly díszvendégként külön standot biztosítottak az egyetlen hivatásos szegedi bortermelőnek. A borász helyén kezelte az elismerést, és Szeged Cuvée-t készített: a házasításban 45-45 százalék cserszegi fűszeres és rajnai rizling, 9 százalék Zala gyöngye és 1 százalék ezerfürtű volt.

Tavaly ősszel nem volt túl jó a szüret, a termés kétharmada elveszett, idén a metszés indult nehezen a belvíz miatt, a fagykárok azonban szerencsére elkerülték a szőlőt. – Átlagos termésre számítok, ha nem lesz túl sok az eső – mondja érdeklődésünkre. Addig is két-három éves, tölgyfa hordós érlelésű borait ajánlja, kérésre természetesen palackozza is.

2011. május 11-én, szerdán a szegedi városházán is szóba került az Újvári Pincészet, amelynek eredményeként 2010 után 2011-ben is a város bora lett az általa házasított Szegedi Cuvée. Ezúttal 2009-es évjáratú borokból, döntően cserszegi fűszeresből és rajnai rizlingből állt össze a harmonikus és most már hivatalosan is elismert bor.

Az idei fesztiválon 7-féle borral jelennek meg, s legnagyobb „dobásuk", hogy újra lesz Szegedi Boszorkány. – A desszertbort az Országos Borminősítő Intézet is bevizsgálta, s nem talált benne kivetnivalót – mondja büszkén Újvári Mihály. Az édes boroknál maradva: cserszegi fűszeresből is készítettek ilyet, ami legutóbb a Békés megyei Kisosz rendezvényén aratott nagy sikert, természetesen a Szegedi Boszorkány társaságában. Lesz a borfesztiválon félszáraz kékfrankos rozé és persze jó néhány száraz bor is, mert mégiscsak homoki az Újvári Pincészet.

A 2011-es város borán kívül további pozitív fejlemény, hogy új címkékkel jelennek meg a borospalackokon.

– Különlegességük, hogy egyben van a főcímke és a hátcímke, s elöl a szegedi vár alaprajza található. A grafikát és a kivitelezést a Szegedi Városkép igazgatónője, [namelink name="Licsicsányi Ilona"] is dicsérte – hangsúlyozza a borász.

A fesztivál borversenyére három fajtával nevez az Újvári Pincészet: a Szegedi Boszorkánnyal, egy félszáraz rozéval és természetesen a város 2011-es borával, a Szeged Cuvée-vel.

Újvári Mihály a dorozsmai borral viszi Szeged hírét – legutóbb Szlovéniában, a muravidéki, dobronaki Hancsik borozó adott otthont a Szeged és környéke gasztronómiai értékei és az alföldi borok bemutatójának. Mód László néprajzkutató, muzeológus Szeged szőlő- és borkultúráját mutatta be, természetesen alföldi fehérborok – a soltvadkerti Font Pincészet kövidinkájának és a szegedi Újvári Pincészet cserszegi fűszeresének – kóstolása mellett. Szó esett az alföldi, homoki szőlőtermesztés történetéről, s a különleges bakhátas termesztés jelenéről és jövőjéről is. Később is került Újvári bor az asztalra: az „alföldi birkapörkölt köményes főtt burgonyával, friss kenyérrel" menüponthoz ugyanis vörös cuvée borát szolgálták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!