Szeged és környéke

2012.12.19. 23:46

Ez történt Csongrád megyében 2012 novemberében

Csongrád megye – Két van hátra a 2012-es esztendőből. Visszapillantás, avagy ez és ezért volt fontos ezen a bő 4262 négyzetkilométeren az év tizenegyedik hónapjában.

Delmagyar.hu

Szolg. közl. rögtön az elején: képtelenség minden egyes fontosnak gondolt cikket, történést, eseményt felidézni, nekünk sem ez a célunk. Fogadják el, hogy így és ezt „látjuk" a megyei történésekből. Hat rovatunkat szemléztük, ezek: Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Makó, Csongrád és sport, igyekeztünk tényleg Csongrád megyében maradni.

Ön szerint kimaradt valami? Véleménye szerint ez is fontos volt? Nosza, irány a kommentek, és ossza meg a többiekkel és velünk is, mi maradt ki novemberi visszatekintésünkből!

* * *

A szegedi közgyűlésben ülő fideszesek – köztük [namelink name="Bohács Zsolt"] és [namelink name="Kalmár Ferenc"] országgyűlési képviselő – feltételhez kötötték a szegedi járási hivatal kialakításáról szóló megállapodás aláírását, amit nem is látott el kézjegyével a törvény szabta határidőig, október 31-e éjfélig [namelink name="Botka László"] polgármester. A költségek megtérítésére vonatkozó feltételt aggályosnak tartja [namelink name="B. Nagy László"] kormánymegbízott, fideszes országgyűlési képviselő, aki november 15-ig egyoldalú döntéssel hozza meg határozatát. Hogy mi lesz itt, még nem tudni. A kormányhivatal ugyanakkor már megírta: nincs csereingatlan.

Kollégánk volt. Közel negyedszázadon át dolgozott a Délmagyarországnál. És most fiatalon meghalt
Nagy László, akire fotóriporterként emlékezhetnek lapunk olvasói. 55 éves volt.

Korszerűsítik, és kibővítik a makói újvárosi katolikus egyházközösség plébániáját. Az épület már meglévő része számítógépekkel felszerelt tanulószobával, csoportos foglalkozásokra alkalmas térrel és egy nagyobb kápolnával bővül. Az új részlegen pedig akadálymentesített közösségi teret alakítanak ki.

A körzeti megbízott egy kocsmából kijövő és autójába beülő férfival szemben akart intézkedni, aki kétszer is megpróbált elindulni, de a rendőr az autó elé állt, ekkor szenvedett sérüléseket.

65 oldalas, 227 pontos módosító csomagot nyújtott be a választási eljárási törvény tervezetéhez az Országgyűlésnek kedden [namelink name="Papcsák Ferenc"] (Fidesz). Az alkotmányügyi bizottság ülésén azt mondta, néhány érdemi módosítás mellett 85-90 százalékban technikai pontosításról van szó. Több választókörzet határait is módosítani javasolja a képviselő, köztük Csongrád megye 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületét, Szegeden.



[namelink name="Douchev-Janics Natasa"] a kívülállók számára is egyértelműen döntött: Szerbiában folytatja a pályafutását, miután Szegeden mindent összepakolt, a gyálaréti házát pedig árulja. Hogy már 2013-ban vagy csak 2015-ben indul szerb színekben a kajakos, az még a jövő kérdése.



Visszakapták régi menetrendjüket a szőregiek: a 60-as és a 60Y-os buszok ismét közvetlenül a Mars térre szállítják őket szabad- és munkaszüneti napokon is. Nincs, aki ne örülne a döntésnek.



Tényleg nagy cég nyerte el közel 1000 hektárnyi szántóföld tartós bérletét Csongrád megyében. A Héjja Testvérek Kft. jövője, 113 ember munkahelye múlott azon, sikerül-e nyerni a pályázaton. A cég 1000 koca és szaporulata számára termel takarmányt, vágóhidat, húsüzemet működtet, és eddig egyszer sem csökkentette a dolgozói létszámot.



Hálaadó istentisztelet keretében adták át a közel háromszáz éves hódmezővásárhelyi református ótemplomot, az alföldi város legrégebbi műemlékét.



A delmagyar.hu online valóságshow-jában, a Szépek szépében feltűnt [namelink name="Miklós Lilla"] a játék vége óta sikert sikerre halmoz. Legújabb munkája miatt Indonéziában töltött három gyönyörű hónapot. – Modellmunkák, fotózások, reklámok, tévés szereplések. Mindegyikbe belekóstoltam kicsit – mondta Lilla, aki alig több mint egy hete tért haza Szegedre. 6 hónapot is maradhatott volna, de már nagyon hiányzott neki a párja.



A nemzeti fejlesztési bizottság jóváhagyta az uniós nagyprojektként, három országban megvalósuló lézerkutató központ szegedi beruházásának beillesztését az Új Széchenyi Tervbe.

Van olyan külföldi kiskorú a szentesi gyermekotthonban, aki még aznap megszökik, hogy elhelyezték, más pedig megtanul magyarul ittléte alatt, és megsiratja, amikor el kell mennie – a Rigó Alajos-intézményben idén már 160, otthonából menekülő, főleg ázsiai gyermekről gondoskodtak.



A tisztiorvosi szolgálat határozata alapján azokat a betegeket, akik baleseti sebészeti ellátásra szorulnak Makón és térségében, a makói kórházban kell ellátni – tájékoztatta lapunkat [namelink name="Baráth Lajos"], a makói kórház főigazgatója.

1998-ban szerződött a Hódmezővásárhelyi KE NB I A csoportos kosárlabdacsapatához [namelink name="Lo El Hadji Malik"] (36). A szenegáli center később több magyar csapatban is megfordult, kiérdemelte az Air Senegal becenevet, visszavonulása után Jászberényben él és edzősködik. A múlt héten Hódmezővásárhelyen járt, ahol felesége családját látogatta meg.



Taxidroszként működik éjjelente a Széchenyi téri buszmegálló. Ezt kifogásolja egy ott lakó olvasónk, aki szerint a taxisok hangosak, az utasok pedig zajosak. A taxitársaság tulajdonosa szerint semmilyen tábla vagy útburkolati jel nem tiltja, hogy nem lehet éjszakánként a buszmegállóban várakozni.



A minimálbéren foglalkoztatottak 2012-ben 60 ezer 915 forint nettót visznek haza: az összeg pontosan megegyezik a 2011-es összeggel, holott az infláció már 6,6 százalékos.

Egy civilszervezet, a Magyar Gasztronómiai Egyesület 19-féle, véletlenszerűen kiválasztott őrölt pirospaprikát tesztelt Szegeden. A kémiai és érzékszervi vizsgálat során 12 őrlemény bukott el.



Tizenkétmillió forintot emelt le a hódmezővásárhelyi városellátó számlájáról egy hacker, aki a pénz felét egy [namelink name="Orbán Viktor"] nevére bérelt széfben helyezte el.

Az elmúlt 23 év legnagyobb államigazgatási átrendeződése a járási hivatalok januári elindulása – vallja B. Nagy László kormánymegbízott. Szerinte nincs logikus magyarázat arra, hogy nem tudtak megállapodni a szegedi polgármesterrel.

Egy héten belül három ikerszülés is volt a közelmúltban a makói kórházban – külön érdekesség: valamennyi jövevény fiú. Ilyen hét még nem volt az alatt a 9 év alatt, amióta a szülészet osztályvezető főorvosa, [namelink name="Farkas Iván"] Makón dolgozik.



Többnyire helyi iskolaigazgatókat neveztek ki Csongrád megyében tankerületi igazgatónak. Kivétel ez alól Szeged: a megyeközponti tankerület irányítását egy Békés megyei intézményvezetőre bízták. Egyikük sem nyilatkozhat. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és annak vezetője egyelőre szintén elérhetetlen.

Évek óta törött padok, szemét és csikk fogadja az arra járókat az Árpád utcai bérházsor mögötti közkertben.

[namelink name="Kovách Péter"] lelkipásztor 13 évi szentesi szolgálata alatt megújult a református nagytemplom, a város központjában megnyitotta kapuit a Református Idősek Otthona. Feleségével, [namelink name="Kovách Péterné Mészáros Erzsébet"] lelkésszel együtt számos egyházi és kulturális rendezvénynek, programnak engedtek teret a Kiss Bálint Református Általános Iskolában, a Nagytemplomban és az idősek otthonában. Kovách Pétert október 23-án pro urbe díjjal jutalmazta a város.

Hatalmas csatában, nem mindennapi izgalmak közepette, hosszabbítás után 9–8-ra megnyerte a magyarkupa-döntőt az A-Híd Szeged VE a Szolnok ellen. A fővárosi fináléban az eltiltása után visszatérő [namelink name="Török Béla"] gólja döntött.

[namelink name="Gila Ferenc"] önkormányzati képviselő szerint spekulatív céllal vették meg magánemberek tizennyolc éve a Göndör sor melletti erdős területet, amely hajléktalanok tanyája lett. Velük szemben nagyon nehéz hatósági eszközöket alkalmazni, mert magánterületen élnek.

A homár könnyen romlik, hogyan vihették el a tengertől még ehető állapotban Mátyás király budai asztaláig, az akkori közlekedési viszonyok között? – kérdezi olvasónk, aki nemrég megnézte az ópusztaszeri emlékpark panoptikumát.



Két román–magyar pályázatnak köszönhetően hamarosan megújulhat a Maros-parti egykori ifjúsági tábor: természetismereti oktatóközpont lesz 40 szálláshellyel. Érdekesség, hogy a bérlehető lakóházak az elképzelések szerint oszlopokon állnak majd. Ezek úgynevezett Tarzan-házak lesznek.

Idén is készül jótékonysági naptár a Tappancs Alapítvány javára. Az A-Híd Szeged VE férfi vízilabdacsapatának tagjai pózoltak ehhez félmeztelenül [namelink name="Buknicz Tímea"] fotós gépe előtt kutyákkal, macskákkal.

Megváltoztatta eredeti javaslatát a megyei kormányhivatal: maradhat az adóiroda a Huszár utcai épületben, ahol január 1-jétől a szegedi járási hivatal működik majd. Botka László polgármester Szeged győzelmeként értékelte B. Nagy László kormánymegbízott egyoldalú döntését.

A város adósságállományának 50-60 százalékát vállalhatja át az állam – hangzott el Vásárhelyen, [namelink name="Matolcsy György"] nemzetgazdasági miniszter és [namelink name="Lázár János"] országgyűlési képviselő közös sajtótájékoztatóján. A települések adósságának rendezésére indít tárgyalássorozatot a kormány – ennek első állomása Vásárhely volt.

Mindenki megszavazta a csongrádi képviselő-testületben, hogy új szerződést kössön a város az OTP Bankkal, és adósságmegújító hitelt vesz fel. Az előterjesztést rendkívüli ülésen tárgyalták.

7,3 milliárd forintot zárolnak a felsőoktatásból még idén, ebből az egyik legtöbbet – 814 millió forintot – a Szegedi Tudományegyetemen spórol az állam. A rektor szerint, ha így folytatódik, működésképtelenné válhat az intézmény.



Lényegében ellehetetlenül a mindennapi élet jövő tavasztól Makó belvárosában, mert a szennyvízcsatorna-beruházást végző cég eddig szinte semmit sem csinált – jósolja a város polgármestere. A Makó-OEK Konzorcium elismeri a késést, de ígéri: határidőre végeznek.

A Fidesz-frakcióban is zajlik még a vita a földtörvénytervezetről, és tévedés, hogy a kormány el akarná lehetetleníteni a nagy területen gazdálkodó, sok embernek munkát adó agrárvállalkozásokat – nyilatkozta lapunknak [namelink name="Fazekas Sándor"] vidékfejlesztési miniszter, a Hungerit cégcsoport takarmánykeverő üzemének avatásán.



Mellszobrot állíttatott Mindszenty József bíboros-hercegprímásnak a Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság. [namelink name="Máté István"] és [namelink name="Lantos Györgyi"] csongrádi szobrászművész alkotását a szentmise után avatták fel az Erzsébet téren.



Vajda Attilára, valamint kenustársaira kemény tél vár: az EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE versenyzői [namelink name="Vécsi Viktor"] irányításával nagyjából négy hónapos szárazföldi, monoton munkába kezdtek november elején.

A vásárhelyi Hód-kupa nemzetközi úszóverseny díszvendége volt az olimpiai bajnok, [namelink name="Risztov Éva"] és [namelink name="Gyurta Dániel"], akik a [namelink name="Gyarmati Dezső"] Sportuszodában készültek az ötkarikás játékokra. [namelink name="Szabó Tünde"], az országos szövetség főtitkára a sajtótájékoztatón bejelentette: úszásban is régióközpont lehet Hódmezővásárhely.

Ügyvédje szerint gázspray vakította el az Apátfalvánál intézkedő rendőrjárőrt elgázoló osztrák férfit.

Az egyik szeged-tarjáni garázssor mögé dobott ki egy lelketlen állatkínzó tíz kiskutyát.



[namelink name="Keresztúri Farkas Csaba"] elmondta: csak emlékfoszlányai vannak a tavalyi egyetemi jogászbálról, ahol zaklatott egy lányt, aki után kétszer is bement a női mosdóba, fojtogatta és ököllel arcon vágta a lány fiútestvéreit. A jobbikos önkormányzati képviselő elismerte bűnösségét.

Súlyos, másod-harmad fokú égési sérüléseket szenvedett délután a vásárhelyi Szent László utcai otthonában egy 60 éves férfi.

Nincs esély arra, hogy a felszámolás alatt álló Németh Toll Kft. vagyonából ki lehetne fizetni az államnak 188 millió forintot – mondja a biztos. Pedig a bíróság ilyen értékben rendelt el vagyonelkobzást a cég ellen.

A Körös-torok üdülő területét a nyáron ellepik a víz szerelmesei, a téli hónapokban azonban a legtöbb nyaraló lakatlan. Mégis van, aki télen-nyáron itt éli az életét. [namelink name="Máté László"] már 13 éve.

Daru emelte helyére az egytonnás örökzöldet. Szőregről érkezett a Klauzál térre Szeged idei karácsonyfája.

Új vízszállító járművel bővült a vásárhelyi tűzoltóság járműparkja.



Anyilvánosság segítségét kérte egy szentesi nevelőszülő, aki hiába várta, hogy időben megkapja a négy állami gondozott gyermeke után járó juttatást. Végül 11 napos késéssel átutalták az összeget. A kormányhivatal szerint az átmeneti pénzügyi zavar oka az volt, hogy intézményük a mai napig nem kapott pénzügyi támogatást.

Megkezdődött a szegedi Etelka sori sportcsarnokban a Kék Mókus-kupa kispályás labdarúgótorna.

Helyi védelmet kaphat az egykori Lippai-fatelep facsúszdája, a vasúti híd szegedi pillérének maradványa és a Dugonics-iskola. Két pontosítást is elvégez a szegedi közgyűlés.

10 éve jár az óra a tápéi templomban, mert [namelink name="Csurgó László"] úgy döntött: önerőből megjavítja a mechanikus szerkezetet.



Cáfolja a Hummer-sofőr ügyvédjét az a makói férfi, aki közbeavatkozott a rendőrök oldalán az apátfalvi gázolásnál. A szemtanú állítja: a vezetőt nem fújhatták le paprikaspray-vel, mert a terepjáróhoz lépő rendőrnél nem volt ilyen, ráadásul a kocsi ablakai fel voltak húzva, a férfin pedig dulakodás közben nem látszottak azok a tünetek, amit a spray okozni szokott.

Olcsóbb Makón a román tűzifa, mint amit helyben árulnak. Az emberek jól megfontolják, hol vegyenek tüzelőt. Az ár a legfontosabb, akkor is, ha nem teljesen tiszta a vásár.



Őrizetbe vett a Csongrádi Rendőrkapitányság egy 28 éves fiatalembert, aki nagymamájának házában kendert termesztett, majd az abból előállított kábítószert értékesítette is.



Szegeden lakik és Algyőn edz a jövő heti szerbiai Európa-bajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott. A délelőtti edzésen látogattuk meg a csapatot, amelyben a világklasszis [namelink name="Görbicz Anita"] és a szegedi származású [namelink name="Bódi Bernadett"] is helyet kapott.

Három nap alatt el lehetett hozni a tenger gyümölcseit az Adriától Budáig Mátyás korában. Az ópusztaszeri panoptikum korhűségéről szóló vitához hozzászólva [namelink name="Trogmayer Ottó"] régész arra emlékeztet: a budai várban tartott ásatások alkalmával osztrigahéjak kerültek elő.

December 1-jén határozhatja meg a szegedi közgyűlés a városi cégvezetők idei évre szóló prémiumfeladatait, ami alapján akár bruttó 3-4 millió forintot is kaphatnak fejenként a fizetésükön felül. [namelink name="Mózes Ervin"] címzetes főjegyző szerint törvénysértő visszamenőleg kitűzni a 2012-es prémiumfeladatokat.

Megszúrtak, megütöttek és halálosan megfenyegettek egy alsóvárosi házaspárt saját otthonukban. A rablópáros egyik tagja egy 16 éves lány volt. A rablókat még aznap elfogták a rendőrök egy kiskundorozsmai kocsmában.

A Reök-palota előtt a Milla Szeged szervezett demonstrációt amiatt, hogy a szegedi közgyűlésen a jobboldal le kívánja váltani a szabadtéri igazgatóját. Közben a REÖK-ben a producer az István, a király közönségtalálkozóján garanciákat kért a várostól.

Januártól közös lesz a vásárhelyi és mártélyi önkormányzati hivatal, a faluban ügyfélszolgálati megbízott dolgozik majd – hangzott el a pénteki rendkívüli közgyűlésen Vásárhelyen. Lázár János országgyűlési képviselő javasolta: a mártélyiak is ingyen használhassák a kalandparkot. A jövő évi költségvetési koncepcióról is tárgyaltak.

Polgári pert indított a Csongrád Megyei Intézményfenntartó Központ ellen Makó önkormányzata. Így próbálja megszerezni azt a 12,5 millió forintot, amelyet nem fizet ki a sportcsarnok használatáért a MIK. Az alperes szerint ez túl sok pénz, szívesen tárgyalna róla a várossal, de a pert sem veszi sértésnek.

Megkezdődött a Kurca-híd felújítása. A kivitelező szarvasi Integrál Zrt. már átvette a munkaterületet és megkezdte a növényzet kivágását a híd környékén.



Férje szerint Douchev-Janics jövőre versenyezni fog. "Az MKKSZ nem fogja kiadni a versenyzési engedélyét, de nekünk megvannak a legitim módszereink, hogy joga legyen a fellépésekre" - nyilatkozta a Magyar Szónak Adrian Douchev.


Sorozatunk korábbi összeállításai:
januári összefoglalónk,
februári összefoglalónk,
márciusi összefoglalónk,
áprilisi összefoglalónk,
májusi összefoglalónk,
júniusi összefoglalónk,
júliusi összefoglalónk,
augusztusi összefoglalónk,
szeptemberi összefoglalónk,
októberi összefoglalónk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!