Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Ez történt Csongrád megyében 2012 februárjában

Csongrád megye – Tizenegy nap van hátra a 2012-es esztendőből. Visszapillantás, avagy ez és ezért volt fontos ezen a bő 4262 négyzetkilométeren az év második hónapjában.
Szolg. közl. rögtön az elején: képtelenség minden egyes fontosnak gondolt cikket, történést, eseményt felidézni, nekünk sem ez a célunk. Fogadják el, hogy így és ezt „látjuk" a megyei történésekből. Hat rovatunkat szemléztük, ezek: Szeged, Hódmezővásárhely, Szentes, Makó, Csongrád és sport, igyekeztünk tényleg Csongrád megyében maradni.

Ön szerint kimaradt valami? Véleménye szerint más is fontos volt? Nosza, irány a kommentek, és ossza meg a többiekkel és velünk is, mi maradt ki februári visszatekintésünkből! Jelige: Küldjön ön is egy delmagyaros linket!

* * *

– Ez a férfi nemet még soha nem mondott. A házimunkát is megcsinálja – simogatta meg karját felesége, aki mindezek ellenére, amikor a hosszú házasság titkáról kérdeztük, annyit mondott: „sokat kell tűrni"... A hatvan éves házassági évfordulójukat ünneplő, Balástyán élő Dékány Ferenc és felesége, Kőrösi Erzsébet vallott két emberöltőnyi összetartozásuk titkáról.Egy emberként vártuk a hírt: otthon is lehet sört főzni! „A 24 ezer forintért beszerezhető főzőkészlettel egyszerre 23 liter sört lehet előállítani. Egy főzésre való malátasűrítmény 4300 forinttól kapható. Ebből 115 forintért hoz ki egy üveg vagy korsó sört."

A bagósokra viszont rossz idők jártak, elsején bekövetkezett az első, komolyabb drágulás. „Februártól ezer darab cigaretta adóterhelése a jelenlegi 10 ezer 550 helyett 11 ezer 500 forint. A kiskereskedelmi árra vetítve legalább 30 százalékos, minimum 21 ezer 100 forint adót kell fizetni. Júliustól további emelkedés jön: az előbbi tétel 11 ezer 900, utóbbi minimum 22 ezer 300 forintra emelkedik. Kérdés, milyen mértékben hárítják át a fogyasztóra az adóemelést a gyártók és a forgalmazók."Több mint 25 ezren voksoltak a Blikk által szervezett év embere internetes szavazáson. A jövő reménysége kategóriában a pusztaszeri Máté Bencére érkezett a legtöbb szavazat.

Srí Lankáról is rendeltek Máté Bence könyvéből. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Nem egy szakmai zsűri, hanem a közönség szavazatai alapján kaptam a díjat, ez nagyon jólesik – fogalmazott Máté Bence.

Dokumentumfilm a természetfotós Máté Bencéről. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)
Alig 2 perc alatt zajlott le az a példátlan rablási kísérlet, amely hétfő délelőtt a vásárhelyi rendőrkapitányságon történt. Egy 20 éves férfi két ügyeletes egyenruhástól akarta megszerezni értékeit.

Holdhalo jelenséget láthattak az eget kémlelő szegediek.

Fotó: Illés Tibor, Partiscum Csillagászati Egyesület
Fotó: Illés Tibor, Partiscum Csillagászati Egyesület

Nem volt hiba a svájcifrank-alapú kötvény kibocsátása. Az árfolyamveszteség nem Vásárhelyen múlt – jelentette ki Lázár János polgármester a közgyűlésen. Zárt ülésen tárgyaltak az Erste Bank válaszleveléről, a továbbiakról. Majd egy nappal később a polgármester közleményt juttatott el portálunkhoz, amelyben a kötvényüggyel kapcsolatos sajtóhírekre reagált.

Vásárhelyi közgyűlés: az Erste válaszlevelét is tárgyalták. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (galéria)

Vandálok gyakorlatilag összehajtogattak egy fém levelesládát a régi városháza épületének száraz kapualjában.

Deutsch Tamást díszpolgárnak választotta Csongrád megye közgyűlése. „Az MSZP szégyenkezve vette tudomásul a döntést. Megadtuk a lehetőséget az elnök asszonynak, hogy vonja vissza a jelölést, a közgyűlés tárgyaljon erről később, vagy idén az átalakulásra tekintettel ne is adjuk át a díjat" - közölte Gazdag János az ülés után.

21 millió forintot takarított meg a legutóbbi vagyonbevallás óta Farkas László. Kozma József és Nógrádi Tibor 2-2 millió forint tartozástól szabadult meg – nyilvánosak, bár nehezen hozzáférhetők a szegedi önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatai.

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata csak annyit adott ki magából a Kecskemét elleni bajnokin, amennyi szükséges volt a sikerhez.

Behavazott bajnoki: Pick-Kecskemét. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Politikus is lehet rendes ember rovatunk februári győztese B. Nagy László kormánymegbízott: plakáton, üzenőfüzetben, elektronikus naplón hirdették a Csongrád megyei oktatási-nevelési intézmények: nem lesz tanítás. A kormánymegbízott a rendkívüli hideg miatt rendelt el két nap szünetet.Csanádpalotán kezdte tanulni a pékmesterséget a makói Kiss Mihály, aki most felújította a kisváros pékségét, és beüzemelte az itteni különleges kemencét. Alig néhány hasonló maradt az országban.

Öt Csongrád megyei intézmény is szerepel a Quattrocento Kiadó által összeállított 100 legjobb magyar középiskola rangsorában. Többek között az érettségieredményeket, az országos középiskolai tanulmányi versenyeken való részvételt, a továbbtanulási és nyelvvizsgaarányokat, valamint a 2010. évi országos kompetenciamérés eredményeit is figyelembe vették. 21. helyen a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium végzett, 47. helyen a szegedi SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, 91. helyen a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium, 92. helyen a Deák Ferenc Gimnázium, 99. helyen a Dugonics András Piarista Gimnázium.

A város legnagyobb adófizetői ismerhették meg legelőször Szeged 2012-es költségvetését: Botka László polgármester a sokéves gyakorlatnak megfelelően a városháza dísztermében mutatta be a tervezetet. Szeged 50,525 milliárd forintos bevételt tervezett 2012-re, és fillérre ugyanennyit emésztenek majd fel a kiadások.

Botka László hiány nélküli költségvetést tervez. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Bár a neurológiai osztályról alig esett szó az utóbbi hónapokban Makón, a városi kórház a szülészettel és a gyermekosztállyal együtt ezt is szeretné megmenteni – szintén átszervezéssel.

Meghalt az a szentesi kórház pszichiátriáján kezelt férfi, akit egy betegtársa bántalmazott.

Egy angol befektetői csoportnak köszönhetően fordulatot vehet a szentesi Petőfi Szálló évek óta húzódó felújítási ügye. Szirbik Imre polgármester is abban reménykedik, hogy a patinás intézmény hamarosan felébred Csipkerózsika-álmából.

A hódmezővásárhelyi az autóbusz-állomáson találtak egy középkorú férfit az egyenruhások, aki a hóban feküdt erősen ittas állapotban. Nehezményezte a rendőri intézkedést, mivel elmondása szerint ilyen módon akart öngyilkos lenni.

A csongrádi Körös-torok üdülőtulajdonosai szerint egyre fogy a homokos part a népszerű üdülőhelyen.

Fordulatos, idegtépő mérkőzésen nyert a Szeged Beton az Eger otthonában, így fél lábbal bejutott a BL legjobb nyolc csapata közé.

Tizenkét nappal előzetes letartóztatása után meghalt a Dorozsmai úti börtönben Kovács Károlyné Búza Terézia. A nő több betegségben is szenvedett: rokonai szerint nem kapta meg a megfelelő gyógyszereit a zárkában. A büntetés-végrehajtás szerint minden szakszerűen zajlott az intézményben.

Jó hírnevének megsértése miatt perelte be Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke Botka László polgármestert.
– Tavaly novemberben a polgármester által tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 250 millió forintos kárt okoztam Szeged adófizetőinek. Ezen valótlan kijelentése megsértette jó hírnevemet, ellehetetleníti közéleti munkámat - ismertette keresetét Gyimesi László a Szegedi Törvényszék előtt.

Gyimesi-Botka-per a bíróságon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Balázs Attila három játszmában győzött Conor Niland ellen, ezzel a magyarok 3-1-es behozhatatlan előnyhöz jutottak az írekkel szemben az Euro-afrikai Zóna II. csoportjában zajló tenisz Davis Kupa-összecsapáson, Szegeden.

Tenisz Davis kupa Szegeden, 2. játéknap. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Normális esetben a fehér gólya a sarkvidéki tél elől délre repül. A természet rendjét felülírva Szatymazon maradt egy madár, majd beköltözött a libaólba.

Szatymazi haragosok: amikor a liba megcsőröl a gólyára. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Ritka gerincbetegségben szenved a 13 éves Bellér Zoltán, akinek az állapota egyre romlik. Az édesanyja azt mondja: nem tudja tétlenül nézni, hogy a fia lebénul. Olyan orvost keres, aki megműtené.

Öt éve indult 40 ezer kilométeres Föld körüli gyalogtúrára a vajdasági Ivanics Ferenc és István. Az út felén, Ecuador határán tavaly úgy döntöttek: feladják. Martinique szigetére tértek vissza, ahol banánültetvényeken, fröccsöntő üzemben vállaltak munkát – de egy budapesti nőgyógyász megkeresésére úgy döntöttek: folytatják útjukat. 21 ezer kilométer vár rájuk.Akár 2000 forintot is kerestek az 1960-as évek luxusprostijai, míg az utcára kényszerülő „lecsúszott" társaik 100 forintért is odaadták magukat. A kommunista szexiparról a vásárhelyi Emlékpontban.

Hajszálrugót igazít, billegőtengelyt rak a helyére, ha kell, felhúzótengelyt esztergál, sőt már kazánüvegből is készített óraüveget Szegvár egyetlen órása, Muzsik Sándorné Vidovics Erzsébet.Két hangversenyt is rendeztek a tavaly ellopott, majd tenyérnyi darabokra vágott csongrádi harang újraöntése érdekében. A 2 milliós költségből eddig 119 ezer forint gyűlt össze.

A Geothink Tudományos Egyesület szerint a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) megépülése óta olyan mértékben megnövekedett az Ady tér és az Egyetem utca gyalogosforgalma, hogy célszerű lenne kitiltani az autósokat és sétálóutcává alakítani a területet.
– Természetesen nem találomra dolgozzuk ki a megvalósíthatósági dokumentumokat. Minden területre megfelelő műszaki és környezetvédelmi szakemberrel konzultálunk – magyarázza Jánosi-Mózes Tibor. Az ötletgazda szerint nem a város területrendezési stratégiáját kritizálják, csak azt szeretnék, hogy a döntéshozók erre a területre is fokozottan figyeljenek.Több ezer liter fűtőolaj tűnt el a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjéből – lapunk információja szerint. A botanikus kert üvegházainak kiegészítő fűtésére használják a gázolajat.

Európai uniós támogatással új sürgősségi osztályt alakítottak ki a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben, az átadott egység napi hatvan beteg fogadására képes.

Két hónappal ezelőtt még hajléktalanként tengette életét, most már a zenélésen töri a fejét a Makón városszerte ismert rocker, Madai Zsolt, azaz Joe. Sorsa azt követően fordult jobbra, hogy a makói motorosklub vezetőjének jóvoltából fedél került a feje fölé.

Háromszor tört be ugyanabba a sörözőbe Szentesen egy férfi, negyedszerre pedig csütörtökön, éppen az ügyben tartott fellebbviteli tárgyalás előtt.

Kanyó Dénes kétszeres világbajnok, világcsúcstartó búvárúszó immár vállalkozóként is keresi a kenyerét. 2011 decembere óta uszonyokat gyárt. Kanyó és úszócsapata rendszeresen hazánkban vásárolta a sportágához elengedhetetlen sporteszközt, azonban az egyik alkalommal nagyon felidegesítették...

Simán, jó játékkal nyerte meg utolsó hazai BL-meccsét a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata a szerb Partizan Beograd ellen.

Utoljára itthon az idei BL-szezonban: Pick Szeged-Partizan Beograd. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

„Ma Szeged városának legalább 22 olyan területe van, amely konkrét elnevezéssel bír, nem beszélve a lakóparkokról, amelyeket tervezésük megkezdésekor nevesítenek. A jelenleg fellelhető városrésznevek csupán egy területet nem fednek le, ez pedig a Párizsi körút–Londoni körút–Kálvária sugárút–vasúti pálya–Kossuth Lajos sugárút által határolt városrészi terület. Szeged város térképén ezen terület elnevezés nélkül, jelöletlenül szerepel" – olvasható Gyimesi László önálló képviselői indítványában. A fideszes városatya, városfejlesztési és külügyi tanácsnok azt írja előterjesztésében, hogy az Élhető Szegedért Egyesület indítványozta a terület elnevezését. A civilszervezet felmérése alapján az itt lakók többsége a Kálvária elnevezést támogatja. Ez ügyben tavaly augusztus óta 103 aláírást gyűjtött össze az egyesület.Százhuszonnégy centis magassággal is lehet teljes értékű életet élni – állítja Horváth Péter. A szegedi egyetemista soha nem érezte magát magassága miatt hátrányos helyzetűnek. Pedig ha hosszasan beszélget valakivel, megfájdul a nyaka, és ha feláll egy székre – hogy akkora legyen, mint kortársai – szédülni kezd a tériszonytól.Hiába játszott remekül a Naturtex-SZTE-Szedeák, a rendszeresen őket sújtó játékvezetői hibák miatt 85–83-ra kikapott a listavezető Falco ellen a férfi kosárlabda NB I A csoportjában.

A listavezető Újszegeden: Szedeák-Falco. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Jégrobbantási gyakorlatot tartott a honvédség. A katonák először felmérték a jég vastagságát és állapotát: a Tiszát a part közelében 10-15, beljebb helyenként 25 centiméteres jégpáncél borította.

Jégrobbantás Szentesnél a Tiszán. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely (galéria)

A gépírás valaha kifejezetten a nők munkája volt, ez azonban mára a múlté – erre jó példa, hogy az ország legjobb középiskolás gépíróját Péli Ferencnek hívják. Tanára azt mondja, született tehetség. Feri netezés közben szokott gyakorolni, álma a Közgáz.Együttműködési megállapodást kötött egymással a Győri Audi ETO KC női és a Pick Szeged férfi kézilabdacsapata. A szerződést a fővárosban írták alá a klubvezetők.

A helyi szlovák önkormányzat igazolni tudja, hogy Osztróvszky József szlovák származású volt, nem pedig lengyel, ahogy azt Kovács Gábor egyetemi tanár állítja.

Miközben sorra nyílnak az új panziók, vendégházak Makón, a város egyetlen szállodájára a napokban kikerült a tábla: eladó. 92 millióért kínálják.Délelőtt 11-kor kezdték a szegedi költségvetés vitáját, 17 órára megegyeztek a képviselők. A vita érdemi része nem az ülésteremben zajlott, a megegyezés zárt ajtók mögött, egy óra alatt született meg.

A szegedi közgyűlés képekben - a költségvetés a tét. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Rendszeresen verte élettársát és nevelt gyermekeit, a 14 éves lányt szexuálisan is molesztálta az a 38 éves férfi, akit őrizetbe vett a rendőrség. A szomszédokat megdöbbentette a hír.

Fero Sulc, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának szlovák irányító-átlövője két évvel meghosszabbította idény végén lejáró szerződését.

Egy éve hetente háromszor egy órát edz Szirbik Imre szentesi polgármester a Brezovai Sándor karatemester által készített terv alapján. 17 kilót fogyott – mint mondja, azért, hogy ugyanolyan ember maradhasson, amilyen eddig volt.

Sajtótájékoztatóval egybekötött szurkolói ankétot tartott a Szeged 2011 labdarúgócsapata, amelyre a B közép tagjai is eljöttek. Így a lehetséges szép(?) jövő mellett volt múltba révedés is Kapicozással megspékelve.

Végig vezetve, magabiztosan győzött az A-Híd Szeged Beton együttese a Partizan Beograd ellen, így csoportelsőként jutott a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé.

Ott vagyunk, ahol a helyünk van! A-Híd Szeged Beton-Partizan Beograd 9-8. Fotó: Frank Yvette és Schmidt Andrea (galéria)

A tavaszira forduló időjárásnak köszönhetően az olvadó hó alól csikktenger, elképesztő mennyiségű kutyapiszok, szemét bukkant elő a városban. A Stefánián szinte félméterenként botlottunk kutyaürülékbe, a buszmegállókban, a csatornák fedelei mellett pedig halmokban állt a csikk.

Mi volt a hó alatt? Hát... Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Az olvadó jég benyomta az elkorrodálódott, repedésektől hemzsegő Szőke Tisza oldallemezét. A 95 éves gőzhajó kajütablakain beömlött a víz. Az egykori diszkóhajó megbillent.

Süllyed a Szőke Tisza! Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A szökőévek miatt még csak hét éves lenne, valójában ma 28. születésnapját ünnepli Németh Zsolt. A makói fiatalember csak olimpiai ciklusonként látja viszont a naptárban azt a dátumot, amelyen világra jött.A Csongrád határában elterülő Serházzugi Holt-Tisza méltán híres nagytestű pontyairól és amurjairól. A vízterület azonban nem csak a horgászok, hanem a vízi sportok szerelmesi (kajakosok, kenusok) körében is különösen népszerű. A hatalmas vízterületen télen a vadkacsák és a hattyúk is jól megférnek egymás mellett.
Januári összeállításunkat itt találják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázna a város 4-es felújítására

Közel 10 milliárdba kerülne a 4-es alsóvárosi felújítása, valamint új az troli- és villamosflotta. Tovább olvasom