Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 26°C Még több cikk.

1989. december: nálunk karácsony, a szomszédban forradalom

Szeged - Meglepően rövid az emlékezetünk – ezzel mostanság szinte naponta szembesülünk. Ezért 2009-ben, a rendszerváltás 20. évében hónapról hónapra felidéztük, mi történt Szegeden 1989-ben, a sorsfordító időszakban. Sorozatunk befejező része következik.
Lapunkban már megemlékeztünk a romániai forradalom 1989. decemberi eseményeiről. Húsz évvel ezelőtt azonban a történelmi sorsforduló nem egy-két nap alatt „csengett le": egész Szeged lázban égett, a szomszédban, Temesváron zajló események még a karácsonyi készülődésről is elterelték a figyelmet. A pártok – a rendszerváltó évben először – egymást erősítették: segélyszállítmányokat gyűjtöttek, konvojokat küldtek Romániába.

Aki viszont ezekben a vérzivataros időkben csak saját magával volt elfoglalva, az igyekezett az év végéig visszafizetni kedvezményes, 3,5 százalék kamatozású OTP-hitelét. Egyszer volt Budán kutyavásár: olyan rendelet született, hogy ha az adós a fennálló tartozása 55 százalékát egy összegben bevitte a bankba, a fennmaradó 45 százalékot elengedték. Aki nem Béres-cseppért állt sorban, az naphosszat az OTP előtt szobrozott.

De lássuk, mi történt még 20 évvel ezelőtt Szegeden, azon kívül persze, hogy a temesváriaknak adakoztunk, és a szeretteinknek karácsonyi ajándékot vásároltunk.

Fura, de csupa olyan dolog esett meg, amellyel kapcsolatban elfogja az embert a déja vu érzése. Zöldágünnepet tartottak például a Régi Hungária kivitelezői: nem sejtették, hogy 20 év elteltével még mindig hasonló ünnepségre vár majd a szegedi nép. 1989-ben felújították a Gombát, a városiak panaszkodtak, hogy nincs hová fürödni járni. Megjelent az egészségügyi dolgozók szakszervezetének bértáblája, hogy rosszul keresnek az orvosok, a fizetésük 20 éves gyakorlattal is csak 9000 forint körüli. Súlyos anyagi gondokkal küszködött a kórház és a rendelőintézet, emelkedett a munkanélküliség, mindennek felment az ára a lakbérektől kezdve a villamosjegyekig. Ja, és a város szégyenfoltja, a Marx tér: a városi tanács vb-ülésén arról tanácskoztak: valamit kezdeni kellene a piaccal...

Mécs László akkor is, most is orvos, önkormányzati képviselő

„Fiatal orvosként, barátaimmal együtt kerültem bele a politikába: ha korábban rendszerváltoztatást akartunk, 1989-ben sem állhattunk félre, nem várhattuk, hogy majd valaki megcsinálja helyettünk. Ezért volt az, hogy a kezdeti időkben a politika erkölcsi, elvi alapokra épült, tanárokkal, történészekkel, orvosokkal."

Mécs László 1989-ben...
Mécs László 1989-ben...

"Ma már mosolyogva gondolunk vissza a történtekre, arra, ahogy vitatkoztunk egy-egy félmondaton, vagy gépkocsi tetejére szerelt hangszóróval jártuk a várost, kevertük a plakátragasztót, varrtuk éjszaka a transzparenseket, és még nem tudtuk, mit hoz a jövő. Köszönöm a sorsnak ezt az iskolát, sőt köszönöm a negatívumokat is: az emberi gyarlóság megismerését... Megtanultuk, milyen érték lenne az elfogulatlanság és az egzisztencia megtartásával egy valódi politikai függetlenség. 1989 decemberében a romániai forradalom nyitott új fejezetet számunkra. Egyik szemünkkel a képernyőt figyeltük, a másikkal a karácsonyfát, szerveztük az adakozásokat, majd a fegyverropogás közepette kísértük át a konvojokat. Magyarságot is itt tanultunk: aki nem élte át, az nem tudja, milyen találkozni egy olyan közösséggel, amelyik számít Magyarországra."

...és napjainkban.
...és napjainkban.

"Akkoriban csodálatos szellemi sziporkázás volt egy MDF-gyűlés! Érvek és ellenérvek, igazi egyéniségek feszültek egymásnak. Körbenézve ma már alig látok közülük valakit. A rendszerváltoztatásban részt vevők nagy része mára kiszorult a politikából, egzisztenciálisan tönkrement, vagy a családja hullott szét. Csalódottak legyünk hát? Elmulasztott lehetőség volt ez a 20 év? Nem gondolom..."

Révész Mihály 20 éve tanár volt, ma önkormányzati képviselő

„A történelem gyakran feladja a leckét, de még gyakrabban maga is leckévé válik. Ha meg benne élve szeretnénk értékelni, sokszor esünk tévedésbe. A 20 évvel ezelőtti események értékelése ezért is nehéz."

Révész Mihály a rendszerváltás idején...
Révész Mihály a rendszerváltás idején...

"Az akkori történéseket számomra legtisztábban egy opera-előadás felidézése jeleníti meg: temesváriak adták elő Verdi Nabuccóját Szegeden. A közönség ovációja nem elsősorban a művészeknek és a zenének szólt, hanem a szabadságélmény átélésének. A színház emelkedettségéből hazatér az ember a hétköznapokba, remélve azt, hogy valamit megőrizhet belőle, de a forradalmakból, a rendszerváltásokból hová lehet 'hazatérni'? Számomra ez nem volt kérdés, hiszen pályám kezdetétől a mai napig tanítok, s minden más csak ezután következik. A reformkörös aktív politizálás után is visszatértem a közoktatásba, de akkor sem váltam el a tanítástól, amikor a politikai események mindannyiunkat magukkal ragadtak, sőt: a gyors változások között éppen az segített a napi döntésekben, hogy az emberi gondolkodás nagyjaival együtt tehettem fel a kérdéseket, s a tanítványokkal együtt kereshettem a válaszokat. Amikor például megalapítottuk az MSZP-t, másnap pont Platónnal foglalkoztunk az óráimon..."

...és napjainkban.
...és napjainkban.

"Ma elmondhatjuk, hogy a világ szabadabb lett, de azt már nem tudjuk pontosan, kik és mennyiben lettünk szabadabbak. Ehhez tudnunk kellene, mi volt az, amiből kiindultunk. Az akkor elmúlt 40 év nem volt jó, ez biztos, de a politikai válaszokon kívül máig nem született olyan tudományos elemzés, amely hosszú távon megállná a helyét."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszteri rendezvény miatt forgalomkorlátozás Szegeden

Szerdán 18 órától a Károlyi utca - Kiss Ernő utca közötti teljes útszakaszon megállási és parkolási… Tovább olvasom