Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

20 tonnás tujával nehéz megállni

Szeged - Évente több millió forintos kárt okoznak a figyelmetlen autósok az SZKT járműveiben. Tegnap egy Toyota Yaris ütközött a tujával. A vezető elismerte felelősségét.
Tegnap reggel egy ezüstszínű Toyota Yaris sofőrje hagyta figyelmen kívül a Szabadkai úton, jóval a körforgalom előtt elhelyezett fedezőjelzőt. A körforgalomba behajtva már nem tudott megállni: összeütközött a villamossal. A balesetben senki sem sérült meg. A Yaris vezetője elismerte felelősségét. A kereszteződésben nagy volt a torlódás, de a 4-es vonalon már 8 órára helyreállt a villamosközlekedés. A baleset idején a szerelvényeket Kecskés és a Dugonics tér között pótlóbuszokkal helyettesítették.

Szegeden egyre több a villamosbaleset. Míg 2007-ben 48-szor ütközött személygépkocsi tujával, addig 2008-ban már 57-szer fordult elő ugyanez. Tavaly a balesetek közül mindössze kétszer hibázott a villamosvezető, míg 55-ször az autós volt a hibás.

– Az autósok gyakran hagyják figyelmen kívül a fedezőjelzést, és átmennek a piroson. Hiába látjuk meg őket még időben, a 18-20 tonnás járművel nagyon nehezen tudunk megállni – mondta Ambrus Zsuzsanna, az SZKT villamosvezetője. A szegedi asszony 27 éve vezeti a sárga tujákat, eddig kétszer balesetezett – mindkétszer önhibáján kívül. Egyik alkalommal a Vitéz utcából kanyarodott ki egy autó. Balra nézett, de jobbra nem. Tavaly októberben pedig a Dugonics téri körforgalomnál haladt vele párhuzamosan egy kocsi. Amikor a sínek keresztezték az útját, továbbment – egyenesen a villamosba.

A Toyota Yaris vezetője figyelmen kívül hagyta a piros jelzést, így ütközött össze a villamossal
A Toyota Yaris vezetője figyelmen kívül hagyta a piros jelzést, így ütközött össze a villamossal.
Fotó: Schmidt Andrea

– Sokszor nem is a veszélyesebbnek gondolt körforgalomnál történik a baj. Az autósok akkor sem veszik észre a villamost, amikor párhuzamosan közlekednek vele. Nem néznek bele a visszapillantó tükörbe, mielőtt elkanyarodnak – magyarázta Ambrus Zsuzsanna.

Megnéztünk néhány veszélyes kereszteződést. A Rákóczi utcánál hiába segíti tükör az autósokat, többen nagyot fékeztek, amikor észrevették a közeledő járművet. A forgalmas kereszteződésben előfordult, hogy hátra kellett tolatnia annak a vezetőnek, aki félig a síneken várakozott azért, hogy ki tudjon kanyarodni. A Boldogasszony sugárút–Galamb utca sarkán akadt olyan autós, aki a piros jelzés ellenére átslisszolt a nyikorogva kanyarodó villamos előtt. S nem volt ez másként a Dugonics téri körforgalomnál sem, ahol a 3-as és a 4-es járat közlekedik – a figyelmetlen autósok miatt gyakorta hangosan csöngetve.

Az SZKT kára

Évente több tízmillió forint kár keletkezik a villamosokban e balesetek miatt. Mivel többnyire nem a villamosvezető a felelős a kárért, a biztosító fizet – tudtuk meg Dózsa Gábortól, az SZKT ügyvezető igazgatójától, aki elmondta: a villamosvezetők baleset-megelőzési oktatáson vesznek részt, ahol többek között azt is megtanulják, hogyan védhetik ki a veszélyes szituációkat. Nem csak az autósoktól kell tartaniuk. Előfordult, hogy öngyilkos vetette magát a közeledő tuja elé, egyszer pedig egy férfi nekitolta a motorját a villamosnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diszlexiás hallgatóknak szervez nyelvórát az SZTE

Szeged - Az országban egyedülálló a Szegedi Tudományegyetem, amely diszgráfiás és diszlexiás… Tovább olvasom