Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

24 millió a temetők rendbetételére - pénteken szavazhat a helyreállítási forrásokról a közgyűlés

Szeged - Tövestől csavart ki fákat a július 27-én Szeged nyugati részére lecsapó vihar, amely a Belvárosi temetőben 150 síremlék megrongálódásához vezetett, míg a szomszédos zsidó temetőben 33 sírban és épületekben okozott kárt. A közgyűlés pénteken szavazhat meg forrásokat a helyreállítási munkákra.
A pénzügyi bizottság szerdai ülésén egyhangúlag támogatta, hogy az önkormányzati fenntartású Belvárosi temetőben a helyreállítási munkálatokra 20 milliót biztosítson a város, illetve tudomásul vették, hogy a Szegedi Zsidó Hitközség sírkertjének rendbetételét 4 millióval támogatta az önkormányzat még augusztusban.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. kezelésében lévő Belvárosi temetőben nagyjából 10,3 millió forintra becsülték a vihar okozta károkat, míg a hozzátartozóknak 7,2 milliónyi kára keletkezett. Ahogy megírtuk, a temető biztosítása ilyen erejű viharra nem terjed ki, a síremlékek pedig magántulajdonban vannak, ám a rendkívüli helyzetre tekintettel átvállalta a város a helyreállítást 20 millió forint értékben.

Az öthektáros területen fekvő zsidó temetőben is komoly károkat okozott a július végi vihar, amivel kapcsolatban Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke korábban azt mondta lapunknak, hogy több mint 30 sír rongálódott meg a felméréseik szerint, és az önkormányzathoz fordultak, anyagi támogatást kérve. A pénzügyi bizottság által megtárgyalt előterjesztésből kiderült, hogy támogatási szerződést kötöttek a felek még augusztus első felében, amelynek értelmében 4 millió forintot kapott a hitközség.

A közgyűlés pénteken, a költségvetés módosításakor dönt a támogatás megítéléséről.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megünnepli a magyar dráma napját a szegedi színház is

A Szegedi Nemzeti Színház izgalmas programot állított össze a magyar dráma napjára, szeptember… Tovább olvasom