Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

4-5 köbméter szemetet képes elnyelni Szegeden a hatalmas porszívó

Szeged - A fekvőrendőrök, az út szélén hagyott kukák és autók sem könnyítik meg a söprögetőkocsi munkáját. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gépkocsija kényelmes tempóban járja az utcákat és teszi a dolgát: seper, kapar, vizet fecskendez, és szívja magába a koszt.
– Adunk a söprűnek fordulatot és vizet, hogy ne poroljon annyira – kapcsolja be az óriási porszívóhoz hasonlítható gépezetet Mihály János gépkocsivezető, majd elindulunk a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 14 éves Steyr MUT típusú söprögetőkocsijával, hogy megtisztítsuk a szegedi Szatymazi utcát. Időjárásfüggő, mikor állítják munkába a gépet. Az is, mikor mennyi vizet fogyaszt az úttisztítás során. 1800 liter fér a tartályába, és vagy Újszegeden, a Fő fasoron, vagy a Sárosi utcában töltik fel olyan utcai tűzcsapról, amely vízórával van felszerelve, méri a fogyasztást.

A Szatymazi utcában is rendszeresen megfordul a környezetgazdálkodási cég söprögetőautója. Fotó: Frank Yvette
A Szatymazi utcában is rendszeresen megfordul a környezetgazdálkodási cég söprögetőautója. Fotó: Frank Yvette


Éjjel-nappal takarítanak

A cégnek úttisztításra két nagy teljesítményű gépkocsi és egy kisebb, főleg járdatakarításra használt jármű áll rendelkezésére. Egy 2005-ös közgyűlési rendelet és program alapján éjjel-nappal végzik a feladatot; előre meghatározott napi útvonalak szerint. A tevékenységre a kézi úttisztítással együtt évi 100 milliót költ a cég, és 37 millió forint támogatást kap a várostól. A Steyr – egy kis átalakítással ősszel levélgyűjtésre is alkalmas, de a földbe süllyesztett szelektív hulladékgyűjtőknél szintén hasznos a szívóhatás, ha a szemét ürítéskor véletlenül a mélybe kerül.

A kocsi egy önmagával nagyjából azonos szélességű, műanyag hengersöprűvel és egy oldalsó, drótkefés koromsöprűvel szedi össze a szemetet. Szükség szerint négy helyen vizet fecskendez – a vezetőfülkéből állítható, hogy hol, mennyit locsoljon a hatékonyabb takarításhoz. Ahol vastag a piszok, ott egy állítható útkaparó is bevethető.
A 220 ezer kilométert futott gép oldalán két óriási cső néz az útra: az egyik levegőt fúj, fellazítja a koszt, a másik pedig szívja. 4–5 köbmétert képes a tartályába gyűjteni. Az összesöpört szemetet a Sándorfalvi úti központi hulladéklerakóban elkülönítve tárolják.

– GPS-készülék van a járműben, ezért minden lépésünkről tudnak a központban. 2–3 kilométeres óránkénti sebességgel haladok söprögetés közben. A kényelmes tempó azért is jó, mert meg lehet szemlélni a lányokat – és hogy hol adódik még tennivaló – jegyzi meg Mihály János. – A jobb oldali kormányt nem volt nehéz megszokni, csak a kereszteződésekben nehezíti meg a sofőr dolgát. Balra kanyarodva keveset lehet látni a forgalomból. A fekvőrendőrt nem szereti a kocsi, de valahogy ott is muszáj felsöpörni a koszt. Nagy segítség lenne, ha a kukákat nem az út szélén, hanem a házakban tartanák a lakók. Sajnos a parkoló autókat is gyakran kerülgetni kell. Ideális lenne, ha legalább akkora helyet hagynának mindenütt, hogy egy tűzoltóautó elférjen, mert akkor már én is elboldogulok – teszi hozzá a gépkocsivezető, aki körülbelül hat éve rója a köröket Szeged utcáin a söprögetővel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra népszerűek a természettudományok: elitben a szegedi képzés

A rektor elégedett, a tanárszakok jövője miatt azonban aggódik. Csupán 4-en szeretnének fizikatanárok lenni a jelentkezők közül. Tovább olvasom