Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

50-féle csemetét telepítenek a nagy mínuszok előtt: 730 fát ültetnek Szegeden

Szeged - Fásításba kezdett a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Egész Szegedet érinti a projekt, amelynek során több mint hétszáz facsemetét telepítenek új lakhelyükre.
– A városi programmal és a saját kezdeményezésünkkel együtt 730 fát ültetünk városszerte – nyilatkozta lapunknak Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. 

– 50-féle szín- és formaváltozatát ültetjük a kéttucatnyi alapfafajnak, 12–14 centiméteres törzskörmérettel, háromszor iskolázottan: jelentős részük oltott, így korlátolt növekedésű, a villanyvezeték és a házak miatt. A faiskolák lombhullás után adják ki a korábban megrendelt lombját vesztett csemetét, ezért alkalmas ilyenkor, de még a fagy beállta előtt ültetni. 0 Celsius-fok alatt kint hagyni, tárolni nem lehet a csemetét, 1-2 óra alatt elfagy vagy kiszárad a szabadon álló gyökér. Ha a gyökér vagy a földlabda kicsi, és az ágrendszer, majd a kihajtó lombfelület nagy, akkor a gyökér nem tud elég nedvességet továbbítani, így a fa a levelein keresztül kiszárítja saját magát. Ennek elkerülésére a helyes arányt be kell állítani az ágak metszésével, esetleg kora nyári zöldmetszéssel – fejtette ki Makrai László.
730 fát ültetnek Szegeden. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA
– Sajnos a belváros felé haladva növekszik a közművek föld alatti telítettsége, amelyek 1,5-2 méteres védőtávolsága kiszorítja a fákat, fasorokat. Az utólag a járda vagy a fasor, a zöldsáv alá telepített közművek, házi bekötések kizárják a fa vagy egész fasor pótlását. A megoldás a védőcsövezés, ami a közműszolgáltatók részéről nem gyakorlat. Emiatt például a Tisza Lajos körút Aradi vértanúk tere és az árvízi emlékmű közti szakaszán a belső oldalon nem tudjuk pótolni a kiöregedett, kiritkult hársfasort – magyarázta az ügyvezető igazgató.

– A 2017-es megeredési arányunk 99 százalék, a 2016-os 95 százalék. Ez példás arány normál nyarakhoz képest is, az utóbbi évekét pedig kifejezetten szárazság jellemezte. Ehhez a nyári aszályban 6 kör locsolás kellett, aminek során tartálykocsiban szállítottuk az ivóvizet több száz fa tövéhez.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezár a szegedi Pick-múzeum - Évekig nem láthatók kiállításon a legnevesebb "szegedikumok"

Bezár a szegedi Pick-múzeum - Évekig nem láthatók kiállításon a legnevesebb
Lepusztult az épület és a kiállítási anyag bemutatása is elavult - indokolja a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum bezárását a Pick Szeged Zrt. Tovább olvasom