Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

6 és fél milliárd a szegedi egyetemnek

Szeged - Információink szerint megkapta a Szegedi Tudományegyetem a mérnökkar bővítéséhez és a rektori hivatal felújításához kért támogatást, 6,5 milliárd forintot. Hivatalosan csak ma ismertetik a szerdai kormányülésen hozott döntést.
Hivatalosan ugyan csak ma jelentik be, de lapunk úgy tudja: Szeged számára kedvező döntés született a szerdai kormányülésen, vagyis a Szegedi Tudományegyetem megkapja a kért 6,5 milliárd forintot a mérnökképzés bővítésére és a rektori hivatal felújítására. A beruházás összesen 7,5 milliárdos, a támogatáson felüli egymilliárdot a pályázók állják. Az SZTE a vidéki felsőoktatás fejlesztését célzó pályázaton konzorciumban indult a bajai és szarvasi főiskolával.

A program három fő elemből áll. A mérnöki kar bővítése során a Moszkvai körút 9. szám alatti tömböt renoválják, és új épületet is felhúznak. Szaktanszékek, laborok lesznek itt. A második részprogram, vagyis az úgynevezett egyetemi tudássétány rekonstrukciója azt jelenti, hogy hét helyszínen újítják fel a természettudományi, az orvos- és a gyógyszerészkar épületeit, laboratóriumait. Azért sétány, mert a laborokat és az oktatási termeket „lánccá fűzve" jutnak el a Dugonics tértől a Dóm és Rerrich téren át az Irinyi-épületig, az Eötvös utcáig. A gyógyszerészkari eszközök bővítésében az EGIS Gyógyszergyár Rt. is részt vesz.

Az egyetemi épület egyik feldúcolt szobája. Fotó: Segesvári Csaba
Az egyetemi épület egyik feldúcolt szobája. Fotó: Segesvári Csaba

A harmadik elem a Dugonics téri egyetemi központi épület felújítása – ez önmagában több mint 3 milliárdos fejlesztés. A rektori hivatal a renoválással együtt új funkciókat kap, gyakorlatilag ott lesz az egyetem „agya": tudásközpontok, pályázati irodák, szolgáltatóhelyek. Ezenkívül korszerűsítik az intézmény informatikai hálózatát is.

A program célja a fejlesztéseken túl a mérnöki és természettudományi szakok hallgatói létszámának növelése 3000 fővel.

A Fidesz is lobbizott

A Fidesz szegedi szervezete július közepén levelet írt Bajnai Gordonnak. Ebben azt kérték a gazdasági minisztertől: aktívan működjön közre abban, hogy a Szegedi Tudományegyetem érdemi segítséget kapjon, és támogatást nyerjen.

Az Új Magyarország fejlesztési terv részeként kiírt, a vidéki felsőoktatás fejlesztését célzó pályázat első fordulóján áprilisban hat intézmény nyert – a szegedi ebből kimaradt, formai hiba miatt utasították el. Most, a második körben azonban információink szerint Szeged is a támogatottak között van.

– A műszaki képzés és a természettudományi képzés megerősítése Szegeden a város alapvető érdeke, hiszen a város gazdaságának legfontosabb alapja, hogy milyen képzések és milyen szakemberek állnak rendelkezésre. Bízom benne, hogy nyertes pályázat esetén új, a gazdaság igényeinek megfelelő szakok is tudnak indulni, így Szeged vonzóbbá válik az ipari beruházások számára – mondta az egyetemi tervekkel kapcsolatban Botka László polgármester.

Olvasóink írták

 • 7. szubjektívan objektív 2008. augusztus 29. 12:57
  „EZ mind szép és jó - mármint a mérnök és a természettudományos képzés bővítése, de hiába van több hely, ha nincs a középiskolákból kiszabaduló jó mérnök- és termtud-os palánta.... idén is megemelték a keretszámokat ezekre a képzésekre, de 2-es érettségivel simán be tudtak jutni....

  talán a középfokú és alapfokú oktatási intézményeket kellene megmenteni, és nem elhalasztani a természettudományos képzést alap és középszinten, mert akkor sokra megyünk a milliárdos felsőfokkal....”
 • 6. maci52 2008. július 24. 17:30
  „Majd szabadul Cuslág,oszt elossza "igazságosan" azt a lóvét.Mire Szegedre kerül,jó ha párszáz milla marad belőle.A 2000 ágyból is alig maradt 200 db.Orbánékat meg olyan szidni,mint ha nappal gyújtanál gyertyát,nem ő a parancsnok már vagy 7 éve.A gyengébbek kedvéért!!!!”
 • 5. csanyiv 2008. július 24. 17:26
  „Ez igaz. De bénakacsa ne legyen már annyira szánalmas, hogy a saját nevét sem tudja leírni helyesen. :))
  Továbbá szeretném benne tudatosítani, hogy "emberekben"(!) és nem "emberekbe" helyesen.
  Ennyi, most már mindenki mehet tovább a maga útján, nincs itt semmi látnivaló. Az egyetemnek pedig gratulálok!”
 • 4. Gwendir 2008. július 24. 14:15
  „Most ne politizáljunk már, mikor annak lenne az ideje, h mindenki közösen örüljön, h ezt elértük! Szerintem ez nagy szó és közös ügye mindenkinek, pártállástól függetlenül.”
 • 3. bénekacsa 2008. július 24. 10:30
  „Jaj te "szemétkormány ha-ha"!
  Ez EU-s pénz! Csak a kormánystratégai most az, hogy az emberekbe tudatosítani, hogy minden tőlük függ és ne gondoljanak Brüsszelre.
  Megetted!
  Bár ha csak fikázni akartad az ellenzéket rajta; pedig itt lehet, tényleg mindenki egyet akart.
  Bénakacsa! Szánalom!”
 • 2. BlackQueen 2008. július 24. 10:05
  „Hajrá, SZTE! Csak így megy, lépésről lépésre, de ez a jövő útja.”
 • 1. A szemét kormány :D 2008. július 24. 09:47
  „A vörös kormány 6.5 milliárd Ft-ot ad a szegedi egyetemnek! Hallatlan kitolás, ó, Orbán Viktor biztosan 7.5 milliárdot adott volna vagy még inkább 37.5 milliárdot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Estére már nyilvánosak lesznek a felvételi ponthatárok

Ma este teszik közzé a www.felvi.hu-n a felsőoktatási felvételi ponthatárokat. A delmagyar.hu… Tovább olvasom