Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

A Fidesz három kérdése

Szeged - A tervezett uszodaberuházással összefüggésben a 28 Etelka sori garázsból 20-at vett meg az önkormányzat. A Fidesz a közgyűlésen vár választ arra, hogy mennyiért. Az adatok kikereshetők a pénzügyi bizottság jegyzőkönyvéből.
Hány ingatlant vásárolt már meg, mennyit akar még az önkormányzat az Etelka sori garázssoron a tervezett uszodaépítéssel összefüggésben, ezek egyenként hány négyzetméteresek, és darabonként mennyibe kerültek – erre kíváncsi a szegedi Fidesz. Kérdéseiket a pénteki közgyűlésen Mózes Ervin címzetes főjegyzőnek teszik majd fel – közölte Hüvös László tegnapi sajtótájékoztatóján. A frakcióvezető azt mondta, áprilisban megkérdezték Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármestert is, de a válasz értékelésük szerint nem kielégítő.

– Miközben a szegedi családok a kormánypárti megszorítások sokaságától szenvednek, a városvezetés az Etelka sori garázsokra a szokványos piaci ár sokszorosát fordította. A zavaros tulajdonviszo-
nyok ellenére az árakat felhajtó rohamos vásárlásba kezdett, pedig esély sem volt a beruházás megvalósítására – így a frakcióvezető.

Az Etelka sori garázsok előtt Hüvös László sorolja kérdéseit. Fotó: Karnok Csaba
Az Etelka sori garázsok előtt Hüvös László sorolja kérdéseit.
Fotó: Karnok Csaba

Mint arról a Délmagyarország már beszámolt, 2007 novemberében a közgyűlés 800 néző befogadására alkalmas 50 méteres fedett versenyuszoda építéséről döntött. Ehhez szükség lett volna arra a területre, amelyen a garázssor áll. Ezért a 28, ingatlan-nyilvántartásban egyébként nem szereplő garázst egyenként kezdte megvásárolni az önkormányzat. A Kapufa büfé tulajdonosa például 22,8 millió forintot kapott, de a vendéglátóhelyet több helyiségből alakították ki. Egy 36 négyzetméteres garázs 15 millióért kelt el. Az ingatlanok több mint 70 százalékát megvette az önkormányzat. A 3 milliárdos beruházás azonban belátható időn belül mégsem valósul meg, részben azért, mert hiányzik az a 700 millió forint, amit a Szeol-pálya fejlesztési kötelezettségből történő eladásából remélt a városvezetés.

Mit tudnak?

– Mit tudnak, meddig maradhatunk? – kérdezték az egyik üzletben az eladók. Máshol az alkalmazott azt mondta: ha a tulajdonos tudja is, mi lesz a bolttal, nem köti az ő orrára. A garázssornak épült, de üzletsorrá alakult ingatlanfüzérben működik még többek között szolárium, cipész, diszkont üzlet, zöldséges, húsbolt, gumis.

Hüvös szerint lehet, hogy érdemes lett volna a vásárlás helyett a kisajátítást választani.

– Kisajátításra akkor lenne lehetőség, ha a beruházás máshol nem lenne megvalósítható. Mivel ez nem így van, ezért csak alkudozhatunk – közölte Szentgyörgyi Pál. Az alpolgármester hangsúlyozta: a város közgyűlés által elfogadott rendezési tervében szerepel az uszoda megépítése, az önkormányzat pályázatra vár. Pályázni úgy tudnak, ha az építkezés tervezett helyszíne a városé, ehhez a garázsokat meg kell venni. Az ingatlanok értéke értékbecslés alapján 5–6 millió forint. Az önkormányzat 8 millió körül fizetne, a különbözet az úgynevezett ragaszkodási érték. A vásárlás már nem sürgős, ezért ennél többet nem adnak.

– A garázsok többségében boltok működnek. A tulajdonosok ezek üzleti hasznából élnek. Ha kisemmiznénk őket, akkor azért tiltakozna a Fidesz – jegyezte meg az alpolgármester. Hozzátette: az adásvételeket a pénzügyi bizottság hagyta jóvá. A vételár nem titkos, akár a bizottság fideszes tagján keresztül, akár a jegyzőkönyvekből megismerhető. Elmondta: 8 ingatlan nincs a város tulajdonában a 28-ból. A 18 négyzetméteres helyiségek 6,5–8 millió forintért keltek el. Voltak összevont tulajdonok, egy három garázsból kialakított helyiség például 27 milliót ért.

Olvasóink írták

 • 5. török 2009. szeptember 23. 01:35
  „Hűvöst már megint el kellene küldeni hűvösebb éghajlatra.”
 • 4. IVY 2009. szeptember 22. 13:02
  „pille.
  Gyanítom, te is tulajdonos vagy? :)”
 • 3. pille 2009. szeptember 22. 12:23
  „Most mi a bajotok? Ha megadják a kért magas vételárat, miért ne kérnének sokat a tulajdonosok.Ilyen egyszerű.”
 • 2. florian70 2009. szeptember 22. 11:43
  „Garázsosok Figyelem!
  Gyorsan adjátok el a ingatlanotokat, mert ha jön a( Kommunista Fidesz) az bizony kisajátítja .
  Legalábbis a Hűvös Úr elárulta magát. Egyébként tényleg néhány ember arcátlanul sokat kér érte,
  (gondolok itt az Árkádos kis öregre). Kérjen valaki 3v4 szerest, de ne többet, szerintem”
 • 1. IVY 2009. szeptember 22. 10:45
  „Bánatoméééé mááá nem vettem ott garázst 20 éve.....?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még 6 nevezést várunk a delmagyar.hu teniszversenyére

Még 6 nevezést várunk az SZTE Alma Mater-delmagyar.hu teniszversenyének első fordulójába. A nevezés… Tovább olvasom