Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

A hibák is a mi eredményeink, elvtársak - Csongrád megyei közgyűlés online

Szeged – A Csongrád Megyei Közgyűlés elfogadta szombati ülésén az önkormányzat 2011-es költségvetését 18,2 milliárdos főösszeggel, 315 millió forintos általános és céltartalékkal, 924 millió forintos hiánnyal.

10.16: Mindent megszavaztak a képviselők, vége a szombati közgyűlésnek.

10.15: Folytatódik a nyílt ülés, a napirendi pontokkal kapcsolatban nincs mondanivaló, úgy látszik, csak a költségvetésről kívántak (volna) vitázni a képviselők. Száguldunk!

09.33: Szomorú szmájlit rajzolt Bedő Katalin a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozatra a zárt ülés alatt a megyeháza előterében. A pedagógus szakszervezet titkára, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanára elmondta: elszomorító, hogy a képviselők még csak nem is tárgyalták a szakszervezet kérését, vagyis hogy 5 hónapos moratórium után változtassák meg a bérkifizetés időpontját. Így ugyanis sokaknak egy fizetésből kell két lakáshiteltörlesztést, rezsit kifizetni. (A NENYI-t január végén, közgyűlés alatt a Jobbik akasztotta le, és tette a kuka mellé).

Szomorú szmájlit rajzolt a nyilatkozatra egy pedagógus. A szerző felvétele
Szomorú szmájlit rajzolt a nyilatkozatra egy pedagógus.
A szerző felvétele.

A narancssárga filccel rajzolt arcot a biztonsági őr néhány perccel később letörölte.

Kettő tartózkodás, 12 igen és négy nem szavazattal elfogadták a költségvetést. Zárt üléssel folytatják.

09.16: Egy régi algyői díszpolgár mondása jut eszébe Piri Józsefnek Magyar Annáról: "A hibák is a mi eredményeink, elvtársak."

09.08:"Hát itt tartunk. Gémes úr, amikor én ilyen fiatal voltam mint te, nem mondtam ilyeneket, remélem a te stílusod is alakul!" - fogalmaz Buzás. A képviselő arra reagál, hogy Gémes szerint a szocialisták szégyellhetnék magukat az előállt helyzetért. Buzás a Jobbik stílusával sem ért egyet.

Szükség van-e az önkormányzat munkáját bemutató ingyenes kiadványra? Tóth Péter szerint fölösleges pénzkidobás akkor, amikor létszámleépítést kell végrehajtani, és a sajtó úgyis mindenről beszámol.

09.00: A Fidesz a kirakatot fényezi, pedig belülről rohad a rendszer Tóth Péter szerint. A jobbikos képviselő nem tartja illendő dolognak, "amit Gémes játszik, hogy ügyrendi gombot nyom, hogy lezárassa a vitát." Taktikai tanácsa: a szót kér gombot nyomja meg  mindenki, amikor Gémes ügyrendi gombot nyom, és akkor még lesz idő beszélni! Szerinte erre a szocialista politikusok is rájöhettek volna, hiszen már régebben képviselők mint ő.

A költségvetés számai

A megyei közgyűlés a 2011-es költségvetést 18,2 milliárdos főösszeggel, 315 millió forintos általános és céltartalékkal, 924 millió forintos hiánnyal fogadta el.  A rendelet szerint a 924 millió forint kezelhető mértékű hiány, és a megye rendelkezik a szükséges pénzügyi forrással: mintegy 700 millió forintot folyószámla-hitelből, 218 millió forintot pedig likvid-hitel felvételével fedeznek. Az előző évhez képest 2011-ben némileg növekedett a megyei önkormányzatnak jutó állami támogatások és átengedett bevételek nagysága, az illetékbevétel  a jogszabályi változások következtében azonban jelentősen, több mint egyharmadával csökkent. Elsősorban az egészségügyi intézmények TB-támogatásának növekedése miatt több mint 22 százalékkal emelkedett a működési célra átvett pénzeszközökök nagysága. Javít az önkormányzat költségvetési egyensúlyán az is, hogy az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot működtető cég 200 millió forint tagi kölcsönt visszafizet. Az önkormányzat csaknem 4 milliárd forintot fordít az óvodák és iskolák fenntartására, több mint 6,1 milliárd forintot költ a szentesi, a makói és a deszki kórház működtetésére, 3,3 milliárd forintot pedig a szociális intézményekre. A működési kiadások 99 százaléka kötelezően ellátandó önkormányzati feladatra jut. A költségvetésben 685 millió forintot különítettek el fejlesztési pályázatok önerejére, illetve ezek előfinanszírozására. A közgyűlés 85 fős létszámcsökkentésről is döntött az önkormányzat által fenntartott oktatási, kulturális és szociális intézményeknél, a létszámcsökkentések nagy része azonban üres álláshelyek vagy nyugdíjas dolgozók munkaviszonyának megszüntetését jelenti.
(forrás: MTI)08.51: Gémes László lezáratná a vitát, Piri József szerint ez nem elegáns, hiszen fontos téma a költségvetés. A képviselők megszavazzák a vita lezárását. Buzás Pétert (MSZP) "mélységesen megdöbbenti a Fidesz stílusa" és magatartása. "Ahhoz értenek, hogy egy ilyen kérdésben belefojtsák a szót az ellenzékbe!" - fogalmaz.

08.45: A kötvényhitel nyomasztó terhéről beszél Piri József (MSZP). A képviselő aggódik, hogy a megye el tudja-e majd megfelelően látni intézményfenntartó feladatait. 
 
08.40: Tóth Péter "teljes mértékben nem érti" a megyei vezetést. Ha az előző kormány vont el forrásokat, akkor miért most történnek a létszámleépítések, intézményösszevonások?

08.37: Gémes László frakcióvezető (Fidesz) szerint volt idő a költségvetés tervezetének tanulmányozására, és ha tovább nézik, akkor sem lesz több pénz. A 2011-es év szerinte nehéz lesz, ezért türelmet kér az intézményektől.

08.25: A pedagógusok szakszervezetének megyei titkára, Tarnay Attila szeretne szót kapni - megszavazzák, beszélhet (bár a képviselők a szavazáskor még azt hiszik, a KKDSZ véleményét fogják hallani). A pedagógusok és az oktatási intézmények nehéz helyzetéről van szó, arról, hogy sok esetben már így is saját pénzből járulnak hozzá az iskolai felszerlések, például kréta megvásárlásához a tanárok. A szakszervezet nevében elhangzik: a bérfizetési nap maradjon 3-a, ne változzon, vagy ne rögtön változzon 10-ére.

08.23: Az intézmények szenvedik a kárát a költségvetési rendelettervezetnek Tóth Péter (Jobbik) szerint. 

- Kevés idő állt rendelkezésre a költségvetés rendelettervezetének tanulmányozására, egy hét kevés! Mi indokolja, hogy lóhalálában kell ezt lebonyolítani? - kérdezi Gazdag János (MSZP). Szerinte például nehezíti a döntést, hogy az intézményvezetők álláspontját nem volt idő megismerni. Magyar Anna válasza: az szmsz szerint jártak el.   

08.16:Megkezdődött a közgyűlés, amelyen a képviselők megszavazzák, hogy egy fegyelmi ügyet fognak tárgyalni zárt ülésen, és elfogadják a napirendet. 18 képviselő van jelen a szombati ülésen, ahol a költségvetés is téma lesz. Ezek a napirendi pontok.

A nyilvános ülés keretében 11, a közgyűlés végi zárt ülés keretében négy napirendi pontot tárgyalnak a megyei önkormányzat képviselői. Az időpont csak elsőre tűnik szokatlannak.

Korábban megírtuk, az önkormányzat sajtószolgálata azt válaszolta, ez az időpont szerepelt a munkatervben. Ráadásul Magyar Anna parlamenti elfoglaltságai miatt sem lehet halogatni az ülést, illetve azért sem, mert az államháztartási törvény szerint február 15-éig be kell nyújtani az idei évi költségvetést. Azaz várhatóan az ülésen meg is szavazzák a megye új költségvetését.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. saturnus 2011. február 18. 09:00
  „Olyan eredményeket értek el,hogy mind hibákká lett. Minden állami csúcs vezető nem fog jönni az uniós elnökségünk idején.Lemonda az USA,OROSZ,EU csúcsveztői a májusi eljövetelt Gödöllőre.De még miniszteri csúcsok sem lesznek ,az ország a kőr szélére orbán bedig körön kívűlre került. Közel kettő milliárd forint elvonás lessz a jövőben,mert meghaladta a hiány a 3.8% helyet 4.7%lett. Mi következik ebből óriási felháborodás. Felbomlik a fidesz koaliciója orbán biztos nem mondle vagy lemondatják megfosztják a hatalmától vagy ... mindenkinek a szabad fantáziájára bízom mi a harmadik lehetőség.Több nincsen.Még az sem elképzelhetettlen,hogy kiléptetné az országot az EU-bol.”
 • 33. névtelen.jegyző 2011. február 14. 12:39
  „Egy. A 800.000 csak 400,000.

  Kettő. Egy részük valóban "kamu" de ez ürügy a demagógoknak, hogy csak ezekről beszéljenek. Azért, mert egy Fideszest láttam az árokparton, nem lehet azt mondani, hogy mindegyik részeg disznó.

  Három. Tömjén Zsolt süket dumája, hogy a nyugdíjas nem fizet adót. Hogy ez az egyházfi hatökör mindenhez az imádkozáson kívül, az rendben, de te tudhatnád, hogy a nyugdíj közel ötöde elmegy adóba. Például én ma is fizettem adót, mint minden nap amikor számlával vásárolok. Ha ezt nem tudod, hogy lehet ez, akkor te is olyan tájékozatlan vagy, mint Tömjén.”
 • 32. szilléri 2011. február 14. 06:23
  „31. queenmargareth 2011.02.13. 17:11
  Te nem vagy érintett az adózásban !

  Közöd nincs hozzá, örülj, hogy még nem vizsgálják felül a 800 000 rokkant nyugdíjas kamú orvosi leleteit.”
 • 31. queenmargareth 2011. február 13. 17:11
  „27. ferdzso 2011.02.13. 09:40

  Sosem kapsz rá választ. Tudom. Próbálkoztam”
 • 30. névtelen.jegyző 2011. február 13. 16:23
  „15. achilleus 2011.02.12. 15:01
  Az összes pedagógusnak lehetne adni 10% béremelést húsz milliárd forintból.
  De a népellenes kormány e helyett egy debreceni stadiont és egy Orbán magán testőrséget létesít ebből a pénzből.
  Hoffmann pedig ostoba bohócnak nevezi a nyomorgó pedagógusokat. Az államkincstár nem kiürült, hanem kiürítették. Például a 16%-os SZJA-val, hogy Orbán évi ötmillióval kevesebb adót fizessen.”
 • 29. saturnus 2011. február 13. 15:39
  „Arcukra fagyott a mosoly,fideszes szavazóknak orbán viktor eddigi kánaán helyett amit becucliztatott szavazóival a nagyvarázsló. Megszorírások az eddigi súlyosakhoz képest, BRUTÁLIS lessz.,Akkor mi van ,viktorkátok kinyírta az országot,majd azt figyeljétek meg kik fogják felvásárolni a sok hiteles kilakoltatott és elárverezett lakásait ingatlanait.Na kik hát akikknek milliós fizetése van szíjártó,posa,lázár,kövér.”
 • 28. tintasbarns 2011. február 13. 09:45
  „Ez mind szép de kifizeti a révészt.”
 • 27. ferdzso 2011. február 13. 09:40
  „"19, frakk"!: ... és Orbán úr sem..., ezt nem írtad. Viszont "achilleus" 15. írására is reagálva megjegyezném, hogy "itt" mindenki tisztában van az ország helyzetével, viszont, a "jobbítás" menete szúrja sok Fideszre szavazó szívét is, miszerint, kis pénzűeknek nem jár kompenzáció, a "milliókat keresők" adója, pedig lecsökkent. Tehát a teher megosztással van itt a legnagyobb baj, vissza utalva az első sorra, miszerint, a miniszter elnök sincs képben. Egy "percet"sem töltött politikán kívül, tényleges munkahelyen. A többség úgy látja, a hatalom "bebetonozása" , kellett, mert a rájuk szavazó 2/3-ad így már csak a múlt. Nagyon kevesek, akik jól jártak ezzel a 16%-kal. (Gondoljunk csak bele: hány Fidesz szavazó, aki átlag keresetű, gyerekeke 18 éves elmúlt, és saját költségén taníttatja, az "új" adó, pedig rúg egyet még az egyébként is nehéz megélhetéseiken??!!) Ezt magyarázza meg, a Fidesz párti fórumozó, vagy akár "Panna" is!!”
 • 26. Egyolvasó 2011. február 13. 06:23
  „minden választások után olyan érzésem támadt, hogy az éppen hatalomra kerülő politikai celebek <moderálva> a saját szájukba, de, hogy ez miért jó nem tudok rájönni.

  itt van ez a remekül kitalált Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat, ebben is ígérnek olyanokat amik még a mai napig sem teljesültek, " munka, otthon, család, egészség és rend lesznek közös jövőnk tartóoszlopai."
  Meg hogy "képesek leszünk megváltoztatni magyarország jövőjét"
  A jövőt, hogyan lehet megváltoztatni??”
 • 25. szalamitolvaj 2011. február 12. 22:21
  „:)”
 • 24. szalamitolvaj 2011. február 12. 22:20
  „2011-02-12
  Bakács nem csak szalámit, hanem sajtot is lopott”
 • 23. queenmargareth 2011. február 12. 19:03
  „Hááááát, eredménytelenségek halmaza mindenhol.
  Szidjátok a komcsikat, de tudnátok, hogy már mindenki IDŐSEK!!!azonosítják a mostani rendszert azzal! annyi különbséggel, hogy szarabbul élnek és szó szerint idézem a idős urat: Ez ugyanúgy egypártrendszer, csak iszonyú lopásokkal: hozzátette: 20 év lopásával.De EZ AZ UTÓBBI IDŐSZAK NEKI IS SOK!”
 • 22. deszkás 2011. február 12. 17:28
  „FRAKK! És akik a villamosról mentek a parlamentbe? Azok dolgoztak?”
 • 21. tatár 2011. február 12. 17:20
  „frakk, neked mindenről Botka jut az eszedbe? Ez most Panni asszony bulija.”
 • 20. KolompárRómeó 2011. február 12. 16:47
  „"A hibák is a mi eredményeink, elvtársak."

  Ez vicc? Mert annak elég - hogy úgy mondjam, hogy nem moderálódjék ki - bélsár.”
 • 19. frakk 2011. február 12. 16:05
  „Jacki: milyen igazad van, olyanok határozzák meg a politikai stratégiákat, megyei fejlődési irányokat, akik életükben nem dolgoztak tényleges munkát fél évet sem. Szomorú.
  Szegeden Botka is ilyen”
 • 18. frakk 2011. február 12. 16:01
  „Milyen érdekes az Országgyűlés bevétel, és kiadás főősszege is hiányos, 687 milliárd Ft-al alul tervezték. A megyei ehhez képest 900 millió körüli alultervezéssel, már egész " elviselhető"
  ezzel párhuzamosan elengednek olyan adósságokat mint pl MTV, adósságai”
 • 17. jacki 2011. február 12. 15:54
  „Névtelen jegyző és a többiek! ov-ék elérték amit akartak megosztották a társadalmat és ez,az ő malmukra hajtja a vizet.Nézzétek végig a hozzászólásokat, egymást szapuljátok és nem építő kritikát fogalmaztok meg a hatalommal szemben.Pedig ez lenne a célszerű függetlenül attól,hogy jobbról vagy balról jön.Abban igaza van Búzásnak, hogy Gémes képviselő még fiatal ahhoz, hogy ossza az észt a megyei közgyűlésben.Ő is olyan mint a kormánytagok, még életükben nem dolgoztak közösségben de máris mindent tudnak. Ha nagyon demagóg akarok lenni akkor addig nem engedném őket a politika közelébe amíg legalább tíz évet el nem töltöttek munkával a köz vagy a magán szférában! Jelen körülmények között ezek határozzák meg,hogy hogyan éljünk 20-30-40-év munkaviszony után.”
 • 16. achilleus 2011. február 12. 15:15
  „12. névtelen.jegyző 2011.02.12. 13:46
  "achilleus, elmehetsz a búsba, demagóg szövegeiddel együtt."

  ----- majd nevet váltok, és "történész" helyett anonymusként, nyomom a bunyóspannázást. Gondolom, benned a véleményszabadság egy kiváló harcosát tisztelhetem.

  15. névtelen.jegyző 2011.02.12. 14:26
  "A Hofmann lakájok már csak azért is fogják be a szájukat,"

  Honnan is ismerős, ja ,,Orbán Viktor fogja be a száját, ha a költségvetési hiányról van szó - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a MSZP nőtagozatának ülésén. A miniszterelnök állítja: az a 3500 milliárd forint amit a Fidesz elnöke keres, megvan. A kormányfő szerint amennyivel növelték az államadósságot, azt mind az embereknek adták, emelték a fizetéseket, és autópályát építettek belőle."
  ---- csöppet sem demagóg. Főleg, hogy az államadósság növekedéséből finanszírozgatták a fizetéseket (na meg a nyugdíjakat).”
 • 15. achilleus 2011. február 12. 15:01
  „15. névtelen.jegyző 2011.02.12. 14:26
  "aki ilyen kiürült államkincstári vagy költségvetési helyzetben radikális béremelést követel, az vagy ostoba vagy bohóc, mert egyszerűen nincs honnan" - Hoffmann Rózsa

  A témát már itt lerágtuk: http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/mszp_ostoba_bohocnak_nevezte_a_tanarokat_hoffmann_rozsa/2176617/

  Sajnos mindig akad olyan, "hoffmann lakájozó", aki félrevezetettségében, szellemi tunyaságában (arra sem veszi a fáradtságot, hogy utánanézzen valaminek), rosszindulatában, újra-és-újra előjön az mszp-s interpretációval.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megegyezés vagy választás: ha nincs költségvetés, időközi választás jön

A szegedi közgyűlésnek április 30-áig meg kell szavaznia a 2011-es költségvetést. Ha nincs megegyezés, az Országgyűlés feloszlatja a testületet, és időközi választás következik. Tovább olvasom