Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

A kerítés miatt Térvár felé kerülhetnek a migránsok

Térvár, Tiszasziget - A Tiszaszigethez közeli Térvár lakói attól tartanak, hogy a Mórahalomnál épülő határzár miatt megnőhet a településen át Magyarországra lépő migránsok száma. Az ügyben egy-két héten belül lakossági fórumot hív össze Ferenczi Ferenc polgármester.
Három nagyméretű, fekete szemeteszsákba gyűjtötték össze Tiszasziget külterületén, a határhoz közeli Térvárnál kedd délelőtt a migránsok által hátrahagyott ruhákat, hálózsákokat a helyi önkormányzat munkatársai.

– Eddig nem hagytak szanaszét ennyi holmit. Ha a határzár miatt kiszorulnak majd Mórahalom és Ásotthalom térségéből a migránsok, akkor erre jönnek majd. Tudják az utat, ezért itt is gőzerővel kellene nekiállni a kerítésépítésnek – mondta Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármestere.

Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármestere Magyarország és Szerbia határán a menekültekről: ˝Ha a határzár miatt Mórahalom, Ásotthalom térségéből kiszorulnak, akkor erre jönnek majd.˝ Fotók: Schmidt A
Ferenczi Ferenc, Tiszasziget polgármestere Magyarország és Szerbia határán a menekültekről: ˝Ha a határzár miatt Mórahalom, Ásotthalom térségéből kiszorulnak, akkor erre jönnek majd.˝ Fotó: Schmidt Andrea

Ferenczitől megtudtuk, míg az első öt hónapban 400 határsértőt tartóztattak fel Tiszasziget térségében, addig az elmúlt másfél hónapban 200-at.

– Jelentősen emelkedik a számuk, de a 22 fős polgárőrség állja a sarat. A buszmegállóban kiplakátoltuk a kormányhivatal közegészségügyi tájékoztatóját. Nem akarok pánikot kelteni, de ha szükséges, a következő egy-két héten belül lakossági fórumot hívunk össze az ügyben – magyarázta.

A településhez közeli Térvár lakóit még inkább érinti a migráció. A 70 fős településrész végében lévő földek végénél egy kis csatornát kell átugrani, hogy Szerbiába érjünk.

A tiszaszigeti Bódi Géza Térváron gazdálkodik. Azt mondta, ha kell, teherautójával hordja a kerítéshez az oszlopokat. Fotók: Schmidt Andrea
A tiszaszigeti Bódi Géza Térváron gazdálkodik. Azt mondta, ha kell, teherautójával hordja a kerítéshez az oszlopokat.
Fotó: Schmidt Andrea

– Van ezeknek annyi eszük, hogy ha arról kiszorítják őket, majd erre jönnek. Ha nem jön át ott, átjön amott – foglalta össze véleményét a gazdálkodásból élő térvári Károsi János, aki pár napja 15-30 migránst látott erre sétálni. Egy asszony szerint éjszaka jönnek a menekültek, lehet hallani, ahogy „trappolnak" a földeken.

– Itt éjszakáztak. Ott a szemét a kettes táblánál – mutatott az úton visszafelé Bódi Géza. A szintén gazdálkodó férfi így búcsúzott: – Csinálják a kerítést minél hamarabb, ha kell, teherautóval segítek hordani az oszlopokat.

A már learatott búzatábla szélén széttépett, szerbül írt hivatalos iratok, gyümölcs, használt fogkefe és borotva hevert szétdobálva.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar-szerb határra tervezett kerítés ellen tüntettek Budapesten

A felszólalók beszédeikben azt hangsúlyozták, hogy a menekülteket nem lehet gazdasági bevándorlóknak… Tovább olvasom