Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

A korrupció ellen lépnek fel a hivatalokban

Csongrád megye - Szigorúan szabályozzák március óta a kormánytisztviselők hivatásetikai elvárásait. Fontos, hogy átlátható és korrupciómentes legyen a közigazgatás. Többek között erről is beszélt lapunknak Palich Etelka, a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke.
Tavaly májusban lapunk is beszámolt arról, hogy 32, a röszkei határátkelőhelyen dolgozó pénzügyőr ellen indított nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség, szerintük a pénzügyőrök rendszeresen fogadtak el pénzt külföldiektől. Októberben újabb 15 pénzügyőrt állítottak elő, idén márciusban pedig Debrecenben történt hasonló eset. Egy éve az egyik budapesti kormányhivatalnál ügyintézők jogosulatlanul kértek le adatokat a lakcím- és gépjármű-nyilvántartásból, hogy ezzel maguknak vagy másoknak kedvezzenek. A kormánytisztviselőkre vonatkozó szabályozás nemrégiben szigorodott.

Erről tartott előadást Szegeden a kormányhivatal dolgozóinak Palich Etelka, a Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke. Az előadásokon a velük kapcsolatos hivatásetikai elvárásokról, valamint a márciusban hatályba lépett új törvény egyes változásairól is kaptak tájékoztatást. – A kormány azt az elvet vallja, hogy munkatársai csakis kifogástalan tisztviselők lehetnek, ezért fontos, hogy a szabályokkal tisztában legyenek, és azokat a mindennapi munkájuk során alkalmazzák. Az új közszolgálati szabályozás közelít a munkajogviszony rendszeréhez, ugyanakkor az állami hivatal viseléséhez kapcsolódó garanciális elemeket megtartotta – hangsúlyozta az MKK elnöke. Közölte: fontos, hogy megbízható munkatársakkal tudjanak dolgozni, valamint átlátható és korrupciómentes legyen a szervezet.
Palich Etelka Szegeden is tájékoztatta a kormánytisztviselőket a hivatásetikai elvárásokról. Fotó: Frank Yvette
Palich Etelka Szegeden is tájékoztatta a kormánytisztviselőket a hivatásetikai elvárásokról. Fotó: Frank Yvette
– Ennek már egy-egy új állás pályázati kiírásánál is meg kell jelennie. Az itt dolgozók az államot képviselik, ezért elsődleges szempont, hogy az ügyfelek bízhassanak bennük. Ha egy-egy járásban rosszul működik egy kormányablak, akkor az lesz az általános vélemény, hogy rosszul végzi az állam a dolgát. Az etikai elvárások közé tartozik a tisztesség, pártatlanság, példamutatás és az átláthatóság – magyarázta lapunknak adott interjújában az MKK elnöke.

A közigazgatásban kezelt adatok jogtalan felhasználása komoly hivatali visszaélésnek számít. Nagyon fontos, hogy az ügyfelekben tudatosuljon ez. Palich Etelka hozzátette, amikor kiderülnek az ilyen ügyek, akkor derül ki, hogy a rendszer kiveti magából azt, aki nem odavaló. – Évente többször tartunk a szerdaihoz hasonló előadást, folyamatos tréningen vesznek részt a területi etikai bizottság tagjai, illetve a kormánytisztviselők. Átlátható munkahelyeket szeretnék, ahol mindenki ismeri és követi az etikai normákat, és mind munkájában, mind viselkedésében, magatartásában zsinórmértéknek tekinti azt – hangsúlyozta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már készül a szabadtéri Titanicja

A musicalstáb már dolgozik: augusztus 9-én debütál a Broad­way-siker Szegeden. Jelenleg még… Tovább olvasom