Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

A Notre-Dame újjáépítését támogatják: jótékonysági orgonaestet tartanak a a dómban

Jótékonysági orgonaestet tartanak pénteken a szegedi fogadalmi templomban, a hangverseny bevételével a párizsi Notre-Dame újjáépítését támogatják - tájékoztatott a szervező szeged-belvárosi plébánia.
A műsorban francia zeneszerzők orgonadarabjai hallhatók Bogáthy Júlia, Kuzma Levente, Kuzma-Vojtovics Tímea, Nagy Péter, Perneczky Balázs,valamint Simon Bálint előadásában.

A szegedi dóm építését a várost romba döntő 1879-es nagy árvizet követően a megmenekülésért fogadalomból határozták el a település vezetői. Az árvizet követő újjáépítést páratlan mértékű nemzetközi összefogás segítette, melyben a franciák is jelentős szerepet játszottak, a gyűjtés védnöke az akkor már Párizsban élő festőművész, Munkácsy Mihály volt. Szeged újjáépítéséért az első jótékonysági hangversenyt Párizsban rendezték, alig két héttel az 1879. március 12-i katasztrófa után, március 30-án.

A Notre-Dame gótikus épületében, a francia főváros egyik jelképében április 15-én a kora esti órákban keletkezett a tűz, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak. A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Operatúra Turandottól Stuart Máriáig: visszatér majd a Belvárosi mozi Zsigmond Vilmos termébe a MET közvetítéssorozata

A Belvárosi mozi felújított Zsigmond Vilmos termében októbertől folytatódik a New York-i Metropolitan Opera népszerű közvetítéssorozata. Tovább olvasom