Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

A retró nem csak nosztalgia

Már évekkel ezelőtt divatba jött, és azóta is tartja magát a retró, vagyis a múltba való visszatekintés.
Ki ezért, ki azért vágyódik a régen divatos, de mára már megújult dolgok után, legyen az autó, cipő, film vagy éppen lakberendezési tárgy.

– A retró és a nosztalgia két különböző dolog: utóbbi visszavágyás egy olyan korba, amit megéltünk. Az időbeli messzeség megszépít dolgokat, ez a nosztalgia meghatározó eleme. A retró sajátossága, hogy igazi kedvelői, fogyasztói, használói nem éltek akkor, amikor a kérdéses forma-, szín- és hangzásvilág uralkodó volt – igazít el a kérdéskörben Réz András esztéta. Hozzáteszi: a retró sokkal inkább egyfajta játékos, laza, elkötelezetlen viszony, ami híján van a valóságos emlékekben jelen lévő érzéseknek. Példaként egy kultuszértékű filmet hoz fel: Bacsó Péter A tanúját. Mint mondja, ma már döntő többségben azok rajonganak ezért a filmért, akik nem éltek a rákosizmusban, a személyi kultusz éveiben – akkor még meg sem születtek. Az ő esetükben a múltnak ez a fajta felidézése nem tartalmaz személyesen megélt gyötrelmeket, kínokat, vagy akár történelmi összefüggéseket sem. Réz szerint az sem valószínű, hogy A tanú mai nézői és hódolói pontosan tudják, hogy milyen valós esemény szolgált a film alapjául, vagy hogy mikor is játszódik a történet.

A mai fiatalok A tanú-rajongása azért is érdekes, mert Bacsó annak idején egy Marx-idézettel fejezte be a filmet arról, hogy miért halad így a történelem. Meg is adta rá saját válaszát: azért, hogy az emberiség nevetve váljon meg a múltjától. A rendező akkor azt hitte, azoknak készít filmet, akik megszenvedték a múltat – és lám, ez egészen másként történt.


Ciklikusság a divatban

– A divatot egyébként mindig is a ciklikusság jellemezte, és ez érthető is: eszköztára ugyanis véges. Hol van a derékvonal a ruhán? Egy araszon belül csúszkál állandóan. A vállvonal sem oldható meg végtelen számú verzióval, ahogyan a nadrágok szárbősége sem – mutat rá az esztéta. – A huszadik században is jellemző volt, hogy a tervezők feltámasztottak bizonyos sziluetteket, szabásvonalakat. A divatra jellemző, hogy térben-időben merít korábbi periódusokból – visszanyúl más századok trendjeihez, illetve a nyugati kultúrán kívülről hoz be valamit, például így jött divatba a térd alatt érő, bő szabású thai halásznadrág Európában és az amerikai kontinensen.


Dizájn – a retró stílus maga a retró ember

Ha annak okát kutatjuk, miért divat manapság a retró, arra furcsamód külföldön kell keresni a választ – mutat rá egy tanulmányban dr. Valuch Tibor, az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi docense. Az 1960-as, ’70-es évek eszközei, divatja, lakberendezési tárgyai és stílusa azért váltak divatossá nálunk, mert külföldön is azok. Idomultunk a trendhez. A fiatalok naprakészek, ami a divatot illeti – így számukra természetes a retró iránti rajongás. Az idősebb generációnak pedig módja nyílhat a nosztalgiára – ők azért fordulnak szívesen vissza azokhoz az évekhez, amikor még fiatalok voltak.

Ebben az időszakban, bánagyon tehetséges r és kreatív elmék működtek Magyarországon, a hazai dizájnereket, formatervezőket nem ismerték el igazán. Ennek ellenére amellett, hogy például a tonettszék is reneszánszát éli, nagyon sokan esküsznek az egykori házgyári lakásokba helyszűke miatt készült, szögletes vagy éppen kerek műanyag székekre. Amiket csak úgy, egy lábbal be lehetett tolni az asztal alá.

Tisza cipő

Magyarországon 1942-ben alapították a Cikta Rt.-t. A házicipőgyártó gyár 1949-ben vette fel a Tisza Cipőgyár nevet. Az ötvenes-hatvanas években főleg a magyar piacra gyártottak, illetve a szocialista országokba exportáltak. A nagy áttörést a hetvenes évek hozták: ekkor számos új modell látott napvilágot, némelyik a mai old school stílusú lábbelik elődjének is tekinthető. Magyarország legnagyobb cipőgyárában évente tízmillió pár cipőt – ebből hárommillió pár tornacipő volt – gyártottak. 1976-ban a Tisza és az Adidas többéves szerződést írt alá, a lábbelik előbb az angol, majd az amerikai piacon is megjelentek.

Tisza Cipő
Tisza Cipő

Olvasóink írták

  • 1. mike0077 2009. október 10. 19:04
    „Tetszik ez a cipő. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darvasié a Rotary Irodalmi Díj

A három jelölt közül lapunk szerzője, Darvasi László kapta Virágzabálók című nagyregényéért a 3 millió forinttal járó rangos elismerést. Tovább olvasom