Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

A Rokonok miatt csúszott a Móra-film

Móra Ferenc dédunokája, Vészits Andrea egy évvel ezelőtt, februárban jelentette be: filmet forgat dédapjáról Anzix a búzamezőkről címmel. A szegedi bemutató Vészits másik munkája miatt csúszik: a budapesti dramaturg a Rokonokat rendező Szabó Istvánnal írta meg a Móricz-regény forgatókönyvét.
Vészits Andrea a szegedi Móra-felolvasó napon, 2004 februárjában jelentette be: filmet forgat dédapjáról. Fotó: Schmidt Andrea
Vészits Andreát a budapesti filmgyárban, Móricz Zsigmond azonos című regénye, a Rokonok forgatásán értük utol. A forgatókönyvíró-dramaturg elmondta: a Móra-film szegedi bemutatója egyebek mellett azért is tolódik év eleje óta, mert az elmúlt hónapokban a Móricz-regény forgatókönyvén dolgoztak együtt Szabó Istvánnal.

– A munka során nagyon pontosan tartottuk magunkat az eredeti műhöz – mondta Vészits Andrea, aki korábban az Édes Anna, drága Böbe című filmben már dolgozott az Oscar-díjas rendezővel. – Nem akartuk a filmet sem aktualizálni, sem felhasználni arra, hogy a mi mondandónkat közvetítse. Erre nem is volt szükség: Móricz szövege nagyon jó.

Az Anzix szegedi felvételeit egy évvel ezelőtt forgatták. Júniusban a múzeumban, a Somogyi-könyvtár Móra emlékszobájában, a fogadalmi templomban, a Virág cukrászdában, a Boldogasszony sugárúton, az újszegedi ligetben, a Belvárosi moziban készítettek felvételeket. A stáb három napot töltött Szegeden, majd a fővárosban és Félegyházán folytatta a munkát. A forgatás, a vágás és a narráció felvétele több alkalommal elakadt, hiszen a filmet jegyző dédunokának mindenen spórolnia kellett. Maga írta a forgatókönyvet, rendezte és vágta a filmet, emellett elvégezte a gyártás- és felvételvezetői feladatokat is. A film narrátora Huszárik Kata és Végvári Tamás, operatőr Lőrincz József.

Bár többször is szó volt arról, hogy a Móra-filmet Szegeden vetítik le először, az Anzixot mégis csak a kiskunfélegyháziak láthatták eddig. Az 54 perces alkotást Móra születésének 126. évfordulójára emlékezve július 19-én mutatták be szülővárosában. A félegyházi bemutatón Vészits Andrea hosszúnak érezte a filmet, így elképzelhető, hogy készül egy rövidebb változat is. Mivel a Rokonok forgatását augusztus végén fejezik be, az Anzixot csak ezt követően rövidíti, majd jöhet Szegedre. A Filmmúzeum televíziós csatorna is műsorra tűzi az alkotást, amelyet a Magyar Történelmi Filmalapítvány 2 millió, Szeged város pedig 220 ezer forinttal támogatott.


Anzix, Hannibál

Az Anzix a búzamezőkről című alkotásnak köszönhető az elmúlt év egyik irodalomtörténeti szenzációja: hogy előkerült a Hannibál eredeti, elveszettnek hitt kézirata. Vészits Andrea a filmhez gyűjtött anyagot, amikor édesapja iratai között kezébe került egy régi boríték, Hannibál fölirattal. A regényt 1949-ben a Magyar Nemzet című napilap jelentette meg részletekben, ám erősen cenzúrázták, s helyenként átírták a szöveget. Az eredeti Hannibál kiadását végül az Argumentum Kiadó vállalta, s Móra születésének 125. évfordulóján, tavaly július 19-én került a könyvesboltokba. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi városházán nincs felelős?

Kódolva volt, hogy csődhelyzetbe kerül a szegedi rendelőintézet – állítják ellenzéki… Tovább olvasom