Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

A síremlék magántulajdon, így a hozzátartozók kérelme szükséges a munkálatokhoz - A város fizeti a sírok helyreállítását

Szeged - Tövestől csavart ki 34 fát a múlt pénteki vihar a Belvárosi temetőben, amelyben mintegy 150 síremlék rongálódott meg. Ezek rendbetételét alapesetben a hozzátartozóknak kell állniuk, ám az önkormányzat vállalja a helyreállítás költségeit.
Újra biztonságosan használható a Belvárosi temető a múlt pénteki vihart követő helyreállítások után. A sírkertre több mint 100 kilométeres óránkénti sebességű szél csapott le, amely 34 fát tövestől kicsavart, s többet megrongált. Botka László (MSZP) polgármester a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, mintegy 150 síremlék sérült meg a viharban. Egyharmaduk súlyosan, vagyis összetört a fejkő és a fedlap, a többi esetben kisebb károk is keletkeztek, például virág- vagy mécsestartók repedtek meg, törtek ketté.

– Az önkormányzat vállalja a megsérült síremlékek helyreállításának költségét, amely nagyjából 20 millió forintra tehető. A város ekkora összegű plusztámogatást biztosít a temetőt működtető cégnek, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-nek – közölte a városvezető.
A város fizeti a viharban megrongálódott sírok helyreállítását. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

Hozzátette, van biztosítása az önkormányzatnak, ám az ilyen jellegű káreseményre nem terjed ki. Érdemes tudni, hogy a síremlékek magántulajdonban vannak, s ahogy Molnár Tamás, a Testamentum Temetkezési Divíziójának vezetője lapunknak korábban elmondta, a helyreállításról a hozzátartozóknak kell alapesetben gondoskodniuk. Ezt vállalta most magára a város.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezetője lapunknak elmondta, cégük végzi majd el a helyreállítást, ám ezt a hozzátartozóknak kell kérelmezniük, ennek hiányában nem nyúlhatnak a magántulajdonban lévő síremlékekhez. Hétfőtől megerősített ügyeletet tartanak a temetőben, reggel 8-tól 18 óráig várják személyesen a bejelentéseket. Hangsúlyozta, korábbi károkat nem térítenek meg, a vihar előtti állapotokat állítják helyre. Kérdésünkre elmondta, kizárólag egészséges fákat csavart ki a viharos szél. Cégük munkatársai rendszeresen ellenőrzik a fák állapotát, s ha külön bejelentést kapnak, mindig kivizsgálják azt.
A város fizeti a viharban megrongálódott sírok helyreállítását. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA


Ottjártunkkor egy házaspár gereblyével, lapáttal és seprűvel sétált a temetőben. Lapunknak elmondták, a vihar után már jártak kint, hozzátartozójuk síremlékére csak kisebb faágak estek, így nekik csak takarítaniuk kell. – Békében vannak az ősök. Láttam az újságban a képeket, de szerencsére megkímélte a vihar a rokonom sírját – ezt már Török Ágnes mondta.

Megtudtuk, nemcsak Szegeden, hanem az országban sem volt korábban még példa arra, hogy egy önkormányzat magára vállalta volna a vihar során megrongálódott sírok helyreállításának költségeit.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi lány a 12 döntős szépség között - ki lesz 2018-ban a Miss Balaton királynője?

Szegedi lány a 12 döntős szépség között - ki lesz 2018-ban a Miss Balaton királynője?
A szegedi Kovács Kitti is harcba száll a koronáért. Tovább olvasom