Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

A talált pénz nem a miénk - Ritkán, de megtörténik, hogy az automatában marad a bankjegy

Eltenni nem szabad, telefonálni kell a gépen olvasható telefonszámra - ez a teendő, ha valaki pénzt talál a bankjegykiadó automatában, amikor odalép. Ez a megkérdezett pénzintézet szerint ritkán fordul elő, de azért van rá példa.
Érvényesítenie kellett új bankkártyáját, kért 7000 forintot az automatánál. Aztán a kártyát eltette, a pénzt nem – így kezdődött az újságíró története tavaly decemberben. És szerencsésen végződött: a gép visszavette a pénzt. A bank cseten, majd telefonon jelentkező ügyintézője nagyon kedvesen segített, levelet írt az ügyfél nevében az esetről, és néhány napon belül a számlán jóváírták a 7000 forintot (2019. január 3.: Megtalált pénz).

„De vajon mi történik ilyenkor, ha valaki azelőtt ér oda, hogy visszavenné a gép a pénzt?" – reagált egy olvasó a történetre. Megkérdeztük a bankot, mi a teendő ilyenkor. 
Pénz ˝a falból˝. Észnél kell lenni, amikor fölvesszük, de ha benne hagyjuk, a gép visszaveszi. Fotó: Török János
Pénz ˝a falból˝. Észnél kell lenni, amikor fölvesszük, de ha benne hagyjuk, a gép visszaveszi.
Fotó: Török János
Az nyilvánvaló, hogy eltenni nem szabad az automatában talált pénzt. Nem magától adta ki a gép, valaki fel akarta venni, még nem járhat olyan messzire. Mennyi idő telhetett el? Decemberben, amikor az újságíró mint sima ügyfél próbálta kideríteni, mi történt, a bank munkatársa a cseten azt írta, a berendezés 20 másodpercen belül veszi vissza a pénzt. „Az OTP Bank ATM-jei bizonyos idő eltelte után automatikusan visszaveszik az ottfelejtett pénzt" – ezt írta az OTP Bank Kommunikációs és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya arra a kérdésünkre, mi a teendő, ha valaki pénzt talál az automatában. Ez, mint írták, nem fordul elő gyakran a hálózatban. Ha mégis így történik, a megtalálónak „a készüléken feltüntetett HelpDesk telefonszámot kell felhívnia, és az illetékes kollégáink tájékoztatást adnak a további teendőkről" – írja a bank. Eltenni azért sem tanácsos a pénzt, mert a gazdája biztosan jelentkezni fog érte, és az automata felvételt készít mindenkiről, aki a géphez járul.
Ritkán, de megtörténik, hogy  <br />az automatában marad a bankjegy, és a kapkodásban csak a bankkártyát teszi el az ember. Illusztráció: Török János
Ritkán, de megtörténik, hogy az automatában marad a bankjegy, és a kapkodásban csak a bankkártyát teszi el az ember. Illusztráció: Török János
Ha ritka is, de azért előfordul ilyen eset. A gyakorikerdesek.hu nevű oldalon írta valaki 2014-ben: „Mit lehet tenni, ha bankautomatában hagytam a pénzem? Levettem X összeget a számlámról, siettem, és szerintem nem vettem ki az automatából a pénzt, csak a kártyát. Ilyenkor mit lehet tenni?" Az egyik hozzászóló azt írta, talált így pénzt, bevitte a bankba, ahol az ügyintéző vállat vont, nem tudnak mit tenni. „Visszamentem, elkezdtem kivenni, amit én akartam, amikor kétségbeesetten rohant vissza valaki. Visszaadtam neki." A Jogi Fórum nevű oldal olyan történetet tárgyal, amely szerint 2012-ben valaki 150 ezer forintot felejtett egy automatában, és utóbb vitája támadt a bankkal, rendőrségi, bírósági eljárás is lett az ügyből, mert a pénzintézet szerint nem volt egyértelmű, hogy az ügyfél tényleg benne felejtette volna a pénzt a gépben.

Az utcán talált pénz sem azé, aki rálel. Elvileg lopást követ el, aki elteszi. Szóval aki a talált pénzzel beállít az önkormányzathoz – ahogyan az tavaly Sándorfalván történt a Május 1. téri buszmegállóban talált ezerforintossal –, az lényegében megtette a minimumot, ami elvárható egy jogkövető állampolgártól. Más kérdés, hogy aki jelentkezne a pénzért, annak hitelt érdemlően igazolnia kell, hogy a talált tárgy az övé. A nála lévő papírpénzek sorszámát pedig a legritkább esetben szokta fölírni az ember.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kálmány Lajosra emlékeztek a szőregi plébánián

Kálmány Lajosra emlékeztek a szőregi plébánián
Ahogyan Móra Ferenc is emlegette, a ,,legnagyobb magyar folkloristáról,, emlékeztek meg a Szőregi… Tovább olvasom