Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

A világon egyedülálló anyag fejlesztésén dolgoznak az SZTE-en

Kizárólag sós vízben oldódó, 3D nyomtatásra alkalmas polimer előállításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem kutatói, a világon egyedülálló anyagot egy drón prototípusának fejlesztésében alkalmazzák majd - tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.
A közlemény szerint az SZTE Természettudományi és Informatikai  Kar kémiai tanszékcsoportjának kutatói egy olyan speciális polimer  kifejlesztésén dolgoznak, amely önmagában biztonságos csomagolásra  használható, míg 3D nyomtatással olyan eszközök is előállíthatók  belőle, amelyek csak magas iontartalmú folyadékban, például sós  vízben oldódnak.  

A speciális polimerből az egyetem partnerei olyan eszközt  kívánnak 3D nyomtatással előállítani, amely egy drónhoz kapcsolódik  majd. A drón szárnya vagy a szárny bizonyos részei készülhetnek  majd ebből az anyagból. Azért pont a szárny, mert a speciális anyag  célja, hogy a repülő drón - tengervízbe vezetve - elveszítse a  szárnyait és tengeralattjáróként víz alatti felvételek készítésére  is alkalmas legyen - részletezte a kutatási projektet Kukovecz Ákos  egyetemi docens.  

A kutató kifejtette, a repülő és a víz alatti drónok hajtása  bizonyos szempontból hasonló. Ahhoz, hogy a repülőből víz alatti  eszköz legyen, a szárnynak valamilyen módon le kell válnia. Erre  lehet alkalmas ez a speciális polimer. Így a prototípus egy  felderítés alkalmával képes lesz légi és víz alatti képek  készítésére is, például egy tengeri olajfúrótorony vizsgálata során.  

A SZTE-n fejlesztett polimer azért lesz különleges, mert  kizárólag magas iontartalmú vízben oldódik fel. Ha például eső éri  vagy sima vízzel érintkezik, akkor nem szűnik meg a mechanikai  integritása.  

A világon egyedülálló polimer speciális alkalmazási területe a  drónprototípus-fejlesztés, de elképzelhető, hogy a későbbiekben  akár egyszerű használati tárgyakat is előállíthatnak belőle, így  lassítva például a tengerekben felgyülemlő hatalmas  hulladékszigetek méretnövekedését.  

A kutatás-fejlesztési projekt megvalósítására 494,4 millió  forint támogatást nyert a konzorciumvezető BHE Bonn Hungary  Elektronikai Kft. és a konzorciális partnerek - Szegedi  Tudományegyetem, G.A.N. Energetikai és Technológiai Kft., MTA  SZTAKI, MTA Szegedi Biológiai Központ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menő a Föld védelme

A megoldás mi vagyunk! - üzenik nektek is a kondorosi általános iskolások, akik megnyertek egy országos környezetvédelmi versenyt. Jutalmul profi filmesekkel készíthették el a témához kapcsolódó kisfilmjüket. Tovább olvasom