Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Ajándék Dómbelépő jár A tanú-jegyekhez

Ajándék Dómbelépő jár A tanú-jegyekhezA tanú olvasópróbája a Budapesti Operettszínházban. Fotó: Dusha Béla
Szeged - Miközben javában próbál a Szegedi Szabadtéri Játékok következő Dóm téri produkciójának, az Ének az esőben musicalnek a stábja, újabb színészgárda erősíti a szegedi fesztiválhangulatot: az újszegedi színpadon A tanút próbálják vasárnaptól Hajdu Steve-ék.
A fergeteges szatírára jegyet váltók most ajándék belépőt kapnak a Szegedi Dóm Látogatóközpontba.

Ma is az egyik legnépszerűbb magyar filmnek számít az augusztus 12-én és 13-án Újszegeden színre kerülő előadás alapjául szolgáló, 1969-es vígjáték. Generációk veszik elő újra és újra, hogy a humor görbe tükrén át szembesülhessenek egy letűnt kor sötét módszereivel és visszásságaival, és hogy a mögötte rejlő történelmi trauma hangos nevetések közepette oldódjon fel.

Az újszegedi feldolgozás alkotói, Bőhm György rendezővel az élen, nem kívánták aktualizálni a történetet: Hamvai Kornél szövegkönyve hű maradt az alapműhöz, emellett a díszletektől a jelmezekig minden korhűen pontosan ugyanazt a közeget idézi meg, amelyben az eredeti film is játszódik.

Virág elvtárs és Pelikán József legendás, furcsa párosát, a passzív-agresszív, bigott, kimért, de néha sértődős és ingerlékeny párttagot, valamint a koncepciós perbe tanúnak befogott, jámbor, folyamatosan segíteni próbáló, de esetlen, kissé együgyű gátőrt az előadásban két népszerű színművész Hajdu Steve és Elek Ferenc kelti életre. Hajdu szerint világklasszis az eredeti mozi, saját nemzedékében e film hatására születhetett meg az a bizonyos jó magyaros, szatirikus humorérzék. Elek számára szintén örök darab A tanú, képtelen elkapcsolni róla, ha elcsípi a tévében. Mindketten nagy kihívásnak érzik, hogy olyan elődökkel kell megküzdeniük, mint Őze Lajos és Kállay Ferenc, ugyanakkor lubickolnak is a feladatban.

Láthatjuk még a jövő heti bemutatóban a Bástya elvtársat alakító Papp Jánost, és a közönségnek szintén kedves szegedi színészeket is, így Borovics Tamást, Pataki Ferencet, Szívós Lászlót és Borsos Beát. Ráadásul a „kurta szoknyájú" Gogolákné szerepében sokak örömére tér vissza Szegedre Müller Júlia.

„Kicsit sárga, kicsit savanyú – de a miénk!" „Hagyjuk a szexualitást a hanyatló Nyugat ópiumának!" Már nem kell sokat aludni, hogy élőben halljuk ezeket a legendás sorokat. A tanú közelgése pedig most különleges akcióval is párosul: szombattól az előadás minden jegyvásárlója kézhez kap egy kombinált belépőjegyet a Szegedi Dóm Látogatóközpontba. (X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sírköveket törtek össze a szerb temetőben

Sírköveket törtek össze a szerb temetőben
- Külföldön voltam hétvégén, amikor értesített egy szőregi hívő, hogy sírköveket borítottak fel a szőregi szerb temetőben - kezdte mesélni kálváriáját Kaplan Pavle esperesi helynök. Tovább olvasom