Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Állandó otthonná váltak a víkendházak

Szeged - Sziksóstón hétvégi nyaralókból váltak sok ember állandó otthonává a víkendházak. A legmodernebb épületek 20 millióért cserélnek gazdát.
Kacsalábon forgó paloták és szerény víkendházak váltják egymást a sziksóstói kiskertekben. – Három- és húszmillió forint között cserélnek gazdát a telkek – hallottuk Magyar Róberttől, aki négy éve döntött úgy, hogy Újszegedről Sziksóstóra költözik.

– Akkor még nem volt itt ekkora élet. Mára a házak 60 százaléka egész évben lakott – mondta a kétgyermekes családapa a vasárnapi hóesésben. Gyermekei is élvezik a „vidéki" létet? – Egyedül a közlekedés lehetne jobb, mivel a busz télen csak óránként jár. Az utolsó ráadásul este fél 7-kor indul, így ha nem akar gyalogolni az ember, azt mindenképp el kell érnie. Ezért megyek inkább biciklivel, amivel napi 30 kilométert tekerek le – mondta a sportos fiatalember. Magyarék egy emeletes víkendházat laktak be, a családfő nyárra tervezi a bővítést.

Magyar Róbert 4 éve költözött Újszegedről Sziksóstóra. Fotó: Frank Yvette
Magyar Róbert 4 éve költözött Újszegedről Sziksóstóra.
Fotó: Frank Yvette

– A teraszt szeretném beépíteni, ahova egy másik szobát képzeltem el – mondta a férfi. Mit lehet itt télen csinálni, távol a város zajától?

– Van itt minden, még az internetet is bevezettettem – válaszolt a férfi, miközben Ordast, a ház éber német juhász keverék kutyáját utasította rendre. – Két éve szegődött hozzám, sok a kóbor kutya errefelé – mesélt az ugatós ebről gazdája. Kutyát szinte minden portán láttunk, ennyire rossz lenne errefelé a közbiztonság? – érdeklődtünk.

– Nem rosszabb, mint máshol, de néha lehet látni gyanús alakokat. A szomszéd például csak nyáron használja a házát, ahova egyszer egy darab villanykörtéért másztak be a tolvajok – mesélte a férfi. Az egykori víkendházi övezetben mára szinte mindenki gázt használ a fűtéshez, így a 10 éve itt élő Farkas Zoltán is.

Állandó otthonná váltak a víkendházak. Fotó: Frank Yvette (galéria)

– Laktam már Szegeden és Dorozsmán is, de itt a legjobb. Ezt a házat 2 millióért vettem, ma már 15-öt ér – mondta a férfi, akinek háza leginkább az amerikai filmekben látott kertvárosi épületekhez hasonlít. – A rezsije a fűtés miatt télen annyi, mint egy panelnek, de nyáron szinte semmit sem kell fizetni. Amikor jó az idő, szinte mindennap bográcsoznak valahol, de télen a netezés és a tévé marad az embereknek – mondta a férfi.

Olvasóink írták

 • 6. Pro.Ego 2010. január 26. 22:11
  „Szikin valóban nincs szilárd burkolatú úttest, sajnos, mint ahogy még nagyon sok helyen nincs közvilágítás sem. A Domaszéki utat viszont nagyon szépen megcsinálták az illetékesek. Jó lenne, ha mindenütt olyan lenne az út, illetve a világítás.
  Az viszont tény, hogy sokan nem azért mennek ki szikire lakni, mert az ott olyan jó, hanem mert olcsóbb, mint a panel,mind az ingatlan vásárlás szempontjából, mind a rezsi szempontjából (NINCS KÖZÖSKÖLTSÉG, CSATORNADÍJ STB...)
  A bejárás Szegedre viszont kicsit gáz, és nem nagy élmény tök sötétbe, sárba, hóba hidegbe, vagy kánikulába
  a buszra menni, vagy a buszról haza jönni.
  Meg van a maga előnye és hátránya is, de sokan rá vannak kényszerítve anyagi okokból.
  Azért vannak szép nagy házak is rögtön a sziki fürdő melett, ők nem anyagi okból, hanem a nyugalom miatt válsztották a szikit lakóhellyül.”
 • 5. csiperke73 2010. január 26. 11:43
  „Sziki szökevények”
 • 4. UK 2010. január 26. 07:08
  „A Sziki valóban jó hely,már csak az hiányzik,hogy kövesút legyen mindenhol......-)”
 • 3. gróf 2010. január 25. 14:07
  „Azért írtam azt, hogy irigyelni mert ha azt írom csodálni akkor az a bajod. :)

  Irigyelni csak Agyarországon negatyív...

  Én irigylem az agysebész munkáját, tudását, de nem megyek egyetemre és nem gátolom a munkájában...érti már?”
 • 2. lidocain 2010. január 25. 13:00
  „miért kellene őket irigyelni?
  mindenkinek áll a zászló,lehet eladni a lakást aztán költözni kiskertekbe. ha nem is pont a szikire.”
 • 1. gróf 2010. január 25. 12:03
  „Na ezeket az embereket lehet irigyelni az ötletességükért és a merészségükért...most már a nyugodt életükért és szép környezetükért is!

  Miért nem érdemelnek meg sűrűbb és későbbi buszjáratot?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szirtes Edina Mókus szívszaggató dalokat írt Zsédának

A szegedi zeneművészeti karon végzett Szirtes Edina Mókus, aki énekelt Presser Gáborral, írt dalokat… Tovább olvasom