Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Állítólag űrkikötő épül a Centrum-gödörben

Szeged - Már nincs egy éve a tulajdonosnak, hogy beépítse a szegedi Centrum-gödröt, de egyelőre nincs nyoma a munkának. Az építésügyi törvény szerint az önkormányzatnak lehetősége lesz kisajátítani a telket.
Az optimista variáció szerint már kevesebb mint egy évig áll üresen a Centrum-gödör, 2010 júliusában lejár ugyanis az önkormányzat által szabott határidő, addigra valamit építenie kell a tulajdonosnak a szegedi belvárosi telken. A pesszimista vagy inkább racionális eset az, hogy nem épít, és akkor az önkormányzatnak az építésügyi törvény szerint lehetősége lesz kisajátítani az ingatlant.

Egyelőre semmi nyoma beruházásnak. Remek terepe azonban az utcai művészetnek, a kerítés belső oldalán tényleg igényes és érdekes graffitiket látni. Akár egy manapság divatos romkocsmának is ideális helye lehetne – ha nem pangana a terület alján a víz. Az 1999 óta tulajdonos Belváros 2001 Kft. vendéglátóhelyről nem beszélt, hanem irodákat és lakásokat magában foglaló épületről, aztán titkos tervről, végül semmiről. Tegnap sem sikerült nyilatkozót találnunk a kft. részéről.

22 éve áll üresen a telek. Fotó: Miskolczi Róbert
22 éve áll üresen a telek.
Fotó: Miskolczi Róbert

A Püspök és a Tábor utca egy-egy lakóháza néz a telekre, mindkettőben kérdezősködtünk. A Tábor utcában azt mondták: már megszokták a gödröt, amit a megnőtt ecetfák valamennyire eltakarnak előlük. A határidő az egyik itt élő szerint mit sem számít, „az életben sem épül be" a terület. A Püspök utcai ház több lakásában a masszív szúnyoginvázió és a gödörben álló víz összefüggésére hívták fel a figyelmet. Egy itt élő pedig ecsetelte, milyen érdekes figyelni, hogyan készülnek a graffitik.

Bevásárlóközpont, emberpark

A Szegedről már Budapestre települt Kétfarkú Kutya Párt kiderítette, és a gödör kerítésén hirdetményben közzé is tette: a területen a ganümnédeszi kormányzóság űrkikötője, bevásárlóközpont és emberkert épül. A beruházás határideje: 7532.

A felvetésre, hogy a kisajátítás lehetősége a jelek szerint nem ijesztő a tulajdonos számára, az önkormányzat építési irodájának vezetője, Kovács Béla így reagált: nem a fenyegetés a cél, hanem hogy épüljön valami.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester is hangsúlyozta: az a lényeg, hogy beépüljön a terület. Ha a határidő lejárta előtt az önkormányzat úgy látja, hogy van erre esély – tehát ha például tervek készülnek –, akkor 2010 júliusában nem él a kisajátítás lehetőségével.

Úgy tudjuk, volt már érdeklődő a telekre, de magasnak találta az árat. Pláne annak függvényében, hogy a meglévő vasbeton alap miatt az építkezés előtt bontani kellene.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. kötekedő 2009. augusztus 06. 09:42
  „Építsenek egy kisebb parkot, meg helyet parkolónak; jobban járnánk. Fölösleges újabb beton- és téglamonstrumot felhúzni.”
 • 66. szamika 2009. augusztus 06. 09:28
  „Ide kellet volna építeni az áruházat,
  amit a kendergyár helyén épül majd.,
  nem lebontani az embereknek kenyeret adó gyárat.
  De hát aki(k) ott ül(nek) az íróasztalnál,
  annak csak vastagon fogó tolla van,de esze nincs.
  Ez pont olyan,mint a villamosprojekt...”
 • 65. JuCCus 2009. augusztus 06. 08:48
  „Az Önkormányzat pénzt is ad a tulajdonosnak vagy csak szétlopja azzal a kifogással, h nem épített a SAJÁT telkére semmit!?
  Szerintem senkinek semmi köze hozzá, mert Ő vásárolta, örökölte, teljesen mindegy a lényeg ugyan az , az Övé és senki nem ad neki pénzt arra h beépítse, vagy bármit csináljon vele!
  Tiszta szégyen az Önkormányzat”
 • 64. KolomparBeyonce 2009. augusztus 06. 00:02
  „Egy jo kis tomegsirhoz idealis terulet lenne. Aztan a tetejen lehetne parrk vagy akarmi. Esetleg egy .... kis templom”
 • 63. Szissz 2009. augusztus 05. 22:06
  „Miután kitalálták, hogy a nők 2 év után menjenek vissza dolgozni, építhetnének itt akár bölcsit is.
  A Mars térhez közel van így bizonyára sok vidéki anyuka hordaná oda a kis szemefényét. Kevés a bölcsi és már 1 évvel korábban is lényegesen nagy a túljelentkezés. Bár munkát találni sem könnyű, úgy meg aztán főleg, hogy az ember max. csak drága " családi napközibe" tudja tenni a gyerkőcöt, ami olykor többe kerül, mint amennyit 1 nő keres. Aki emlékszik a régi " Textil ovira / bölcsire" az tudja, hogy akkor aztán még nem volt hátrány, ha az embernek gyermeke volt.A Textilgyár biztosította, hogy az ott dolgozók gyerekének akár estig is megoldott legyen a felügyelete, míg a szülők melóznak.
  Most 7-17 óráig van nyitva az ovi/bölcsi / Tehát zárásra oda is kell érni Szegedről./a vidékieknek nem egyszerű buszhoz és ovihoz igazított melót találni, mert olyan aztán Szegeden nem igazán van... Vagy a vidékiek az igazi kisebbség ??? Hisz az ő helyzetük aztán nem valami rózsás...mondhatni hátrányos helyzetűek...”
 • 62. frakk 2009. augusztus 05. 16:54
  „No és a cserepes sori cigány putri sorhoz mit szóltok?? Városi tulajdonban van ráadásul, tehát még azt sem mondhatják nem tudnak 20 évig változtatni rajta. Érdekes a kendergyári pláza meg úgy halad, lehet ebben az évben készen lesz. Mindig csak a pénz útját kell figyelni--- érdekes dolgok ezek”
 • 61. flexsnake 2009. augusztus 05. 16:08
  „Be kell szórni fűmaggal középen meg kis bodegában nyáron árulnák a ,,sztárok házai" térképet , mint amcsiban :D
  Be rajzolnánk hogy a józsefatán lakik dzsordzskluni meg a cserepessori putrisoron csáknorisz és jönne a sok turista :D”
 • 60. nanemaaa 2009. augusztus 05. 12:53
  „Multikkal hiába ijesztgetitek egymást. Ha egy multi jönni akart volna, gondoljátok, hogy várna itt 20 évet? Ő profitból él, egy öresen tátongó gödör meg nem hoz pénzt a házhoz. Ha egy multi jön, azt észreveszitek, mert az fél év alatt biztosan beépíti még az eget is. :)”
 • 59. maci52 2009. augusztus 05. 12:50
  „űrkikötő,ill.a NASA innen indítja legújabb rakétájait,Botka -Ujhelyi-Lendvai program keretében.A lóvét természetesen mi adjuk össze APEH segédlettel,ill.Zcushlág féle pályázati pénzek elnyerésével.”
 • 58. frakk 2009. augusztus 05. 12:04
  „Autós vagyok én is, de a főtéren elviselem az autókat. 21 sz -ban közlekednünk kell. Szeretem a kárászt is a Klauzál térrel, néha jó ott egy fagyira megállni. Attól semmivel sem lennék boldogabb, ha a Széchenyin nem lennének autók. A parkolót a tér alá tenném, egy plázát is ( hogy mindenki kedvében járjak:))
  Sőt egy körforgalmon is elgondolkoznék az önkormányzat előtt , hogy gyönyörködjenek benne, amint kinéznek a torony alól. A centrum gödörből meg valóban lehetne végre űrhajókat indítani. Nem az újságírót kell itt szidni kérem , Ő pejoratív értelemben felakarta hívni a figyelmet erre az elhanyagolt területre-- ezért kellett űrkikötőnek neveznie. Ragyogó ötlet”
 • 57. B.Giovanni 2009. augusztus 05. 11:12
  „Kedves Frakk! Én ezt megrögzött autósként írtam. Mégis jól esik olyan helyen sétálni, ahová autó nem jár.
  Visszatérve a gödörre, gondolom már kitaláltak oda is valami egetrengető baromságot, amire semmi szükségük nem lesz a szegedieknek. Ismét valami multi, vagy pláza...
  Azért tényleg furcsa, hogy már 22 éve ott áll üresen. Minden változott , szépült, beépült, de ez a telek maradt amilyen volt...
  Ez is olyan,mint a tiszapart. Azt is szépíteni kellene, de azzal sem foglalkoznak!!!”
 • 56. frakk 2009. augusztus 05. 10:26
  „Giovanni! Megszólalt a nagyokos "tiltsuk ki a Széchenyi térről az autókat" - én azt mondom tiltsuk ki a bankokat. Építsük fel a Bank Plázát, Szeged első magas épületét . Húzzuk 300 m magasra, hogy az összes szegedi bank elférjen benne, és messzíről is látszódjon milyen gazdag a városunk. Ne legyünk már kis stílüek, merjünk nagyot álmodni, mutassuk meg unokáinknak milyen monumentálisat alkotott ez a kor. Igazi túrista látványosság lehetne, sőt integethetnénk a napfényfürdő kilátójában kávézgató nézelődőknek is.
  Haladjuk a korral , lépjünk ki kisvárosias léptékünkből, nyomjuk le a világ magas épületeit. Kína , Amerika, Dubaj is az égbe tör. építsünk mi is "baj-szeged" felhőkarcolót”
 • 55. papsajt 2009. augusztus 05. 10:16
  „a határidő lejárta előtt az önkormányzat úgy látja, hogy van erre esély - tehát ha például tervek készülnek -, akkor 2010 júliusában nem él a kisajátítás lehetőségével.
  Gondolom ez már le van mutyizva :)”
 • 54. frakk 2009. augusztus 05. 10:11
  „Szerintem egy földalatti körforgalmat építsünk oda: Így a vidékiek nem tudnák meg, Szegeden ismét csináltak egy körforgalmat. Élmény fürdő is jöhetne, gyerekelnyelőkkel-uszoda nélkül. Kongresszusi központ. Parkoló garázs is épülhetne de csakis szigorúan liftes- tudjátok olyan szegedies. Csinálhatnánk oda , könyvtári lerakatot, múzeumi raktárat csak mindenképp valami improduktív legyen. Valami egyetemi kezelésű kihasználatlanság is kerülhetne oda.
  Anno az első elképzelés egy nagy élelmiszer áruház lett volna, felette luxus lakóházakkal. Sajnos ez is fuccsba dőlt , a lakóházak szinte eladhatatlanok. Erős a gyanúm Pláza , vagy Garázs lesz, ha csak a Sukorói las vegas nem költözik ide,”
 • 53. eva45 2009. augusztus 05. 10:00
  „Már azt hittem régen műemlékké nyilvánították.Rég jártam Szegeden de tudom hogy gyerekkorom óta ott tündököl. Vannak jó ötletek dehát majd az ˝okosok" eldöntik ha még akkor is lesz élet a földön.”
 • 52. Rika09 2009. augusztus 05. 10:00
  „Szégyenfoltok? Van bőven: Ugye a Centrum gödör, a mai téma
  Bajai uton beérve a Téglagyári irodaház romjai, szép látvány.
  Temető helye, amit gyorsan kellett ledozerolni /Deák F. gimnázummal szemben stb.
  Ki tud még?”
 • 51. B.Giovanni 2009. augusztus 05. 09:41
  „Itt a centrumgödör helyén lehetne egy szép kis parkolóház.
  Ezzel együtt ki lehetne tiltani az autókat a Széchenyi térről, hiszen ez a parkolóház, már közel lenne a polgármesteri hivatalhoz és a belvároshoz is.
  Zalaegerszegi példára pedig be lehetne parkosítani a tetejét és egy hangulatos éttermet lehetne nyitni.
  Ott ezt kb2 év alatt meg tudták ezt csinálni és meg kell mondjam, hogy nagyon szép és hangulatos lett.
  Vannak jó ötletek , példák, csak itt szegeden úgy látszik senki sem akar foglalkozni ezekkel a dolgokkal....sajnos.”
 • 50. nanemaaa 2009. augusztus 05. 09:15
  „Nem értitek az egészet! A gödör nem más, mint grund, melyet a Pál utcai fiúk második részének forgatásához alakítottak ki. Sajnos egyelőre még azért nincs nagy nyüzsgés a környéken, mivel Andy Vajna pillanatnyilag nem ér rá.
  Akit érdekel a történet, annyit azért elárulok, a film azzal kezdődik, Nemecsek Ernő felébred rémálmából.....”
 • 49. Ányez 2009. augusztus 05. 09:02
  „Senkit sem akarok elkeseríteni, de a pláza már évek óta francia kézben van...”
 • 48. apátfalvifaszagyerek 2009. augusztus 05. 08:27
  „46. mi a .... zsidózol már megint <moderálva...> ???? Attól hogy a Pláza centers izraeli kézben van, még nem jeletni azt, hogy az is fog odaépülni, főleg úgy,hogy már van 1 pláza a városban... ....”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadságon a távoli édenkertből

Szeged - Másnak vágyálom, ami a szegedi születésű Gáti Ferencnek hétköznap: svájci hegyek és zöld-foki-szigeteki tengerpart. Tovább olvasom