Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Átnevezte a Klik az iskolákat

Szeged - Átnevezte szinte az összes iskolát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Erről előzetesen ki kellett volna kérnie az önkormányzatok és különböző testületek véleményét. Mivel azonban az év végén nyilvánossá tett intézkedés január elseje óta hatályos, utólag kérik be hozzá a véleményeket. A szegedi polgármester azt mondja: jogsértés miatt nem terjeszti az ügyet a közgyűlés elé.
„Szegedi". Ez a jelző került 19 iskola neve elé a csongrádi megyeszékhelyen. De nem csak itt változott meg az intézmények neve: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a fenntartásába került iskolák jelentős részét átnevezte az egész országban. A névváltoztatás meglehetősen furcsa módon zajlott: június 3-án jelent meg az erről szóló hivatalos értesítés, amely mellesleg március 29-i keltezésű és január elsejére visszautaló hatályú. Vagyis az iskolákat a tanév végén értesítették arról, hogy öt hónapja más a nevük.

A működtető csak utólag beszélhet?

– Felháborító, hogy törvényellenes lépésre kényszerítették az iskolákat – fogalmazott az utólagos véleménykéréssel kapcsolatosan Botka László polgármester, aki levelet írt a szegedi tankerületi igazgatónak. Mint abban fogalmaz: a törvény szerint a fenntartónak az intézmény nevének megváltoztatása előtt be kell szereznie a működtető önkormányzat véleményét, amelynek kialakításához legalább 15 napot kell biztosítani. „Sajnálom, hogy az új fenntartó az intézményvezetőket hozta kellemetlen helyzetbe azzal, hogy élve törvény adta jogával velük gyűjteti be utólag a véleményeket. Miközben a jogszabályban arról van szó, hogy a tervezett intézkedésekről kell a véleményeket beszerezni. Tekintettel arra, hogy a véleményünk megkérése nem a jogszabályoknak megfelelően történt, nem áll módomban annak kialakítását a testület elé terjeszteni."

Másfél héttel ezelőtt kértünk tájékoztatást Plesovszkiné Ujfaluczki Judittól, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szegedi tankerületi igazgatójától, miért volt szükség a névváltoztatásra, és mindez mekkora költséggel járt, ám megkeresésünkre nem reagált. Így csak találgatni tudjuk, hogy valószínűleg praktikus okok miatt látták el településnév-jelzőkkel az iskolákat. Azok ugyanis egyetlen központi irányító szerv alá tartoznak január óta, Budapestről nézve pedig meglehetősen kaotikus lehetett akár több tucat ugyanolyan nevű iskolát koordinálni. Vélhetően ezért nem kapott új nevet például a rókusvárosi vagy a tarjáni iskola – ezek megfelelően beazonosíthatók voltak. Ugyanakkor például a Béke Utcai Általános Iskola is Szegedi Béke Utcai Általános Iskola lett, miközben az országban nincs még egy ilyen nevű oktatási intézmény.

Nem teljesen logikus tehát a váltás, arról nem beszélve, hogy néhol kifejezetten értelmetlennek tűnik. A Szeged Városi Kollégium például Szegedi Városi Kollégium lett, egyetlen betű miatt kell tehát pecsétet és vélhetően címtáblát is cseréltetni.

Eddig csak a pecsétet cseréltették le, azt viszont rohamtempóban, az év végén, hogy a bizonyítványokba már ez kerüljön. Több mint 30 ezer forintba került, de legalább soron kívül kifizették – mesélte az egyik igazgató. Hozzátette: a homlokzaton lévő hivatalos tábla cseréje ennél nyilván többe fog kerülni.

Az iskolákban egyébként vegyes fogadtatásra lelt a névváltoztatás. Úgy tudjuk, van, ahol tiltakozni fognak, és visszakérik az eredeti nevet. A tanév végén nem tehettek mást, miután megkapták a hivatalos értesítést, nekik kellett véleményeztetniük az önkormányzatnál a névváltoztatást. A jogszabály szerint előírt nevelőtestületi, diák-önkormányzati és iskolaszéki véleményt pedig – bár ezeket is a névváltoztatás előtt kellett volna beszerezni – kénytelenek utólag csatolni.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. cyt 2013. július 23. 14:01
  „Hát az biztos, hogy ha a szocialistákon múlnának a dolgok, akkor inkább 5-szor kérdeznének meg tárgyalnának az alapszervezeteikben, mintsem hogy cselekedjenek. Így volt ez évtizedeken kerezstül. Ezért nem képesek felvenni a tempót manapság...”
 • 21. ikszy 2013. július 22. 23:09
  „Ilyet már átéltünk. Valaha ("az átkosban") volt egy 2129 számú Zrínyi Ilona Úttörőcsapat. Minden iskolai ünnepen bömbölt a hangszórókból. Még álmunkból felköltve is tudtuk. Vélhetőleg Zrínyi iskola most is van vagy húsz. Nehogy már a szegedi kapja meg a Zalaegerszegre szánt verekedős énektanárt! Nevezzük csak el. Listát sem kell készíteni őfőméltóságának lapszéli megjegyzésekkel. Hurrá! A közmondás szerint fejétől bűzlik a hal, de ezek után már a neve is mutatja szándékait. Előre a klikkesedés útján. Fél év után jut eszébe a KILIK-nek, hogy ez így van elrendelve. Az elmúlt fél évben nem volt sehol érvényes a bizonyítvány? A végzős gyermekeket visszakorbácsolják az iskolákba? A régi iskola pedig nincs. Van egy másik ahova csak a hithű népnemzeti családok gyermekei járhatnak?”
 • 20. tucat 2013. július 22. 16:17
  „A klikk tőrfénye.”
 • 19. tucat 2013. július 22. 16:17
  „A klikk tőrfénye.”
 • 18. waterbear 2013. július 22. 15:07
  „Iskolamutyi van kialakulóban? Majd még kiderül, hogy valami felcsúti vállalkozó hordja majd országosan az iskolatejet a sulikba:-)

  Eszetlek KILIK....!”
 • 17. Léni 2013. július 22. 14:39
  „Felháborító, hogy ész nélkül mindenbe belerondítganak , mindenre a saját jegyüket akarják
  rásütni,mint a marháékra a billogot.
  Mikor telik már el ez a pár hónap,és mikorra lehet ezt az összebarmolt rendszert újra emberivé varázsolni?”
 • 16. Óperenciás 2013. július 22. 14:29
  „A gondnok ad nevet az iskoláknak?”
 • 15. Óperenciás 2013. július 22. 14:27
  „Mi köze van egy Intézményfenntartó Központnak az iskolák nevéhez?
  Milyen jogon ad új nevet?”
 • 14. cat49 2013. július 22. 14:16
  „A névváltoztatósdi a KLIK június 3-ával datált alapító okiratának egy melléklete. Eddig az sem volt, mint ahogy az összes önkormányzatiból államivá vált iskolának NINCS érvényes alapító okirata. Majd lesz, vagy nem lesz, de az visszamenőlegesen.”
 • 13. Beroesz 2013. július 22. 13:41
  „Klik=Kétbalkezes Léhűtők Iskolacsesztető Kiskirálysága

  A társaság méltatlan Klebelsberg nevére. Igaz ő is hasonlóan arrogáns ember volt, de ő egyáltalán nem volt inkompetens.”
 • 12. X_Y 2013. július 22. 13:14
  „3.savos 2013.07.22. 11:03

  Egy tipikus fideszes kretént tisztelhetünk szeméélyedben...
  Aztán majd jön Radnóti, József Attila, Kossuth - és lesz mindből Orbán Viktor, Nemzeti meg NER”
 • 11. lebowski71 2013. július 22. 13:07
  „Egy pitiáner mutyi, pitiáner emberektől ismét.”
 • 10. szatyi 2013. július 22. 12:42
  „Én a "Szegedi" helyett a "Nemzeti" előtagot javasoltam volna! Mostanában -ugyanis- ez a "trendi"! :-)”
 • 9. pirosmedence 2013. július 22. 12:35
  „Hihetetlen! Ez a legfontosabb..... de nem érdekes, pénzt a cserékre zsákszámra van: új tábla, új bélyegzők, új levélpapír, bizonyítványokat, anyakönyvet talán nem kell újra írni!Értelme????”
 • 8. roxper 2013. július 22. 12:01
  „3.
  Legközelebb a másik neves gimi névadójába kötsz bele?”
 • 7. kormoska 2013. július 22. 11:46
  „Ez a mostani kormányzat szokása!
  Lassan utánanézhetünk,hogy a nem-e változott az utcánk neve is,természetesen visszamenőleg!
  Az intézményfenntartó nevének rövidítése(KLIK)jól jellemzi ezt a szervezetet......”
 • 6. pala1964 2013. július 22. 11:40
  „3 savos, irigylésre méltó ember vagy, ha ez érdekel - biztos minden más, fontosabb dolog nálad már a helyére került...

  csak hogy ne tapogatózz homályban, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola és az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium NEM függ a közoktatási zsenialitás ilyetén megnyilvánulásaitól, mivel azok az SZTE hatáskörébe tartoznak - mint olyan, a cikkben említett szakértők hála Istennek nem tudnak ebbe is beleszakérteni.”
 • 5. Commander-V2 2013. július 22. 11:29
  „Az állami milliókkal gazdálkodó néni nem válaszol a sajtó kérdésére? Micsoda szemtelenség. Kinek képzeli magát? Azt hiszi, hogy évekig a helyén lesz?”
 • 4. NP1 2013. július 22. 11:29
  „3. savos 2013.07.22. 11:03
  "Az érdekelne, hogy a Ságvári nevet törölték-e már végre!" - nem. Nem is tartozik hozzájuk. Nyugi.”
 • 3. savos 2013. július 22. 11:03
  „Az érdekelne, hogy a Ságvári nevet törölték-e már végre!”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alzheimeres, de még munkaképes?

Az asszony Alzheimer-betegsége nullázott le egy szegedi házaspárt. A tündérmesének induló életút ma inkább rémálomra hasonlít. Tovább olvasom