Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Az eredmény kötelez

Szeged - Várható volt a szavazók aktivitása és az igenek magas aránya, a megkérdezett Tóth Károly alkotmányjogász szerint az eredmény kötelez. Löffler Tibor politológus úgy véli: a napidíj, a vizitdíj és a tandíj eltörléséről törvényt kell hozni, ám heves pártvitákra számít a pénz pótlásáról.
– A legutolsó közvélemény-kutatások várakozásai beigazolódtak, nagy volt a választók aktivitása. A népszavazás eredménye mindhárom kérdésben köti az országgyűlést, köteles tehát eltörölni a vizitdíjat, a napidíjat és a tandíjat – értelmezte az előzetes eredményt Tóth Károly alkotmányjogász, a szegedi egyetem jogi karának oktatója. – Kérdés: lehet-e Alkotmánybírósághoz fordulni, hogy csak január 1-jétől lépjen életbe az intézkedés, ami a legvégső határidő. Viszont semmi nem tiltja a parlamentnek, hogy akár már hétfőn döntsön az eltörlésről. A miniszterelnök az urnazárás után váratlanul bejelentette, hogy elkészítették a törvényjavaslatot. Ennek az interneten is látható változata szerint azonban semmiféle kompenzációról nincsen szó. Alkotmányosan nehezen védhető, hogy ha elvontak az egészségügyből pénzt, és eltörlik a díjakat, ne állítsák vissza a pénzeket. Kemény parlamenti csatára számítok a módosításról. A hétfői döntést nem befolyásolja, hogy a végeredmény a jogorvoslati kérelmek és a külföldi szavazatok miatt csak jövő hét végén hirdethető ki – nyilatkoza a jogász.

Szavazás után. Hogyan tovább? Fotó: Segesvári Csaba

– Rendkívüli sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc megerősítette Horváth Ágnes egészségügy-miniszter korábbi bejelentését, miszerint a kormány már meghozta a döntését a népszavazás előtt – mondta a következményekről Löffler Tibor politológus, a szegedi egyetem oktatója. – Eszerint a kormánynak sem lehetősége, sem szándéka nincs a változtatásra. Mindent visszacsinálnak, de forrásokat nem jelölnek meg. A magas részvételi arány és az igenek nagy hányada azt mutatja, hogy sok szavazó szakpolitikai döntést hozott. Tehát csak a három díj eltörlésére szavazott, függetlenül a pártoktól. Nagyon valószínű, hogy nem csak jobboldali pártszimpatizánsok aktivizálódtak. Az a kérdés, hogy a koalíció ezt mennyire veszi figyelembe. Most politikailag impotens kormány benyomását kelti, az általa korábban is emlegetett válsághelyzetre képtelen megfelelő közpolitikai választ adni. Az eredmény láttán pártpolitikai síkra tereli a vitát. Úgy látszik, érdekelt a feszültség generálásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszavazás online - Győztek az igenek

Még tart a szavazatok számlálása, de Gyurcsány Ferenc kormányfő már bejelentette: április elsejétől helyreállítják a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj előtti állapotot. Tovább olvasom