Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Balázs Mester Díj Székhelyi Józsefnek

Szeged - Balázs Mester Díjat kapott Székhelyi József színművész, a szegedi teátrum korábbi direktora. A magyar gasztronómiai kultúra megőrzéséért járó elismerést a héten adták át Budapesten.
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum 2003-ban váratlanul elhunyt legendás igazgatója, Draveczky Balázs szellemi örökségének ápolására 2004-ben alakult meg a Balázs Mester Alapítvány, amely minden évben odaítéli a Balázs Mester Díjakat. Az elismerést azok kaphatják meg, akik a vendéglátás legkülönbözőbb területein élen járnak a hagyományőrzésben. A kitüntetettek között vannak vendéglősök, étteremtulajdonosok, muzeológusok, írók, oktatók, egyesületek.

Draveczky Balázs pályafutása során „morzsalapáttal" gyűjtötte össze a hagyományos magyar gasztronómia gyöngyszemeit. A tiszteletére alapított díjat a héten immár ötödik alkalommal osztották ki Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az idei kitüntetettek között van Székhelyi József színművész, a Szegedi Nemzeti Színház előző főigazgatója is.

Székhelyi József egy főzős tévéműsorban. Fotó: Miskolczi Róbert
Székhelyi József egy főzős tévéműsorban.
Fotó: Miskolczi Róbert

– A díjat tulajdonképpen a hagyományőrző, hazaszeretet-ápoló tevékenységemért, irodalmi megjelenésem és közéleti munkásságom summázataként adták át, ami nagyon jólesett. Boldog vagyok, hogy ezzel az elismeréssel egy olyan képzeletbeli klubba kerültem, amelynek többek között Újházy Ede, Csortos Gyula, Blaha Lujza, Tömörkény István és Jókai Mór is tagja. Mindig fontosnak tartottam a kultúrhistória és a gasztronómia összekapcsolását. Mániám, hogy a gyermekeimnek a családi tűzhely régi melegét „újrafőzöm" – mondta lapunknak Székhelyi József.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. korfu2000 2010. március 17. 22:18
  „Szomorú, hogy a Balázs Mester Díj kapcsán politizálásba torkollik a hozzászólások zöme!
  Itt most a gasztronómia lenne a téma - pártállástól függetlenül... Székhelyi József ilyen irányú tevékenységét lehet elismerni, vagy támadni - mint egy átlagos ember gasztronómiai munkásságát. A politizálásnak nem itt van a helye.
  Egy korábbi díjazott”
 • 42. Csecs 2010. február 08. 13:56
  „41: <moderálva>
  Azok nem megtérnek, hanem idetelepednek, és nem felveszik a zsidó vallást, hanem kérkednek vele és nap mint nap a másik pofájába tolják.
  A Nobel-díjasokat most ne hozd elő, az irodalmi- és a "béke"-Nobel-díjat hagyományosan zsidók adják zsidóknak és azoknak, akik a legtöbbet tesznek a zsidó fölényért.”
 • 41. Zejko 2010. február 07. 21:11
  „"Jordán pozitív" E aztan a kurucos duma :D:D:D
  Felvallalja zsidosagat es akkor mi van te meg a magyarsagodat ha tetszik ha nem magyarban vagy 150 ezer zsido szarmazasu el es egyre tobben ternek es vaszik fel a vallast szerencsere demokracia van ha valaki budhista akar lenni legyen stb.
  Azert eleg durva hogy itt zsidoztok azt a nobeldijjasaitok koltoitek reg mult szineszeitek felteleloitok nagyobb szazaleban zsidok arra jok voltak mi?”
 • 40. Conquer 2010. február 07. 19:21
  „Flex

  Ajánlom figyelmedbe a hamburgerről szóló Wikipédiát: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hamburger
  Az bizony Hamburgból származik. A milánói vagy a bolognai is onnan van, ahonnan a neve származik. Ahogy a párizsi is Párizsról kapta a nevét. A kölni víz is Köln városáról van elnevezve.

  Ugye, hogy tájékoztalan vagy?

  Székhelyi Úrról leírtam a véleményemet, ő az az ember, aki megosztja az embereket. Még pedig azért, mert nyíltan vállalta zsidóságát és egy olyan párthoz való jó viszonyát, akiket mindenki megvet és a csaló, hazug, ingyenélő zsidókkal azonosít. Nem véletlen, hogy mindenkinek megvan a véleménye róla és ez nem biztos, hogy pozitív. Egy pozitív van az ügyben: Székhelyi, aki Jordán pozitív (gy.k: zsidó). Mondjuk ő legalább felvállalja zsidóságát, csak nem biztos, hogy helyes társaságban teszi mindezt.”
 • 39. k.elvis 2010. február 07. 19:07
  „Flex, mennyit fizetnek neked azért,hogy véded a ti bolygótokról érkezőket?”
 • 38. flexsnake 2010. február 07. 18:19
  „Gyengébek kedvéért újra:

  ,,- A díjat tulajdonképpen a hagyományőrző, hazaszeretet-ápoló tevékenységemért, irodalmi megjelenésem és közéleti munkásságom summázataként adták át, ami nagyon jólesett."

  Hol olvasol itt főzőcske műsort? Nem tévés szereplésért kapta. Egyébként meg fogod és versenybe szállsz, csinálj nagyot! <moderálva>”
 • 37. flexsnake 2010. február 07. 18:17
  „36. a hamburgernek semmi köze hamburghoz te <moderálva>. Ettél már milánói makarónit? Milánóban azt sem tudják mi az. A brassói sem brassóból származik. A rákóczi szalámi szerintet rákócziból van? :D”
 • 36. cumania 2010. február 07. 18:00
  „Semmi gond, csak akkor ne ünnepeltesse magát a pórnéppel, felesleges lealacsonyodni hozzánk, meglennénk nélküle!”
 • 35. JoGabor 2010. február 07. 17:31
  „Kedves Székhelyi Úr,
  én nem mindenben értettem egyet direktori működésével, ám ami azóta, és itt, ezen a fórumon is történik, az Önnel szembeni méltatlan támadások, mélyen felháborítanak. Gratulálok a díjhoz, és vígasztalásul olvassa a XX. század legnagyobb magyar gondolkodóját, Hamvas Bélát, egyebek mellett ezt:
  " A szolgaságnak a lélek tudattalan állapota felel meg, s ha a szolgaság uralomra jut, a lélek tudattalansága sorshatalommá lesz. Az értelmes ember itt a közösséggel szemben áll, mert a közösség homályban él, az értelem világosságát nem fogja fel, csak érzi, hogy más, mint ő, s ezért gyűlöli és üldözi."
  /Scientica Sacra, VI. könyv (A király és a nép) Életmű kiadás 9. Kötet, Medio Kiadó 1995./
  Tisztelettel üdvözlöm.”
 • 34. Conquer 2010. február 07. 17:19
  „32. hozzászólás flexsnake 2010.02.07. 16:36

  Hehe... a hamburger angol kaja... a nevében is benne van a német kikötőváros, Hamburg neve. Ekkora lámát. Flex fiam ezt elnézted. A kölni víz nem véletlenül spanyol találmány? És a párizsit nem lehet, hogy a lengyelek csinálták először? :)))

  Én is megkérdezem: A sólet és a maceszgombóc mióta "tradicionális" magyar kaja? Sose volt az és sose lesz. Az bizony zsidó kaja, akárki akármit mond.

  És hadd idézzem Marxot Székhelyi magyarságára: A zsidó a polgár mögé bújik és polgár lesz, pedig mindig is zsidó és az is marad. (Marx levele Engelshez)”
 • 33. cumania 2010. február 07. 16:50
  „Most ironizálsz, ugye? :)”
 • 32. flexsnake 2010. február 07. 16:42
  „Székhelyi többet tett le az asztalra mint egy tányér leves vagy egy gőzölgő gulyás, többet mint egy versátíratot, és sokkal többet mint amit az itt kommentelők le fognak tenni. Éppen ezért mélységes tisztelettel vagy őszinte .... tessék meghálálni.”
 • 31. horvathi 2010. február 07. 16:21
  „Elég baj, hogy szélsőséges magyargyűlöletért cserébe még díjakat is adnak!”
 • 30. Zejko 2010. február 07. 16:20
  „19.
  "Milyen hagyományőrzés? Kóser kaját főzött, az mióta magyar?"

  KB ezer eve ugyan ugy mint a szlav vagy svab kajak.”
 • 29. cumania 2010. február 07. 16:19
  „28: he-he! Akkor sem magyar a kóser kaja!”
 • 28. flexsnake 2010. február 07. 15:26
  „Megérdemelte. Jobb ember mint itt némely hozzászóló aki az életben semmit nem tud felmutatni :D”
 • 27. állatbarát 2010. február 07. 15:25
  „Léni!
  Isten őrizzen meg attól,hogy egy közegben legyek Székhelyivel.
  Benne érzések pedig nincsenek, ezt jó lenne,ha tudomásul vennéd.”
 • 26. rambla 2010. február 07. 14:44
  „"ahol Székhelyi József valaki,"

  Oda tisztességes ember nem vágyik! Nem akar közéjük tartozni a rosseb sem!
  :-)”
 • 25. ataqam 2010. február 07. 14:17
  „most a poker a divat,szerencsétleneket bepalizzák azt mondván sokat lehet nyerni a pokerrel!”
 • 24. ataqam 2010. február 07. 14:16
  „léni már elbucsuztál tölünk egyszer,a szavad ennyit ér?”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferde az újszegedi vasbeton pohár

Negyven éve, építés közben megdőlt a függőlegeshez képest az újszegedi víztorony 8 centivel. Fél év alatt megállították a mozgását, ám az építmény ma is ferde. Tovább olvasom