Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Balkezesen nehezebb?

Szeged - A balkezesek kirekesztve érezhetik magukat, hiszen a legtöbb konyhai eszköz, szerszám, iskolai felszerelés jobbkezeseknek készül. Ismert szegedieket kérdeztünk: okoz-e problémát, hogy bal kezük a domináns.
Üdvözléskor a jobb kezünket nyújtjuk. Kultúránkban az emberek balról jobbra írnak. A varrógéptől és a konzervnyitótól  kezdve a körfűrészen át a szószoskanálig minden a jobbkezesek igényeinek megfelelően készül. Ezért nem csoda, hogy a balkezesek sokszor sutának érzik magukat.

A balkezesség előnyeiről és hátrányairól megoszlanak a vélemények. Bár a népi hiedelmek negatív tartalmakat tulajdonítanak – például ha valaminek rossz vége lesz, azt mondjuk, balul ütött ki, balul sült el; ha valaki ügyetlenkedik, kétbalkezesnek bélyegezzük, a rosszkedélyű embert pedig megkérdezzük, bal lábbal kelt-e fel –, számos sportban kifejezetten értéknek számít, ha valaki balkezes. Ilyen a vívás, a boksz vagy az asztalitenisz. A balkezes sportolók könnyen meglepetést okozhatnak „jobbos" ellenfelüknek.

– Általános iskolás koromban sok más fiúhoz hasonlóan fociztam. A testnevelő tanárom felfigyelt rá, hogy balkezes vagyok, ezért elcsábított a kézilabdásokhoz. Azt mondta, adottságaim miatt még sokra vihetem, hiszen jobbszélsőként egy balkezes előnyöket élvez kapura dobás közben – emlékezett vissza gyerekkorára Bendó Csaba, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának játékosa.

Medgyesi Konstantin, a megyei múzeumok sajtóreferense elmesélte, alapjában véve balkezes, de némi káosz uralkodik, amikor teszten vizsgálja, melyik a domináns keze: egyszer az egyik, egyszer a másik kerül ki „győztesen". – Bal lábbal rúgok, jobb kézzel dobok. Serdülő koromban kézilabdáztam, illetve a barátaimmal sokat fociztam, ekkor figyeltem fel a különös megosztottságra – magyarázta a kommunikációs szakember, aki csak a bal kezével tud írni. A rajzolás nem az erőssége, és lehet, hogy semmi köze a balkezességhez – bár a szakemberek állítják, van összefüggés –, érzékeny embernek tartja magát.

Medgyesi Konstantin ballal ír, de nehéz eldöntenie, melyik a domináns keze. Fotó: Frank Yvette

Bal József, a Szegedi Nemzeti Színház rendezője nevéből adódóan gyakran vicces megjegyzések „célpontja". Janik László például legutóbb tréfásan megjegyezte, amikor A kaktusz virága című előadás közben megsérült a lába: biztosan azért a bal vádliját érte a baleset, mert Bal József rendezte a darabot.

– Ha valaki leült a gépemhez, mindig pakolászni kezdett. Csak később gondolkodtam el rajta, hogy a jobbkezesek átpakolják az egeremet, mivel én azt mindig a bal oldalon használtam. A szerszámokat is a bal kezemben fogom – mesélte el a rendező, hogyan ismerte fel tíz-tizenkét évvel ezelőtt: valójában kétkezes.

Jobbkezes világ

Kresák Eszter balkezes néprajz szakos hallgató Balkezesek egy jobbkezes világban címmel kiállítást rendezett Csongrádon. Két tárlóban csak a balkezeseknek célszerű tárgyak láthatók. A másik két tárlóban olyan eszközök vannak, melyeket a vendégek hoztak magukkal. A kiállításon balkezesek kedves történeteit is olvashatjuk.

Átszoktatás

A jobb kézre átnevelés régen elterjedt gyakorlat volt. Néha elég drasztikus módszereket alkalmaztak: ráütöttek, bepólyázták, begipszelték a gyerekek bal kezét. Sok szülő édességgel, érzelmi zsarolással próbálta átszoktatni a gyermeket. A szakemberek szerint a balkezeseknél domináns jobb agyfélteke működése az átnevelés miatt lefékeződik, ezzel együtt a bal agyféltekének több feladatot kell elvállalnia, így állandó megterhelésnek van kitéve. Visszahúzódóvá, lelkileg sérülékenyebbé válhat a gyermek. És persze soha nem tudja meg a szülő milyen képességek fejlődhettek volna ki, ha balkezes marad a kicsi. Hiszen az átlagosnál több balkezest találunk a leghíresebb építészek, művészek, sportolók, politikusok, tudósok között. Bal kezével rajzolt és írt Leonardo da Vinci. Charlie Chaplin számos filmjében ördögien játszott bal kézzel a hegedűn. Híres balkezes volt Nagy Sándor, Julius Caesar, Bonaparte Napóleon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feleannyi külföldi jön Csongrád megyébe dolgozni

Szeged - A román állampolgárok ugyanis ma már inkább Olaszországba és Spanyolországba mennek dolgozni, a külföldi munkaerő hada átvonul felettünk. Tovább olvasom