Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Bizottságosdi: ingyen vagy tiszteletdíjért végzett munka?

Néhol fizetnek az önkormányzati bizottságok külsős tagjainak tiszteletdíjat, másutt nem. A vásárhelyi és a mórahalmi kültagok ingyen dolgoznak. Szegeden kevesebbet kap egy külsős, mint Csongrádon, de a szentesi juttatás a legmagasabb a megyében. A kérdés: lehet-e anyagi elismerés nélkül szakértelmet várni?

Szürke eminenciások a települési önkormányzatok bizottságainak külsős tagjai, anyagi megbecsülésük viszont tarka képet mutat a megyében. Makón például már 2006-ban úgy határoztak, hogy csak a képviselő-testület tagjaiból alapítanak szakbizottságokat, külsős szakértőt nem foglalkoztatnak, vagy csak alkalmi jelleggel. Mórahalmon vannak ugyan külsős bizottsági tagok, de ők – a választott képviselőkhöz hasonlóan – nem kapnak tiszteletdíjat. Hódmezővásárhelyen az elmúlt év őszén nullázták le a külsősök juttatását.

Szegeden mind a 9 szakbizottságban három külsős tag dolgozik. Nekik fejenként havi bruttó 27 ezer 950 forint tiszteletdíj jár. Bár Csongrád megye legnagyobb településéről van szó, ez az összeg a legkisebb, ha a külsősöket alkalmazó városokat hasonlítjuk össze. Csongrádon ugyanis bruttó 30 ezer 920 forint a külsősök juttatása. Azt, hogy ez az anyagi elismerés valójában miféle ellentételezés, jól példázza egy fórumozó bejegyzése, aki lapunk egyik csongrádi cikkét kommentálta a delmagyar.hu-n. Azt írta, hogy egy bizottsági külső tag – aki elméletileg szakértő a szakmájában – kap nettó 15 ezer forintot egy hónapra. Ha havonta 20 órát foglalkozik a város dolgaival, akkor 750 forint az óradíja. Hozzáfűzte azt is, hogy egy napszámos sem megy el ennyiért dolgozni a város széli szőlőkbe.

Szentesen bruttó 38 ezer 263 forint tiszteletdíj jár a bizottsági külsősöknek, illetve ezenfelül ingyen vehetik igénybe a városi könyvtár szolgáltatásait. A leggavallérabb város polgármestere szerint szükség van külsős szakértőkre. – Nálunk 1990 óta vált gyakorlattá külsősök bevonása a bizottsági munkába. Bár hozzáértőknek kellene véleményt formálniuk a szakbizottságokban, azt el kell ismerni, hogy az idők folyamán változott a felkérés gyakorlata, a külső bizottsági helyek kiosztásánál ugyanis a politikai pártok más szempontokat is fegyelembe vesznek – mondta lapunknak Szirbik Imre. A tiszteletdíjjal kapcsolatban megjegyezte: lehet anélkül is dolgozni, de nem biztos, hogy az a jó megoldás.

– Ingyen is lehet lelkiismerettel végezni ezt a munkát – mondta lapunknak Burzon Mária, a vásárhelyi oktatási bizottság külsős tagja. – Számomra megtiszteltetés, hogy kikérik a véleményemet. Természetesen vannak témák, amikhez nem értek, mert mindenhez én sem konyíthatok. De akkor sem lennék okosabb az adott ügyben, ha pénzt kapnék érte – fűzte hozzá a városszerte elismert pedagógus.

Ez igazából költségtérítés.

– Számomra nem létkérdés ez az összeg, de olyan világban élünk, ahol mindenért fizetni kell – mondta lapunknak Orbán István, a csongrádi önkormányzat pénzügyi bizottságának külsős tagja. Az egykori megyei alelnök szerint, ha valaki komolyan veszi ezt a felkérést, nagyon sok munkával jár a bizottságosdi, és az érte kapott tiszteletdíj valójában a telefon-, internet- és benzinköltségeket is alig fedezi. Orbán úgy véli, előbb az Országházban kellene rendet rakni: csökkenteni a honatyák számát, juttatásaikat kifehéríteni.

Olvasóink írták

  • 2. Hoppá 2009. február 05. 19:18
    „Borzalmas az, ahogyan ír Kedves Kuci! Az ilyen helyesírásért az elemi első osztáylból sem lehetne tovább lépni. Még a FALU-ban állják ki szó nélkül, nemhogy egy VÁROS-ban. Nem kell megmagyarázni, hogy szádékosan torzítja az írását, mert aki ilyen következetesen tudja pl. a tárgyragot a múlt idő jelével összekeverni, anak ez a vénájából jön. Píronkodik az ember, hogy ezeket az írásokat - ha tényleg igaz - csongrádi ember teszi közzé. Azt gondolom, hogy nem általános iskolában tanult. Egyébként véletlenül sem vagyok tanár, csak egy kissé igényes az ilyesmire.”
  • 1. keletaru 2009. február 05. 14:25
    „Ugyan már közöségi munkát , jutatásért /52/ !!! Országházban rendet rakni ? Megint ez a napszámos , hadjuk már ...... Ha nem éri meg nem kell elvállalni , pusztán erkölcsből mi ?! A cikkben is benne van ezt látják a nagyjainktól , akkor nekik is jár . Felelöségnélkül természetessen . Üdv Kuci
    Ez csak egy magán vélemény nem kell vele egyet érteni !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tolltépés is állatkínzás?

A libatömés után a tolltépést is állatkínzásnak tartja egy svéd televízió. Tovább olvasom