Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Csacsitaxi és vízifoci a kübeki falunapon

Kübekháza - Határnyitással, marhapörköltfőző versennyel és vizes sportokkal ünnepelték Kübekházán az idei falunapot. A nap folyamán megtudtuk: a csacsitaxit nem szamár húzza, aki pedig gyorsan főz, az nem ügyes, csak jó alapanyagból dogozott.
Korán talpon volt Kübekháza apraja-nagyja szombaton: 9 órakor a határnyitással megkezdődött a falunap. A három ország találkozásánál létesített átjáró évente mindössze két napig tart nyitva.

– A 14 éve tartó hagyomány célja, hogy összehozza a különböző oldalon élőket – mondta el Molnár Róbert polgármester.

Az ünnepség és az iskolások Triplex-futása után a főtér vette át a főszerepet: 10 órától már rotyogott a bográcsokban a marhapörkölt. A falu 14 utcájának lakói és a határrendészek mellett a harkakötönyi önkormányzat szállt be a főzőversenybe. – A lényeg, hogy eszünk egy jót, közben pedig összekovácsolódnak a lakók – fogalmazta meg az igazi célt Dékány László a Zsák utca csapatából.

Amíg a felnőttek főztek, a gyerekek a nyári melegben igazi strandprogramokon vehettek részt: vízifocizhattak és vízicsúszdázhattak.

Csacsitaxi és vízifoci a kübeki falunapon. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Fanni is derekasan állta a sarat: a csacsitaxi „motorja" egész nap húzta körbe a falun az utazni vágyókat. S amikor valaki leszamarazta, gazdája egyből kikérte magának. – A szamár az, aki vezeti. Aki a szekeret húzza, az a csacsi – szögezte le Nagy Zsolt.

Bár az ételeknek délután 2-ig kellett elkészülniük, az Árpád utca csapata már délben vígan falatozott, miközben a többiek még lázasan forgatták a tűz fölött a bográcsokat. – Az ő bajuk – mosolygott Gulyás Ferenc, majd gyorsan hozzátette: ők biztosan fiatal marhát kaptak. A férfi azt mondta: ez a rendezvény összehozza a falut.

A délután már az aktív küzdelmek ideje volt: a vízifocipályát az asszonyok és lányok, nős és nőtlen emberek, valamint Harkakötöny és Kübekháza önkormányzata vette birtokba. Később családi ügyességi vetélkedőket is tartottak, majd este a Kübekháza-parádé zárta a napot, többek között Balázs Pali koncertjével és tűzijátékkal.

Olvasóink írták

  • 1. seawasp 2011. május 30. 12:14
    „Hát ez az! :-D

    Szőreg nincs messze, de Ausztrália már igen! :-D

    Különben, éhes is lettem a hír olvasatán! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyen megszokták a Mars tér új arculatát

A történelmi belváros rehabilitációjára Szeged 3,3 milliárd forintot költött tavaly. A megszépült közterekről kérdeztük a városlakókat. Tovább olvasom