Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Cseréputánzatok ellen tiltakozik a Zsolnay

Szeged - A műemléki értékeket meggyalázó törekvésnek tartja a pécsi Zsolnay-gyár, hogy a Gróf-palotát cseréputánzattal újítják fel. Az önkormányzat szerint minden előírás szerint történik.

Tiltakozik a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. az ellen, hogy a szegedi Gróf-palota tetőszerkezetét eredeti Zsolnay-kúpcserepek helyett utánzatokkal újítsák fel. Vajda László cégvezető szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében többek között azt írja, társaságuk, amikor értesült a felújításról, több formában is kereste a kapcsolatot az önkormányzattal a kúpcserepek újragyártásával kapcsolatban. Szerették volna megtudni, miért teszi kockára a város a műemlék épület értékeit azzal, hogy a mázas kerámiák pótlását olyan gyártóra bízza, amelynek gyakorlatilag eszközei és szakemberei is alig vannak. A gyár a cégvezető állítása szerint jelenleg is azon dolgozik, hogy az érintett gyártó félbehagyott, vállalhatatlan minőségű „munkája" helyett rövid határidőn belül minőségi Zsolnay-kerámiát adjon egy kiemelt műemlék épület rekonstrukciójához. A cégvezető hozzáteszi, a gyár tovább folytatja harcát a márkanevét romboló, 160 éves múltját csorbító, a közvéleményt megtévesztő, a műemléki értékeket meggyalázó törekvések ellen. A cégvezető az önkormányzati beruházás projektfelelősének, Zana Attilának a bizakodó tévényilatkozatára reagálva hozzáfűzi, a standard mázatlan kerámia, illetve a beton tetőcserepek esetében is legalább 25 év garanciát vállalnak a gyártók. Ehhez képest az utánzatokra vállalt 10 éves garancia szoros összefüggésben lehet a várható „minőséggel".

Ez a mintadarab. Zana Attila projektfelelős mutatja a Zsolnay-utánzatot a Gróf-palota előtt. Fotó: Frank Yvette
Ez a mintadarab. Zana Attila projektfelelős mutatja a Zsolnay-utánzatot a Gróf-palota előtt.
Fotó: Frank Yvette

Veszteséges a gyár


A szír származású svájci–magyar üzletember, Bachar Najari vásárolta meg idén tavasszal a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonrészét. A közel 200 embert foglalkoztató gyár évek óta gazdasági nehézségekkel küzd, 2011-ben 840 millió forint árbevétel mellett 282 millió forint veszteséggel zárt, a 2012-es árbevétele 602 millió forint volt, a vesztesége pedig 270 millió forint.

– Az örökségvédelmi hatóság előírásainak megfelelően, valamennyi szakhatóság jóváhagyásával folyik a Gróf-palota helyreállítása – tájékoztatta lapunkat a polgármesteri hivatal sajtófőnöke. Vécsey Ágnes elmondta azt is, hogy az uniós támogatással folyó projekt során nem volt követelmény, hogy az új tetőcserepek a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. üzemében készüljenek el. A közbeszerzési pályázaton nyertes kivitelező, a szegedi Tetőmesterek Kft. tulajdonos ügyvezetője, Smányi Zsolt elmondta, a felújítás szakfelügyeletét restaurátor szakember látja el, a szerződésnek nem lehetett és nem is volt feltétele, hogy eredeti vagy utángyártott Zsolnayval dolgozzanak. A mintadarab elkészült a hazai gyártónál, a napokban zsűriztették; az eljárásban részt vettek műemlékvédelmi, önkormányzati és műszaki szakemberek, és jó minőségűnek ítélték az elkészült kúpcserepet. Ilyen darabokból 300 kerül majd a Gróf-palota tetejére. A gyártó azért vállalt 10 év garanciát, mert annyi volt a pályázati követelmény.

Júliusban írtuk meg, hogy uniós pályázati támogatással novemberig felújítják a 100 esztendős szegedi Gróf-palota tetőszerkezetét. A Tisza Lajos körút és az Arany János utca sarkán álló szecessziós épület renoválása több mint 30 millió forintba kerül. A szegedi önkormányzat tavaly indult Szabadkával együtt a Századfordulós ékkövek – tematikus kalandozások a szecesszió varázslatos világában elnevezésű pályázaton. A vajdasági városban a világörökségi védettségű zsinagóga északi homlokzata újul meg.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. szegedimelós 2013. szeptember 06. 09:06
  „Csutak a balos bérkomentelők gyöngye. Vajon a városházáról írogat?”
 • 35. _csutak_ 2013. szeptember 04. 18:37
  „@Natasa:
  TE hány éves vagy, hogy hiszel a mesékben?
  A valóságot nem tudhatjuk, csak azokat az információs morzsákat amelyet valamelyik érdekcsoport közzétesz!”
 • 34. mezopeti 2013. szeptember 04. 14:50
  „Azért gondolom etikai kérdésnek, mert ez egy műemlék épület, és ez a cserép, igazán elenyésző mennyiségben, az eredeti tartozéka. Amennyiben ez a tartozék továbbra is eredetiben beszerezhető, akkor azt onnan illik megrendelni és pótolni. Egy műemlék épület nem arról szól elsősorban, hogy honnan lehet olcsóbban, hanem arról kellene, hogy miként lehet a legeredetibb módon helyreállítani, felújítani. Ugyanez a helyzet régi gépek, járművek, bútorok, stb. esetén. Az utángyártott nem ugyanaz (persze nem időben, értem, hiszen időben a Zsolnay is az lenne). Hogy van-e minőségi eltérés, abban itt egyikünk sem tud nyilatkozni.”
 • 33. Natasa 2013. szeptember 04. 07:59
  „31, 30.
  A DM nem tette közzé a teljes sajtónyilatkozatot, de egy másik portálon megtalálható. Abban a Zsolnay ügyvezetője leírja, hogy a pályázat másik szereplője, Szabadka velük dolgozik a műemlékén, az ottani Zsolnaykat eredetire gyártják le! Szeged FEL SEM KERESTE őket, NEM IS KÉRT árajánlatot tőlük!!! Értve?! Na itt a mutyi...”
 • 32. zolee0001 2013. szeptember 04. 07:56
  „Meg sem keresték a Zsolnayt. Védet épületesetében ha Zsolnay van rajta nem lehet rá rakni valami gagyi vackot. Bűzlik az egész. Nyilatkozzon a városvezetés.”
 • 31. adalen27 2013. szeptember 03. 22:22
  „Hát,ez a szabad piaci versen.Nyilván a jobb árajánlatot részesítették előnyben.Attól,mert 160 éves "manufaktúra",ami már egyébként nem,és már jócskán külföldi kézben van az is,nem jelenti azt,hogy értelemszerűen minden pályázatot nekik kell megkapni.
  Némely komentet egyébként nem értek,mert a beruházást,egy Szegedi cég kapta meg,szóval inkább örülnünk kéne! De már megszoktam,hogy van az bizonyos réteg,akinek mindegy,hogy van-e sapka,avagy nincs..”
 • 30. _csutak_ 2013. szeptember 03. 21:11
  „A manufaktúra miért nem adott versenyképes árat?
  Piacgazdaságban az a divat!”
 • 29. nandor002 2013. szeptember 03. 20:42
  „Mosák Botkáékat minha muszály volna!”
 • 28. zolee0001 2013. szeptember 03. 20:41
  „Nagy itt a baj a balos bérkomentelők így mossák a városvezetést.”
 • 27. szegedimelós 2013. szeptember 03. 20:38
  „A Zsolnay magyar cég magyar embereknek ad munkát!”
 • 26. Óperenciás 2013. szeptember 03. 17:59
  „Én is a szegedi manufaktúrától rendeltem volna meg a mázas cserepeket.
  Ők ide fizetik az iparűzési adót.
  Biztos, hogy olcsóbb. A cserépgyártás technológiája pedig ismert.
  Ja, hogy nem Zsolnay?
  Nem az arab fickó teszi zsebre a pénzt?
  Érdekes.
  Amikor Alföldi 64 milliós önkormányzati támogatással, a nemzeti ünnepünkön,
  a Dóm téren ketrecet csinált a Szent Koronából, nem voltak ilyen finnyásak az urak és elvtársak...”
 • 25. Drakón 2013. szeptember 03. 17:11
  „Ez a védet épület Zsolnayval a igazi. Az adios sem adidas.”
 • 24. NP1 2013. szeptember 03. 15:58
  „16. mezopeti 2013.09.03. 13:46

  Bocsáss meg, de ez nem lehet etikai kérdés!
  Lehet műszaki, minőségi, financiális kérdés - de etikai nem.
  A minőségi, ár, szállítási stb. kritériumokat nem ismerjük.
  Mennyire lenne etikus, ha a Zsolnay ugyan azt a minőséget 100x-os áron nyomná le a torkunkon, pusztán azért mert ők a Zsolnay? Mennyire lenne etikus, ha a kivitelező csak azért választana gagyi utánzatot mert nem akarja kifizetni a minőség árát?”
 • 23. sultane 2013. szeptember 03. 15:54
  „jó lenne tudni, hogy 1 db cserép hány forint, és mennyi Zsolnay-ból ill.. mennyi garanciát vállalnak rá Zsolnaynál. mert ha teszem fel kétszer annyiba kerül, de 50 év a gar. akkor bőven megéri. Fogadni mernék, hogy 10 év múlva ez szét fog esni, és majd azt mondják, hogy hát az időjárás viszontagságai.
  Bár nálunk a házon van 100 éves cserép is, semmi baja...”
 • 22. vmagdi 2013. szeptember 03. 15:53
  „mondjuk tömegesetben igaz is lehet, de valljuk be soha a büdös életben ebben az országban senki nem fog már olyan épületet emelni, mint amiről beszélünk.... betonskatulyákat halomra lehet építeni, de ezeknek a házaknak arcuk van , individuumok és egyben kuriózumok is. Számomra fura, hogy régen normális hosszú élettartamú dolgok készültek, most hogy állítólag rengeteg különleges anyag és technológia birtokában vagyunk, egy évig tart a fekete ház felújítása pld.
  de mindennel így van 32 éves robotgépem elromlott, most már csak olyat kapni, aminek munkaórákban mérik az élettartalmát”
 • 21. Zénó 2013. szeptember 03. 15:13
  „Csak egy gyártó egy termékének a beépítés nem monopol helyzet és visszaélés a verseny szabadságával? Mert ha megkötik, hogy csak és kizárólag a Zsolnay Manufactura gyárthatja le, akkor annyit számlázhat, ami a papírra kifér, mi fog neki gátat szabni?
  A kiviteli terv árazatlan költségvetése meg amúgy sem tartalmazhat gyártó specifikus dolgokat!”
 • 20. Byron67 2013. szeptember 03. 14:44
  „És volt itt valamikor kérem szépen Zsolnay kiállítás is a Somogyi könyvtárban - panorámakép itt:
  https://www.360cities.net/image/zsolnay-china-exhibition-szeged”
 • 19. Byron67 2013. szeptember 03. 14:42
  „A Gróf-palota 80 megapixeles képen... a galambok nem "zsolnayból" vannak :-D
  http://gigapan.com/gigapans/126005”
 • 18. vmagdi 2013. szeptember 03. 14:31
  „ja és hát most járok az új puccos fürdőbe, olyan mintha betonsilóban lennék a mennyezet tiszta beton, össze lehet számolni az elemeket, hányból rakták össze, miközben mindenütt ezt az intézményt hirdetik...hát megépült... medence meg folyosó van, több is... miért nem lehetett azt is normálisan befejezni?”
 • 17. vmagdi 2013. szeptember 03. 14:24
  „mondjuk az jó lenne, ha nem kétszer csak egyszer csinálnának meg valamit rendesen, bár szegeden ilyen nem történt még, lád körforgalmak, csak átadásig működő szökőkutak, Annakúti és többi díszburkolat és még lehetne sorolni.. még azt se lehet mondani, hogy vállaljanak garanciát, mert a projekt végén rögtön felszívódnak az egyébként hirtelen előkapott hatalmas referenciával rendelkező cégek. Talán az ilyen projektek elbírálóit (úgymond szakértői) anyagilag is felelősségre kellene vonni egy-két elbaltázott dologért, utána egy kicsit jobban utánanéznének a dolognak..de most a csókos világ van”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pékség marad a régi Stühmer

Megmaradt Szegeden a régi Stühmer: a Kerek Perec Kft. felszámolása után is pékségként működteti tovább az új üzemeltető. Tovább olvasom