Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

December 20-án teheti le az esküt az új jobbikos képviselő

Szeged - Nem kap automatikusan bizottsági helyet a szegedi városi közgyűlésben a lemondott Keresztúri Farkas Csaba helyére lépő jobbikos önkormányzati képviselő, aki várhatóan december 20-án teszi le az esküt.
A garázdaság miatt jogerősen 10 hónap, egy év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt Keresztúri Farkas Csaba jobbikos önkormányzati képviselő csütörtökön közleményben jelentette be, lemond képviselői mandátumáról. Mózes Ervin címzetes főjegyző tegnap lapunknak elmondta, pénteken Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke személyesen vitte be a városházára Keresztúri Farkas Csaba lemondásról szóló jognyilatkozatát, amit Botka László polgármesternek címeztek. A főjegyző joghatályosnak értékelte a lemondást.

Képviselői pénzek

A szegedi önkormányzati képviselők havonta bruttó 111 ezer 800 forint alapdíjat kapnak. Ehhez jön még a bizottsági munkáért járó pótdíj. Aki csak egy bizottságnak tagja, az havi bruttó 27 ezer 950 forintot; aki két bizottságnak, az 50 ezer 310 forintot; aki a bizottság elnöke, az 100 ezer 620 forintot kap még havonta az alapdíján felül.

Mivel Keresztúri Farkas Csaba a Jobbik pártlistáján jutott be a szegedi városi közgyűlésbe a 2010-es önkormányzati választáson, nem kell időközi választást kiírni Szegeden. Erre csak akkor lenne szükség, ha egyéni választókerület nyerteseként került volna be a közgyűlésbe. A Keresztúri helyére lépő új jobbikos képviselő azt követően teheti le az esküt a közgyűlésen, miután a helyi választási bizottság megvizsgálta, van-e a Jobbiknak pártlistája, és azon szerepel-e még képviselői mandátumot elnyerhető személy. Mindkét feltétel adott. Onnantól kezdve, hogy ezt megállapította a helyi választási bizottság, 30 napja van a Jobbiknak arra, hogy nyilatkozzon, kit jelöl képviselőnek a pártlistáról. Ha ez megtörténik, a helyi választási bizottság beterjeszti a nevet a közgyűlésnek, ahol a képviselő leteszi az esküt.

– Ezzel csak képviselői minősítést nyer az új városatya, bizottsági helyet nem. Arról ugyanis a közgyűlés dönt, hogy az üresen maradt bizottsági helyekre kit választ – mondta a főjegyző. Keresztúri Farkas Csaba a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság elnöke volt, amelyről az első fokú bírósági ítélet után mondott le, majd a bizottságból is távozott, amely jelenleg 7 taggal működik. A jobbikos politikus azonban továbbra is betöltötte a pénzügyi bizottság alelnöki tisztét, maradt a vagyongazdálkodási bizottság tagja és az IKV Zrt. felügyelőbizottsági tagja.

Az új jobbikos önkormányzati képviselő várhatóan a december 20-i közgyűlésen teszi le az esküt.

Olvasóink írták

 • 17. Logaritmus 2013. november 24. 17:26
  „A kor nem érdem, csak állapot. A tudás és tapasztalat hiányát enyhítheti a lelkesedés és az új látásmód. A 25 évesek alatti generációra tehát szükség van de nem ők szülik meg a legjobb megoldásokat. Ha tud valaki kivételt az elmúlt 500 évből, ne tartsa magában. A generációknak együtt kell megtalálni a közös utat, nem széthúzva. A fiatalnak nincs semmi joga nyuggerezni, körbenevetni az időseket és a fiatalok érzéseit sem szabad levegőnek nézni. Szerencsére mindegyik pártnak van aktív ifjúsági szervezete. A Jobbik felőlem vezethet a kamaszok között, faék egyszerű kérdésekre satu egyszerű válaszokat adnak. Úgy tűnik, a fiatalok érdeklődését ez elégíti ki, nem a mélyebb és igényesebb elemző politizálás. A XXI. századi kihívásokra nem az antimodern, penészes eszméket hangoztató, zsidózó, féltudású és félnótás benyomást keltő alakokat is felvonultató Jobbik fog adni. Ez még változhat, ha nem Keresztúrik, Elődök vonaglanak házmester bölcsességeket hangoztatva hanem lesznek szociológusok, közgazdászok is a hangadók között. Addig az egész egy kis politikai gümő a nemzet testén.”
 • 16. kormoska 2013. november 24. 12:15
  „"fiatalok s középkorúak körében (18-45 évesek) a Jobbik a második legerősebb párt, az egyetemisták körében pedig az első."

  A mondat első fele nem pontos,nem igaz:A Jobbik a 18-27 éves korosztályban vezet(az itt-ott látható óriásplakátjaikon is ezt hangoztatják).Az e fölötti korosztályokban-egészen az 55 évesekig-,pedig már a Fidesz(sajnos),a 60 fölöttieknél pedig az Mszp.
  Az egyetemisták között a Jobbik a legnépszerűbb,ez ténylegesen így van.”
 • 15. kormoska 2013. november 24. 12:07
  „Az esküszövegébe ezt is belevenném:

  "Híven szolgálom a szegedi jobboldal gazdasági érdekeit,mindig hűen a jobboldallal szavazok és mindent megteszek azért,hogy a baloldali polgármester munkáját nehezítsem+ az újabb beruházásokat akadályozzam..Isten engem úgy segélyen!"”
 • 14. dondongó 2013. november 24. 11:26
  „Aha. A fiatal nemzedékek elvárása a megújulás: a cigányozás, a zsidózás és a Horthy szobrocskák tömeges felállítása. :-)”
 • 13. GondaIstván 2013. november 24. 10:27
  „12. pala1964 2013.11.24. 09:45
  "az is természetes, hogy a fiatalok átlagban mindig radikálisabbak, mint a felnőtt, tapasztalt generációk... nincs akkora tudásuk-tapasztalatuk, nincs annyi életbölcsesség"
  Ez nekem kicsit úgy hangzik, hogy az idősebb generáció tudja a tutit, a fiatalok meg nem, de megbocsátható nekik, mert még nincs elég élettapasztalatuk, bölcsességük. Persze van benne igazság, de ezzel szemben én inkább azt gondolom, hogy változik a világ, és az öregek, a pártok nem tudnak választ adni a XXI. század kihívásaira. Talán nem is fogják fel, hogy valami megváltozik, hanem ismétlik a berögzült XX. századi reakciójukat. A társadalom meg egyre inkább nem veszi be ezt a cumit, egyre inkább elfordul az öreg pártoktól, és olyanok felé fordul, akik valami újat próbálnak (Mo.-on pl. az LMP és a Jobbik). Persze nekik sincsenek kész, tuti válaszaik, de legalább érzékelik a társadalom elvárásait, hogy csak ne így tovább, újuljunk meg.”
 • 12. pala1964 2013. november 24. 09:45
  „2, szélsőséges és demagóg nézeteknek mindig és mindenhol volt, van és lesz hatása - de csak ott és akkor, ahol és amikor gazdasági és társadalmi bajok vannak...

  egy kiegyensúlyozott, kiszámítható és dinamikusan stabil gazdaság és társadalomban a szélsőség ott van, ahova egyébként való: a ritka kivételek közt...
  az is természetes, hogy a fiatalok átlagban mindig radikálisabbak, mint a felnőtt, tapasztalt generációk... nincs akkora tudásuk-tapasztalatuk, nincs annyi életbölcsesség..

  a Jobbik a fiatalok körében persze az előbbiek miatt viszonylag népszerű, ráadásul országos szinten még nem tudta igazán megmutatni mit tud (pl. EU-zászlót égetni úgy, hogy közben az EU-tól személy szerint is felvesszük a nagy lóvét - persze ismerjük, mint a kommunisták, akik azért léptek be, hogy belülről reformáljanak)

  jelenleg sajnos -szvsz- csak középszerű ellenzéket, vagy rossz kormánypártot vagy még náluk is rosszabb szélsőjobbot lehet majd nálunk választani...”
 • 11. Ballas 2013. november 23. 22:12
  „8. 0 eszet én nem nagyon reklámoznám a helyedben, te egysejtű! Akinek van esze, és helyén a szíve az tudja hogy a JOBBIK az egyetlen helyes választás! az MSZPdnek meg kb. az analfabéta dögevőknél van 100%on a népszerűsége!...”
 • 10. GondaIstván 2013. november 23. 20:31
  „8. Commander-V2:
  - "a választójoggal lemehetnénk egészen a pelenkás korig"
  Vannak olyan verziók is, hogy mindenkit megillet a választójog, és a kiskorúak helyett a szülők gyakorolják.
  Egyébként az utóbbi 100-150 évben kb. 30 évenként csökkent 10 évvel a választói korhatár. most érkeztünk el világviszonylatban is a 18-ról 17-re való leszállításhoz. Ha Mo. meglépné most, példát mutathatna Európának. Végre valamiben úttörők lennénk és nem sereghajtók.
  - "méresse meg magát a Jobbik!"
  Az igazság dupla pillanata már nagyon közel: április és október. Lehet izgulni!”
 • 9. Nemszavazok 2013. november 23. 18:52
  „Bizottsági helyet az új jobbikos akkor kaphat, ha vállalja az együttszavazást az újkommunistákkal ( fideszkdnp).”
 • 8. Commander-V2 2013. november 23. 18:07
  „7: a választójoggal lemehetnénk egészen a pelenkás korig, ott nulla ésszel egészen biztosan 100%-on van a Jobbik népszerűsége, főleg mióta kiskutyákkal reklámozza magát a Vona Gaby és barátai. Ha a Jobbikban az eset után feltámadna a lelkiismeret és a szégyenérzet, üresen hagynák a képviselői helyet és nem tennék be Keresztúri egyik kis komáját sem díszpintynek. Ha mégis kell a plusz egy ingyenélő képviselő a torony alá, írjanak ki új választást és méresse meg magát a Jobbik! Tippelni merek, hogy K. F. Csaba és társai miatt valahol 0-3% között van a Jobbik.”
 • 7. GondaIstván 2013. november 23. 15:13
  „6. Qllancs: "A 18 évesek magasan tesznek a politikára!"
  Ezért is kellene levinni a szavazati korhatárt 17 évre, mint ahogy megtették Ausztriában, Németországban, az USA-ban. Akkor érdemben hallathatnák a hangjukat, a politikai pártok meg versenyezhetnének a kegyeikért.”
 • 6. Qllancs 2013. november 23. 13:43
  „Erre a kis időre meg kár ! Inkább végezzenek már valami értelmeset erre a pár hónapra.
  18--évesek magasan tesznek a politikára ! Őket nem érdekli a politika.Csak is tudnak-e tanulni..ingyen?? tudnak..e bulizni, lesz-e munkájuk, jövő képük ??? Lesz-e lakásuk?? Jó állásuk, jó fizetésük !
  HA nem --irány külföld !!”
 • 5. GondaIstván 2013. november 23. 13:23
  „2. PipiczGabor
  Te szélsőségest írsz, de valójában radikálisról van szó. A radikalizmusnak pedig mindig voltak támogatói. A mai válságos, értékvesztős világban meg pláne. A fiatalok s középkorúak körében (18-45 évesek) a Jobbik a második legerősebb párt, az egyetemisták körében pedig az első. Az MSZP-nek és a Fidesznek erőst el kellene gondolkodnia, mit csinál ennyire rosszul, miért nincs létjogosultságuk a XXI. századi társadalomban. Vagy megújulnak, vagy elenyésznek.”
 • 4. scott1 2013. november 23. 12:29
  „1!
  Amennyiben nem ítélte volna el a bíróság, akkor nem írtál volna olyanokat, hogy "Hajrá Magyarok! Magyarország jobban teljesít!" ??? Gondolom neked az tetszett volna... és most nem háborognál!

  2!
  Lásd például Zuschlag Janit! Igaz az Ő jogerős ítéleténél nem "tündérországoztatok", pedig biztos a fidesz kormányt akarta támogatni Ő is, ugye? :D Vagy nézzük csak azt a szerény becslések szerint is több százezer választópolgárt, aki 2010-ben a Jobbikra szavazott exmszp-s szavazóként!”
 • 3. janos555 2013. november 23. 11:32
  „SOK SIKERT !”
 • 2. PipiczGabor 2013. november 23. 11:00
  „A a borzasztó, hogy szélsőséges nézeteknek mindig van támogatója ebben a "tündér orszában".”
 • 1. Együgyű 2013. november 23. 10:01
  „,,December 20-án teheti le az esküt az új jobbikos képviselő"
  Bizonyára ez az eskü, is mint a ,,rendszerváltás óta" minden ilyen eskü és az eddigi Tisztelt Országházi eskük miértünk, nekünk szólnak, miértünk hangoznak el! (Senki ne gondolja, hogy a munkanélküli anyagi gyarapodás érdekében!) Aki ilyet mer feltételezni az hazaáruló a mai szabad demokráciában! Vélelmezem, hogy a volt címzetes, Dr. Keresztúri Farkas Csaba jogászúr ezek után sem fog hajléktalan lenni a híd alá sem fog beköltözni! Lehet azonban, hogy az agresszivitása megmarad az ártatlan arcú volt városatyánknak? Hajrá Magyarok! Magyarország jobban teljesít!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvarázsolt kastély az arborétum mélyén

165 millió forintért árulja kastélyát egy ásotthalmi férfi, aki saját arborétumába 170-féle örökzöld növényt ültetett. Tovább olvasom