Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

December: tragikomédia, nagyoperett, balett, dixie

Három premiert, pontosabban két bemutatót és egy azzal egyenértékű felújítást tart decemberben a Szegedi Nemzeti Színház.
Egy lengyel kultuszdrámát, a színésznőből lett író, Gabriela Zapolska Dulszka asszony erkölcse című tragikomédiáját játsszák december 10-étől Székhelyi József rendezésében a kisszínházban. Közel egy évszázad múltán is aktuális, korszakos remekműről van szó, amelynek alapproblémája maga az ember, aki mit sem változott azóta – mutatta be a darabot a direktor a decemberi programról szóló tegnapi sajtótájékoztatón. Székhelyi szerint a produkció shakespeare-i tükröt tart a kispolgárosodó Magyarországnak, ahol sok elfeledettnek hitt, régi jelenség újra felbukkan... A címszerepet Fekete Gizi, Dulszki urat Király Levente alakítja. Utóbbi szinte néma a darabban, csak a végén mond egy nagy tirádát. A premier előtt nyitják meg Bobály Kati kiállítását, akinek különleges nemezképei szellemi rokonságban állnak Zapolska darabjával.
Horváth Péter állítja színpadra a Luxemburg grófja című Lehár-nagyoperett „őseredeti változatát". A napjainkba áttett történetről a drámaíró-rendező lehántotta az évtizedek során rárakódott rétegeket, elhagyta a nagy sztárokra szabott átírásokat. Ki tudja, miért, a darab mások érdeklődését is felkeltette, mostanában mutatták/mutatják be Bécsben és Berlinben is. A címszerep egyik alakítója, Kiss Zoltán szerint Horváth Péter megközelítése érdekes: kicsit modern, mégis klasszikus.
A Szegedi Kortárs Balett december 20-ától bemutató értékű felújításként három előadásban ismét műsorra tűzi Juronics Tamás egyik legnépszerűbb koreográfiáját, a Homo Ludenst.

Nyolcadik alkalommal rendezik meg december 27-én a nagyszínházban a karácsonyi dixie-gálát. Háló Pál, a szegedi Storyville Jazz Band vezetője elmondta, csapatán kívül fellép a Buffalo Express együttes, Nagy Iván (Benkó Dixieland Band), Kasza Tibor (Crystal), Horváth Kornél és Dörnyei Gábor ütős, valamint szeretnének egy afroamerikai énekesnőt is megnyerni. St. Martin is visszatérő vendég Szegeden az ünnepek idején, most öt muzsikustársával december 29-én ad koncertet a nagyszínházban.


A nyertes

Kisorsolták a Kelemen utcai jegyirodában megtartott színházi nyílt nap játékának nyertesét: Kotroczó Józsefnének Székhelyi József két, egyenként 15 ezer forintos jegyet adott át a szilveszter esti DeLuxemburg grófja című előadásra és az azt követő svédasztalos óévbúcsúztató színházi bulira. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy fantom pofozkodott

Dózsa Gábor felfüggesztette tegnap a gyermekbántalmazással kapcsolatban indított vizsgálatot. Az… Tovább olvasom