Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Devizahitel fronton a helyzet változatlan

Szeged - A választásokig nem várható újabb devizahiteles-mentés; az eddigi kormányzati intézkedések több mint 380 ezer családon segítettek. A kormány az Alkotmánybíróság után a Kúria döntésére vár, a Kúria pedig az Európai Bíróságéra.
Az Alkotmánybíróság hétfői döntésével megengedte a kormánynak, hogy visszamenőlegesen módosítsa a devizahiteles szerződéseket. Az eladósodott családokat eddig több alkalommal segítette a kormány, az újabb körre az elemzők szerint várni kell. Az MNB adatai szerint a meglévő devizahiteleknek csak a fele problémamentes, 20 százalékukat pedig egyáltalán nem fizetik.

 Hét év alatt 61 százalékkal lett drágább a svájci frank

2008. szeptember végén robbant a svájcifrank-bomba: az alpesi deviza napok alatt több mint 30 forintot drágult. Az akkori, elképesztőnek számító 186 forint/svájci frankos árfolyam tovább emelkedett, 2009 márciusában 212, 2011 augusztusában 272 forintig szaladt. Tegnap 257 forintot kértek egy svájci frankért, ami a 2006–2007-es hitelezési boomhoz képest 61 százalékos drágulás.

Végtörlesztés.
A 2011. évi végtörlesztéssel az MNB adatai szerint 169 ezer 256-an zárták le devizaalapú szerződésüket, 51 ezer 858-an pedig forinthitelre váltották a jellemzően svájcifrank-alapú kölcsönüket. A kormány első lépésével mintegy 221 ezren szabadultak meg a lakásukat terhelő devizahiteltől. A statisztikák szerint még így is maradt legalább 223 ezer devizaalapú lakáshitel-szerződés. Akik kimaradtak a végtörlesztésből, azoknak 2012 februárjától elérhető lett az árfolyamgát.

Árfolyamgát. Az árfolyamgátat kérő ügyfél a törlesztőrészletét rögzített árfolyamon fizeti öt évig: a svájci frankot 180, az eurót 250, a japán jent pedig 2,6 forinton. Az árfolyamgátat tavaly novemberben kiszélesítették, már nemcsak a 90, hanem a 180 nap késedelemben lévő adósok is beléphetnek. Az árfolyamgáttal ugyanakkor nem tűnt el a tartozás, csak mérséklődött. A tőkerész egy gyűjtőszámlán gyűlik, amit az árfolyamgát végén vissza kell fizetni. Az árfolyamgátba 2014. január végéig 163 ezer 451-en léptek be.

Mi lesz most az adósokkal? – Meg kell várni a Kúria döntését az új devizahitelezést érintő jogszabály megalkotásával – mondta Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő kedden a közrádióban, az Alkotmánybíróság hétfői határozatára reagálva. A politikus korábban azt nyilatkozta, „ha a Fidesz marad kormányon, teljes egészében kivezeti a piacról a lakáscélú, jelzálogalapú devizahitel-szerződéseket".

Az árfolyamréssel és az egyoldalú kamatemeléssel kapcsolatos kérdésekre a Kúria pedig a Európai Bíróságtól várja a választ. A Világgazdaság szerint a devizaadósok az alkotmánybárósági döntés ellenére sem bizakodhatnak abban, hogy a kormány megsemmisíti majd a szerződéseiket, vagy eltörli például az árfolyamváltozásból fakadó többletterheket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KÉSZ is versenybe száll a Praktikerért

Még mindig kérdéses a magyarországi Praktiker áruházak sorsa. A KÉSZ a teljes hazai hálózatra tett árajánlatot. Tovább olvasom